Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.02.2007. ЧЕРНІВЦІ. Представники провідних конфесій обговорять «Принципи викладання християнської етики в навчальних закладах»

Про підготовку до конференції повідомив 7 лютого завідувач сектору у справах релігій управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації Василь Настас. Проведення такого заходу ініціювала громадсько-педагогічна рада з питань запровадження предметів морально-етичного циклу, що з серпня минулого року діє при обласному Інституті післядипломної педагогічної освіти. До участі в конференції запрошено представників усіх провідних конфесій, фахівці з Асоціації релігієзнавців, представників виконавчої та представницької влади краю тощо.
Необхідність такої зустрічі викликана дорученням Президента України Віктора Ющенка запровадити в загальноосвітніх навчальних закладах предмети морально-етичного циклу («Християнська етика», «Етика»). На конференції передбачається вивчити та узагальнити досвід запровадження цих предметів в інших областях України (а такі вже є) і за кордоном. Також планується запропонувати бачення підручника з християнської етики, який би уникнув конфесійних ознак і міг бути прийнятий усіма християнськими громадами України. Узагальнення цього підручника буде запропоновано Міністерству освіти й науки України, а підготовку кадрів з викладання цього предмету може взяти на себе філософсько-теологічний факультет ЧНУ (можливе відкриття спеціального відділення).
За інформацією сектору у справах релігій управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації, згідно з проведеним упродовж 2006 року опитуванням, віруючими себе називають близько 70% населення області. Активно практикуючими віруючими всіх Церков та релігійних течій (тобто такими, що відвідують храм раз на тиждень або частіше), згідно з аналізом, є близько 8%. Раз на місяць відвідують церкву близько 11% населення. Тим часом «православними» називають себе близько 53% населення.
Характерною рисою відродження релігійних інституцій стає підвищення рейтингу довіри до Церкви у загальнонаціональному масштабі. За результатами опитування Інституту соціальної та політичної психології АПНУ, найбільшою довірою українців користується Церква — 57,9%.
РІСУ