Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.03.2007. ЛУЦЬК. Прихильники «київського патріархату» моляться про звільнення від розколу

У Луцьку в тимчасовому храмі общини т зв. «Київського патріархату» почала мироточити ікона святителя Луки Кримського (Войно-Ясенецького). Образ привезла прихожанка з паломницької подорожі до святинь Криму і подарувала у храм.
Цікаво, що спочатку факт мироточіння замовчувався керівництвом єпархії “київського патріархату”. І тільки широкий розголос цієї події та зафіксовані випадки зцілень заставив керівництво єпархії виступити з коментарями. Це і не дивно, адже Святитель Лука, згідно ідеології розкольників – «служитель московського церковного імперіалізму». Ще свіжі у пам’яті волинян жорстокі захвати храмів, погроми та переслідування православних зі сторони прибічників анафематствуваного розстриги. Кілька захоплених храмів було «переосвячено»: Казанські на Покровські, а присвячені св. Олександру Невському на «Юріївські».
Хочеться вірити, що дане чудо спонукатиме людей схаменутися, замислитися і повернення у лоно Церкви, тим більше, що це не перше напоумлення – кілька років тому, в оселі прихожанки, обновився образ преп. Серафима Саровського. Тоді теж чудо було настільки явним, що ікону змушені були забрати у храм, і це при тому, що на початку дев’яностих ікони преп. Серафима, як «москаля» виносили із захоплених церков. Слід зауважити, що «Київський Патріархат» не дуже поширений на Волині. Попри підтримку влади, співвідношення розкольницьких громад до громад канонічної Церкви становить 1:4.
Община храму, де зберігається мироточивий образ видала репродукції ікони. На звороті образку — молитва до Святителя церковно-слов’янською мовою. У ній зокрема сказано: «Подаждь нам всем твое архипастырское и святое благословение, да тобою осеняеми избавимся от козней лукаваго и избегнем всякия вражды и нестроений, ересей и расколов». Нехай же по молитвах святителя Луки і насправді прозріють заблукалі і повернуться із розколу в лоно Церкви.
Офіційний сайт Володимир-Волинськоїєпархії