Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.09.2006. ПОЛТАВА. 15 років тому відбулося перше, після десятиліть атеїстичних гонінь, богослужіння у храмі Хрестовоздвиженської обителі

Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Филип в день свята Воздвиження Чесного і Животворящого хреста Господнього очолив Божественну літургію і хресний хід у Хрестовоздвиженській обителі. Владиці співслужили в. о. секретаря єпархії протоієрей Іоанн Коростиль, монастирське духовенство та клірики Полтавських храмів.
Жіночий Хрестовоздвиженський монастир у Полтаві — місце не лише чернечих подвигів насельниць, але джерело духовності, з якого може почерпнути всякий, хто прагне богоспілкування. Завжди на «Святій Горі», де розташовано обитель, багато прочан. Сюди заїжджають і екскурсійні автобуси, і часто «випадкове» знайомство із древньою обителлю (ми ж бо знаємо, що у Бога немає нічого випадкового!) стає для мешканців різних куточків України початком шляху до Бога. Воздвиження — престольне свято головного монастирського собору — цього року пов’язане і з приємною подією: ювілеєм. Рівно 15 років тому у зруйнованому храмі вперше відбулося богослужіння. Відтоді обитель змінилася. Відновлено собор, в якому стараннями матушки Ігумені Галини, пожертвами добрих людей відроджується іконостас. Триває серйозна реконструкція келійного корпусу, Серафимівської церкви. Та це — лише зовнішні зміни. Найголовніше — те, що відбувається в душах насельниць. У тиші храмі та за зачиненими дверима келій душі вірних дівчат і жінок, очищуючись покаянням, підносяться до Бога, преображаються. Нині в монастирі серед черниць і послушниць є і зовсім молоді дівчата, і вже поважні жінки, яких об’єднує бажання бути з Богом у всі дні життя.
Прес-служба Полтавської єпархії