Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.09.2006. ВІННИЦЯ. Митрополит Макарій та єпископ Пантелеімон звершили Божественну літургію у Свято-Усікновенському храмі села Шевченкове

На своє престольне свято Свято-Усікновенський храм села Шевченкове Літинського району зустрічав двох архієреїв. Керуючий єпархією митрополит Макарій та вікарний єпископ Пантелеімон прибули, щоб розділити радість з численними паломниками, які приїхали у це невеличке село. Декілька сотень віруючих з різних сіл і міст не тільки з Вінницької, але й з інших областей, були присутні на літургії, яку звершували владики. Вітаючи людей зі святом, митрополит Макарій відзначив, що сьогодні усіх присутніх об’єднує любов до Бога і шана до Пророка і Хрестителя Господнього Іоанна, пам’ять якого відзначає Церква. Але разом з тим всі присутні відчувають любов і милосердя Божої Матері, чудотворна “Зіновинська” ікона якої зберігається у цьому невеличкому храмі, влаштованому у звичайній сільській хаті. Ця любов Богородиці і Її чудеса, які Вона являє, особливо останнім часом, спонукають людей їхати сюди звідусіль. І не тільки в престольне свято, але й кожного тижня, коли звершується молебень перед чудотворним образом, храм буває повним.
Владика нагадав присутнім про перше чудо, яке було явлене ще у ХІХ столітті над сином місцевого священика п’ятирічним Данилом Стрельбицьким. Ранком на Новий рік отрока Данила розбив параліч, від чого він раптом позбавився мови, правої руки і ніг. Після того, як були використані всілякі засоби, які анітрошки не полегшили хвороби, батько поклав хворого сина перед образом Богоматері у вівтарі зі словами: «Мати Божа, зціли сина мого, якщо він видужає, я віддам його Тобі на службу». І милістю Богородиці увечері того ж дня отрок став повністю здоровим. Цей отрок згодом прийняв чернечий постриг з іменем Модест і став відомим на Поділлі архієреєм. Владика Модест побудував для ікони новий храм (нині, на жаль зруйнований) і написав копію чудотворного образу, яку постійно возив з собою. До 2004 року і на оригіналі, і на копії ікони (копія збереглася набагато гірше) очі Пресвятої Діви були закриті. Але одного дня Зінаїда Сєрова, у якої зберігалися образи, побачила, що очі на оригіналі напіввідкриті. Це було справжнім чудом, яке спонукало жінку повернути ікони до храму села Шевченкове. Відтоді не перестають люди приїжджати сюди, і кожний отримує від Божої Матері по своєму проханню і по своїй вірі.
Владика Макарій висловив надію, що вже у недалекому часі Божа Мати, яка Сама явно піклується про Свій храм, допоможе селянам побудувати велику церкву, яка буде достойною великої святині, що зберігається у селі Шевченкове.
Наприкінці богослужіння владика Макарій привітав усіх зі святом і побажав кожному заступництва Богородиці і молитовної підтримки Пророка і Хрестителя Господнього Іоанна.
Прес-служба Вінницької єпархії