Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроника служения Предстоятеля УПЦ, октябрь

ОФИЦИАЛЬНАЯ ХРОНИКА

21.09.2006. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир возглавил Божественную литургию в храме Рождества Богородицы Киево-Печерской Лавры
Блаженнейшему Владыке сослужили управляющий делами УПЦ архиепископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан, архиепископ Уфимский и Стерлитамакский Никон, преподаватели Киевских духовных школ, братия Лавры.
Храм Рождества Божией Матери, который находится на Дальних пещерах Киево-Печерской Лавры, является академическим храмом Киевских духовных школ. Предстоятель Украинской Православной Церкви поздравил ректора профессора-протоиерея Николая Забугу, преподавательскую корпорацию КДАиС, воспитанников и студентов с престольным праздником.
Обратившись к верующим, Блаженнейший Митрополит Владимир сказал: «Рождество Пресвятой Владычицы нашей Богородицы и Приснодевы Марии празднуется Церковью как день всемирной радости. В этот светлый день на рубеже Ветхого и Нового заветов родилась Преблагословенная Дева Мария, предуставленная от века Божественным Промыслом послужить тайне воплощения Бога Слова — явиться Матерью Спасителя мира, Господа нашего Иисуса Христа».

23.09.2006. КИЕВ – ЖИТОМИР. Блаженнейший Митрополит Владимир с архипастырским визитом посетил Житомирскую епархию
Архипастырский визит Блаженнейшего Митрополита Владимира в западные епархии Украинской Православной Церкви начался с посещения святынь Житомирской земли. В день памяти святителя Феодосия Черниговского Предстоятель Украинской Православной Церкви совершил Божественную литургию в Свято-Георгиевском ставропигиальном мужском монастыре. Наместник святой обители архимандрит Александр (Нестерчук) в приветственном слове сердечно поблагодарил Блаженнейшего Владыку за святые молитвы и архипастырские заботы. Его Блаженство преподал всем присутствующим свое благословение и пожелал наместнику с братией монастыря помощи Божией в нелегком служении на ниве Христовой.
В тот же день Блаженнейший Митрополит Владимир посетил Свято-Троицкий женский монастырь и отслужил молебен перед иконой Пресвятой Богородицы «Споручница грешных».

25.09.2006. ВЛАДИМИР-ВОЛЫНСКИЙ. Блаженнейший Митрополит Владимир возглавил торжества в честь Зимненской иконы Божией Матери
23 сентября Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир посетил ставропигиальный Свято-Успенский Святогорский Зимненский женский монастырь. В день празднования чудотворной Зимненской иконы Божией Матери Блаженнейший Владыка отслужил Божественную литургию. Предстоятелю УПЦ сослужили митрополит Луцкий и Волынский Нифонт, архиепископ Львовский и Галицкий Августин, епископ Почаевский Владимир, епископ Мукачевский и Ужгородский Агапит. По окончанию службы Блаженнейший Владыка поблагодарил настоятельницу святой обители игуменью Стефану (Бандуру) за теплый прием и обратился с наставительным словом к сестрам и многочисленным паломникам, пришедшим на монастырский праздник,

05.10.2006. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив Свято-Покровський храм
Сотні віруючих села Печеське Красилівського району прийшли 4 жовтня на освячення Свято-Покровської церкви. Освятив її Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. Звертаючись до жителів села, він сказав: «Мені приємно усвідомлювати, що цей храм став ще однією лампадою на нашій українській землі. Нехай ця лампада горить і від наших сердець підноситься до Бога». Блаженніший Митрополит Володимир подякував усім, хто вніс свою частку праці у відродження храму, нагородив найактивніших учасників будівництва. Голові «Експобанку» Юрію Гетьманенку, який виділив кошти на спорудження церкви, Предстоятель УПЦ вручив орден святого рівноапостольного князя Володимира І ступеня і подарував ікону Георгія Побідоносця.
Вражає історія відродження храму. Як розповіла голова парафіяльної ради Антоніна Шевчук, свого часу в Печеському була дерев’яна церква, яку в 1934 році зруйнували представники радянської влади, залишивши лише фундамент. Багато десятиліть він заростав бур’янами. Болісно це сприймали селяни, особливо вчителі місцевої школи. Проте боялися висловити свій протест. Лише після встановлення незалежності України сільські вчителі Антоніна Шевчук, Віра Шиманська та Олена Янкович вирішили відродити храм. Потрібні були великі кошти. Допоміг випадковий збіг обставин, а може, Боже благословення. Під час позаминулої передвиборчої кампанії в село приїхав кандидат у народні депутати України, голова «Експобанку» Юрій Гетьманенко і пообіцяв посприяти в будівництві церкви. «За мене в Печеському проголосували тоді лише сім чоловік. Хоча й не став депутатом Верховної Ради України, проте свого слова дотримав. Як і обіцяв людям, виділив кошти і допоміг відродити храм у цьому прекрасному подільському селі. Нехай він служить людям добром, правдою і миром», – сказав Юрій Гетьманенко.

05.10.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир нагородив віце-прем’єр-міністра Володимира Рибака орденом преподобного Іллі Муромця ІІ ступеня
За заслуги перед Українською Православною Церквою та в зв’язку з 60-літтям віце-прем’єр-міністр, міністр будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства Володимир Рибак удостоєний ордена преподобного Іллі Муромця ІІІ ступеня. Нагороду ювіляру вручив Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції, що у Києво-Печерській Лаврі. На урочистій церемонії також були присутніми голова Синодального військового відділу УПЦ архієпископ Львівський і Галицький Августин і голова Всеукраїнського об’єднання “Путь православних” народний депутат України Юрій Болдирєв. Блаженніший Митрополит Володимир побажав віце-прем’єру Божого благословення у трудах на ниві державотворення та мудрості у вирішенні усіх проблемних питань і благословив на добрі справи іконою Різдва Божої Матері.
Володимир Рибак подякував за нагороду і підкреслив важливе значення Церкви у суспільстві, яка і для державних мужів є моральним дороговказом для добросовісного виконання покладених на них обов’язків.

09.10.2006. ОДЕСА. Блаженніший Митрополит Володимир освятив храм на честь святого мученика Віктора
Вранці 8 жовтня, у день пам’яті преподобного Сергія Радонезького, Предстоятель Української Православної Церкви прибув у смт Авангард Одеської області. Тут він очолив урочистості з нагоди освячення храму Св. мученика Віктора. Біля входу в храмовий комплекс, що складається з церкви, дзвіниці, водосвятної каплиці та будинку недільної школи, Блаженнішого Митрополита Володимира зустрічали митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, єпископ Білгород-Дністровський Алексій, священики Одеської єпархії, сотні віруючих.
Традиційний коровай Першосвятителю вручив відомий одеський підприємець Віктор Добрянський, на чиї кошти й був споруджений храм. Він подякував Блаженнішому Владиці за увагу до одеситів і побажав міцного здоров’я та багатьох років життя.
Потім Предстоятель Української Православної Церкви звершив чин освячення престолу, в основу якого були закладені мощі Константинопольського Патріарха священномученика Григорія V. У новозбудованому храмі була відслужена перша Божественна літургія. Архіпастиреві співслужили митрополит Агафангел, єпископ Алексій, намісники одеських монастирів і священики єпархії. У своїй проповіді після читання Євангелія Блаженніший Митрополит Володимир розказав про значимість молитви в житті кожної православної людини. «Серед багатьох дарунків, даних нам Богом, молитва посідає особливе місце, – сказав він. – Сам Господь наш Ісус Христос багато молився, молилися апостоли та святі. І ми повинні з вірою й сподіванням підносити свої молитви до Бога. Господь сам сказав: «По вірі вашій дано буде вам». І ми віримо в істинність нашого сподівання на Бога.
Навіть стихії підкоряються молитві вірних синів Божих. Бурхливе Чермне море за молитвою Мойсея розступилося і пропустило іудеїв, які йшли з єгипетського полону. За гарячими молитвами трьох отроків, кинутих у розпечену піч, відступила вогненна стихія, і вони подякували Богові. Навіть стихії підкоряються силі молитви».
Після богослужіння Предстоятель Української Православної Церкви подякував усім, хто доклав сил до спорудження цього чудового храмового комплексу, особливо відзначивши при цьому заслуги головного ктитора Віктора Добрянського.
Від імені жителів селища, співробітників колективів акціонерних товариств «Промринок 7-й кілометр» та «Авангард» Віктор Добрянський подякував Блаженнішому Митрополиту Володимиру за архіпастирський візит і розповів про історію спорудження храмового комплексу. «Намір побудувати храм визрівав у нашій родині давно, – поділився Віктор Леонтійович. – І ось 7 років тому, порадившись з рідними, ми вирішили скористатися своїми коштами, щоб втілити цей задум у життя. Одержавши на це благе починання благословення митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, ми приступили до справи. 2 травня 2000 року владика освятив місце під будівництво храму. Але тоді ми ще не думали, що тут буде цілий комплекс будівель».
Згодом Добрянські вирішили побудувати не тільки церкву, а й дзвіницю, водосвятну каплицю, адміністративні та інші будівлі, необхідні для життєдіяльності храму. «Це було нелегко, але ми завжди відчували підтримку митрополита Агафангела, якого можемо назвати другом нашої родини. Завдяки його мудрим порадам ми подолали безліч перешкод на цьому шляху», – зазначив Віктор Леонтійович.
Прес-служба Одеської єпархії

11.10.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив храм на честь преподобного Агапіта Печерського
На столичному проспекті Перемоги, у парку імені Пушкіна, відбулося освячення новозбудованого дерев’яного храму преподобного Агапіта Печерського. Чин освячення звершив Блаженніший Митрополит Володимир, Предстоятель Української Православної Церкви.
Ця подія зібрала багатьох православних киян, для яких освячення нової святині стало справжнім святом. Особливо хвилюючим воно було для тих, хто доклав багато зусиль для зведення храму і в цей день отримав церковні нагороди від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира.

12.10.2006. КИЕВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив храм на честь ікони Божої Матері “Нев’янучий Цвіт”
У селі Іванковичі Васильківського району Київської області Предстоятель Української Православної Церкви Блаженнішй Митрополит Володимир у співслужінні архієпископа Вишгородського Павла, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, звершив чин освячення храму на честь ікони Божої Матері “Нев’янучий Цвіт”. Блаженнішому Владиці також співслужили благочинний Васильківського округу протоієрей Василій Гоєнко, настоятель храму протоієрей Олексій Борисенко, священики благочиння.
Звертаючись до пастви та прихожан, Блаженніший Митрополит Володимир сказав: “Сьогодні ми освятили ще одну церкву на нашій рідній землі. На пам’ять про цю визначну подію хочу подарувати храму ікону всіх преподобних Києво-Печерських, і нехай молитвами угодників Божих благословення Господнє перебуває з усіма вами. Я хочу подякувати людям, які побудували цей храм, і всім тим, хто доклав зусилля, щоб сьогодні ми змогли звершити чин освячення цього місця, де Дух Божий живе і житиме вічно. Дай Боже, щоб люди, які переступатимуть поріг цього храму, знаходили відраду, втіху, зустріч з Богом і Божою Матір’ю. Тому що храм Божий – то є найсвятіше місце на землі, місце нашого єднання з Господом”.
Меценатам будівництва храму Блаженніший Митрополит Володимир вручив церковні нагороди, зокрема народний депутат Іван Кириленко був нагороджений орденом святого рівноапостольного князя Володимира, а його дружина Зінаїда Кириленко – орденом Нестора Літописця.