Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.04.2007. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Архієпископ Симеон відвідав одну з найменших парафій єпархії

У четвер Світлого тижня Високопреосвященніший архієпископ Симеон відвідав церкву св. Іоанна Богослова у селі Верхнів Іваничівського району.
Архіпастир очолив пасхальне богослужіння та привітав парафіян з Воскресінням Христовим, а настоятеля – ще й з 50-літнім ювілеєм. За багаторічну сумлінну працю на пастирській ниві Архієрей вручив настоятелеві, протоієрею Георгію Жолондевському нагороду від Блаженнішого Митрополита Володимира – хрест з прикрасами.

Історична довідка

Іоанно – Богословський храм с. Верхнів будували з дерева амбару, купленого в 1923 році в якогось пана недалеко від Іванич. При побудові церкви підрядчиком став Малевич Йосип, котрий найняв майстрів із м. Крилова, що тепер у Польщі. Землю під побудову храму відпустив Шаламай Іван. У 1925 році церква була освячена на честь євангеліста Іоанна Богослова і почала служити людям добру службу. В період Польщі село було приписним до Хотячева і там же проживав настоятель храму.

Під час хрущовських гонінь, церкву було закрито, а 11 березня 1962 року вночі пограбовано. Поки церква була закритою, її не дуже було пошкоджено, так, що каркас іконостасу залишився, хоча без колон та ікон, церковне начиння зникло, ризницю завезли до Нововолинського театру, і все пропало.

Починаючи з 1987 року, люди почали думати про відкриття храму, писали потрібні папери, але дозволу не було. Парафіяни ж робили несанкціоновану відбудову. Так, як церква була на кладовищі, то вона, могла б стати каплицею, яку і реєструвати не потрібно. Коли вже настав час, а це було 11 березня 1989 року, з благословення Високопреосвященнійшого Варлаама, архієпископа Волинського і Рівненського, ієрейським чином, вперше, на свій страх і ризик, храм освятив прот. Віктор Мельник, благочинний Іваничівської округи. Церкву приписали до Свято-Покровської церкви с. Поромів. На сьогодні настоятелем уже більш як 10 років служить прот. Георгій Жолондевський.

Село Верхнів зовсім маленьке – біля 90 дворів. Православна громада теж нечисельна – у селі багато послідовників секти «Свідків Єгови». Кілька років тому Іоанно-Богословський храм зазнав нападу зі сторони сектантів. Адепт культу «Свідків Єгови» кинув у храм пляшку з запальною сумішшю. Пожежею храм було майже зруйновано, але православні не впали у відчай. Не зважаючи на скрутне матеріальне становище і малочисельність громади, віруючі відновили святиню. Тепер охайна і чепурна церковця милує око серед мальовничих прибузьких краєвидів.

Прес-служба Володимир-Волинської єпархії