Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.04.2007. КИЇВ. Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра готує позов до газети «Україна Молода»

Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Архієпископ Вишгородський Павел провів прес-конференції, в якій взяли участь лаврський казначей архімандрит Варсонофій, керівник видавничого відділу Київської Митрополії УПЦ ігумен Лонгін, протоієрей Василь Русинка, заступник генерального директору заводу «Авіант» Баранов А. А., пілот літаку АН-74т Мойсеїв А.Є.
На прес-конференції було зазначено, що 14 квітня 2007р. газета «Україна Молода» опублікувала матеріал, зміст і тональність якого принижує не лише честь і гідність Української Православної Церкви та її представників, а й почуття мільйонів православних громадян України.
Щороку сходження Благодатного вогню із завмиранням серця очікують сотні мільйонів християн у всьому світі. Щоб якнайшвидше доставити його своїм парафіянам, у цей радісний і світлий час у Храмі перебувають делегації Церков з десятків країн. Багато років поспіль Благодатний вогонь транспортується за ексклюзивними домовленостями з аеропортом «Бен-Гуріон» у спеціальних лампах, сконструйованих за принципом контейнера для транспортування Олімпійського вогню. Делегація УПЦ з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира привезла Благодатний вогонь в Україну 7 квітня ц.р. о 22.00. Із аеропорту «Бориспіль» Благодатний вогонь було одразу ж доставлено до Києво-Печерської Лаври, звідки тисячі прихожан отримали його з рук Блаженнішого Володимира.
Через тиждень, 14 квітня 2007р., газета «Україна Молода» (№68. матеріал під назвою «Благодать із запальнички») з невідомих мотивів опублікувала свою «версію» доставки в Україну Благодатного вогню, її суть зводилася до того, що Благодатний вогонь, привезений до Києво-Печерської Лаври, є несправжнім і «запаленим від запальнички» владики Павла, а справжнім є вогонь, привезений із запізненням до Софії Київської.
Таке трактування подій і «факти», на які з посиланням на «злі язики» опирається автор матеріалу, не мають нічого спільного з дійсністю, підривають репутацію Української Православної Церкви, та зневажають почуття мільйонів православних українців.
Владика Павел офіційно наголосив, що поїздка делегації Української Православної Церкви за Благодатним вогнем відбувалася за благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира, дуже ретельно готувалася і мала офіційний характер.
Розповсюдження Благодатного вогню парафіянам України є прерогативою Церкви та священнослужителів і Українська Православна Церква, поважаючи церковну ієрархію, вже не один рік подає Благодатний вогонь своїм чадам з рук Єрусалимського Патріарху. За цією традицією, наступного року за Благодатним вогнем знову відправиться делегація Канонічної Православної Церкви. Для цієї поїздки, щоб виключити можливість найменших нарікань, спеціально замовлена ексклюзивна срібна капсула для перевозу Благодатного вогню, сконструйована за найсучаснішою технологією. Капсула буде виготовлена на заводі «Авіант», і буде відповідати самим найвибагливішим вимогам безпеки перевозу вогню авіалініями. Вона буде зберігатися в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, і в ній буде перевозитися лише вогонь офіційної делегації Української Православної Церкви.
Канонічна Церква згідно з віковою традицією не спілкується з розкольниками та єретиками, і тому 6 квітня 2007 року, секретаріатом УПЦ було ясно проголошено, про неможливість «спільного» привозу Благодатного вогню з делегацією Петра Ющенко, до складу якої входили представники різних конфесій.
Делегацію УПЦ приймав Єрусалимський Патріарх, який передав офіційне поздоровлення зі святом Воскресіння Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Володимиру і в його лиці всім парафіянам Української Церкви. Саме з рук Єрусалимського Патріарху Владика Павел отримав Святиню Благодатного вогню для принесення в Україну.
Владико Павел дуже детально розповів, як відбувалася поїздка делегації. Жодних проблем з перевозкою вогню в тель-авівському аеропорту не виникало, навіть жодного запитання не прозвучало з боку митників, всі знали, що це офіційна делегація Української Православної Церкви, знали з якою метою вона приїхала до Єрусалиму. Навпаки, працівниками аеропорту була надана значна допомога і делегацію провели «повітряним коридором», що значно заощадило час.
Благодатний вогонь було доставлено до Києва в п’яти лампадах, і про це свідчать численні фотографії та відео зйомка, свідоцтва екіпажу літака, на борту якого перевозили святиню, членів супровідної делегації.
Немає жодного доказу того, що Благодатний вогонь було загашено і поширення цієї інформації суперечить навіть з точки зору здорового глузду.
Владика Павло офіційно наголосив, що Церква відкрита для контактів і завжди є можливість отримати додаткову інформацію, щоб уникати неприпустимих і ганебних статей, що свідчать, або про не професіональний підхід авторів, або про їх замовленість.
Священноначаліє Києво-Печерської Лаври змушене також заявити, що дана публікація носить яскраво виражений провокаційний характер, є неприпустимою і ганебною, тому, згідно чинному законодавству України, готується позов до газети «Україна Молода», про захист репутації святині Світового Православ’я – Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, а також про захист честі і достоїнства Архієпископа Павла.

Довідка Прес-служби УПЦ:

Диво Благодатного вогню
У Велику Суботу, напередодні Православного Великодня, в Єрусалимському храмі Воскресіння Христова вже близько 2 тис. років здійснюється диво. На погребальне ложе Спасителя — Гроб Господень сходить Благодатний вогонь — Святе світло, як називають його греки. Святий Вогонь сходить в Храм Гробу Господня тільки у Велику Суботу — напередодні Православного Великодня, хоча святкується Великдень щороку в різні дні за старим Юліанським календарем. І ще одна особливість — священний вогонь сходить тільки по молитвах православного Патріарха Єрусалимського. Іновірні хоч і намагалися одержати Святий Вогонь, але безуспішно.

От як відбувається диво сходження Благодатного Вогню в наші дні. Великої Суботи, десь о десятій годині ранку, в Храмі загашають всі свічки й лампади. Після цього відбувається процедура перевірки на наявність джерел вогню. Все ретельно перевіряють представники мерії Єрусалиму, турецької варти, ізраїльської поліції.
Приблизно опівдні з двору Єрусалимської патріархії виходить Хресний хід на чолі з Патріархом Єрусалиму. Процесія входить в храм Воскресіння, прямує до каплиці, зведеної над Гробом Господнім, і, тричі обійшовши його, зупиняється перед брамами. Десятки тисяч людей: арабів, греків, росіян, румун, євреїв, німців, англійців — паломників зі всього світу в напруженому мовчанні стежать за Патріархом. З Патріарха знімають святкове вбрання, і в одному довгому спадаючому хітоні він входить всередину Кувуклії. Там, стоячи на колінах перед Гробом Господнім, він благає Бога про послання Святого Вогню. Довго триває іноді його молитва… Всі присутні в храмі з хвилюванням чекають виходу Патріарха, тому що є переказ, який свідчить, що коли Благодатний Вогонь не зійде на Гроб Господень, то наступить кінець земної історії, настане час Страшного Суду. І раптом, на мармуровій плиті Гробу з’являється як би вогненна роса у вигляді кульок голубуватого кольору. Він торкається до них ваткою, і вона спалахує дивовижним вогнем. Одержавши Благодатний вогонь, Патріарх виходить з Кувуклії і роздає його всім віруючим. В одну мить храм наповнюється вогнем, який в перші хвилини не обпалює. Його підносять до рук, обличчя, одягу. Одночасно чудовим чином запалюються лампади, які висять високо над головами віруючих. Скорботний настрій Великої Суботи змінюється загальним пасхальним тріумфуванням: «Христос Воскрес!»

Фото Олександра Данілевського