Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.04.2007. ПОЛТАВА. У селі Нелогарки Кременчуцького району освячено храм

У п’ятницю Світлого тижня чин освячення храму та першу Божественну Літургію прибув відслужити Високопреосвященніший архієпископ Полтавський і Кременчуцький Филип. Біля входу до храмових воріт владику зустрічали представники влади та благодійники, а дітлахи-парафіяни вручили владиці хліб-сіль та весняні квіти. Його Високопреосвященству співслужили клірики Кременчуцького благочинія. Прекрасно співав хор Троїцької церкви м. Кременчука. По Євангелії проповідував викладач гомілетики Полтавської Місіонерської Духовної семінарії ієромонах Філарет (Звєрєв). Після богослужіння архієпископ Филип вручив Благословенну Грамоту Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира благодійникові будівництва Миколі Костянтиновичу Чернишу. Настоятель церкви священик Олександр Пашко був удостоєний наперсного хреста.

Історична довідка:

Перші поселення на території Недогарків датуютьсмя епохою неоліту та періоду бронзи. Тут знайдено також і ранньослов’янські поселення черняхівської культури, які проіснували аж до періоду Київської Русі.
Свого часу Недогарки були одним із козацьких центрів Уласівської сотні Миргородського полку;, потім, на початку 18-го сторіччя, вони пишуться вже як «хутір», а з 1802 року — село у складі Кременчуцького повіту Полтавської губернії, в якому налічувалося понад 350 дворів, більше ніж 2000 жителів. Була тут і Троїцька церква, збудована ще у середині 18-го сторіччя.
Після встановлення радянської влади було зруйновано церкву, але й саме село зазнало болісних утрат. Так, за роки голодомору тут загинуло близько 400 мешканців; фашисти під час війни спалили тут 405 хат та понад 500 господарських будівель, забрали у рабство до Німеччини 135 жителів.
Та, дякувати Богові, у 90-х роках минулого сторіччя відродилося церковне життя у селі. Спочатку правилися служби у пристосованому приміщенні. А потім громаді вирішив допомогти уродженець села, генеральний директор автоскладального заводу Кременчука Микола Костянтинович Черниш. Його зусиллями і енергією храм було збудовано і прикрашено.

Прес-служба Полтавської єпархії УПЦ