Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

У Священному Синоді УПЦ

У Священному Синоді УПЦ

22 листопада під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви. У засіданні взяли участь постійні члени Священного Синоду митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, а також запрошені архієреї митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон та єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій.
У процесі роботи розглядалися важливі питання, які стоять перед Українською Православною Церквою і стосуються як внутрішнього устрою УПЦ, так і її взаємодії з суспільством і владою. Зокрема, члени Синоду заслухали інформацію Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про загострення останнім часом дискусій щодо становлення в Україні так званої „Єдиної Помісної Православної Церкви». По цьому питанню було прийнято як базовий документ „Звернення Священного Синоду Української Православної Церкви до Президента України В. Ющенка, Голови Верховної Ради України О. Мороза та народних депутатів України, Прем’єр-міністра України В. Януковича та уряду України, до вірних Української Православної Церкви, до всіх громадян України, яким небайдужа доля українського Православ’я – невід’ємної складової нашої самобутності та основного історичного фактора
державотворення України”. У зверненні сформульована загальноцерковна
позиція щодо бачення Українською Православною Церквою стану нинішніх
відносин з розкольницькими угрупованнями.
З інформацією про стан церковно-державних відносин, зокрема про невиконання державою взятих на себе зобов’язань при поданні заявки на вступ в Раду Європи щодо введення в країні недискримінаційної процедури реєстрації церков та повернення релігійним організаціям церковного майна у відповідності з висновком Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) №190(195) та про факти інших порушень прав віруючих УПЦ виступив керуючий справами УПЦ, вікарій Київської Митрополії архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан.
На засіданні Синоду було також ухвалено рішення про святкування у 1997 році 15-річного ювілею історичного Харківського Собору, що став найважливішою віхою в новітній історії нашої Церкви, і 15-річчя перебування на Київський кафедрі Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви. Як було зазначено на засіданні Синоду, історичне значення Харківського Собору полягає в тому, що він допоміг нашій Церкві в складних політичних умовах знайти правильний, канонічний шлях життя і діяльності, властивий її природі. Синод ухвалив звершити подячні молебні в усіх храмах Української Православної Церкви, всім Преосвященним Української Православної Церкви звернутись з відповідним посланням до своєї пастви. Було також прийняте рішення направити звернення до Голови Верховної Ради України О. Мороза про скасування Постанови Президії Верховної Ради України від 16.06.1992 року про неправомірність Харківського Собору УПЦ, який проходив 27-28 травня 1992 року.
Синод також ухвалив вважати за неможливе участь Предстоятеля УПЦ в молитовних зібраннях з представниками розкольницьких угрупувань та інших релігійних течій України на підставі 10, 11, 45, 67 Правил Святих Апостолів, 2-го Правила Антіохійського і 33-го Правила Лаодікійського Соборів.
Крім того, на засіданні Синоду прийняли рішення звернутись до Президента України В. Ющенка, прем’єр-міністра України В. Януковича, голови Київської міської державної адміністрації Л. Черновецького з проханням виділити в м. Києві земельну ділянку для побудови кафедрального собору Предстоятеля УПЦ та Релігійного центру нашої Церкви. Звернення продиктоване гострою необхідністю, про що йтиметься в листах.
Далі члени Священного Синоду постановили звернутись до Святішого Алексія II, Патріарха Московського і всієї Русі, та Священного Синоду РПЦ з проханням благословити відкриття подвір’я Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври в м. Москві – беручи до уваги древні історичні зв’язки і чисельні звернення віруючих та зважаючи на необхідність тісних стосунків у справі паломництва.
Не залишилась поза увагою членів Синоду і робота комісії по діалогу з УАПЦ. Варто нагадати, що наприкінці 2005 року на ім’я Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, від керівництва УАПЦ надійшло письмове звернення з пропозицією відновити діалог, розпочатий ще у 1995 році. Проте через певні обставини діалог був перерваний. Своїм рішенням від 9 лютого 2006 року Священний Синод УПЦ благословив його відновлення. За останній час пройшли дві зустрічі, на них були сформульовані найважливіші проблеми, що вимагають обговорення і вирішення. Синод схвалив роботу Синодальної комісії УПЦ та її позицію в переговорному процесі з УАПЦ. Головою комісії призначено керуючого справами УПЦ, вікарія Київської Митрополії архієпископа Переяслав-Хмельницького Митрофана,.
На засіданні були ухвалені і кадрові рішення, зокрема Священний Синод призначив архієпископом Тульчинським і Брацлавським архієпископа Херсонського і Таврійського Іонафана (Єлецьких), звільнивши його від управління Херсонською єпархією.
Архієпископом Херсонським і Таврійським призначено архієпископа Хустського і Виноградівського Іоанна (Сіопка), його звільнено від управління Хустською єпархією. Єпископом Хустським і Виноградівським призначено єпископа Тульчинського і Брацлавського Іполита (Хілька), його звільнено від управління Тульчинською єпархією.
Священний Синод призначив єпископом Бориспільським, вікарієм Київської Митрополії архімандрита Антонія (Паканича), насельника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Синод благословив зміну статусу Сімферопольського духовного училища Сімферопольської єпархії і перейменування його в Таврійську духовну семінарію. Також ухвалене рішення про відкриття ряду монастирів, зокрема Свято–Троїцького Старосільського жіночого монастиря в с. Старосілля Маневицького району Волинської області, Свято-Троїцького жіночого монастиря в м. Чигирин Черкаської єпархії, Серафимівського жіночого монастиря в с. Лопухове Тячівського району Хустської єпархії.
Що стосується церковних свят, то Священний Синод благословив місцеве святкування Собору Карпаторуських святих в першу неділю після дня пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.