Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.05.2006. МУКАЧЕВЕ. Свято-Миколаївська обитель відзначила престольне свято

У понеділок, 22 квітня, на свято перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця, єпископ Мукачівський і Ужгородський Агапіт прибув до Свято-Миколаївського монастиря, де очолив святкову Божественну літургію. Владиці співслужив 61 священик єпархії. За богослужінням молилися близько трьох тисяч православних віруючих із різних куточків області. Після богослужіння владика відправив молебень святителю Миколаю та звернувся до парафіян з проповіддю.
Історія заснування Мукачівського монастиря сягає своїм корінням XI століття. Саме тоді ченці Києво-Печерської Лаври прийшли в Закарпаття і поклали початок Мукачівському монастирю, викопавши на схилі гори печери, подібні київським. Обитель була резиденцією православних єпископів. До XVII століття монастир залишався православним. У 1646 році в Ужгородському замку зібралися 63 священики, які офіційно ухвалили унію в закарпатському регіоні. Тоді ж Свято-Миколаївський монастир було відібрано у православних ченців і передано Греко-Католицькій Церкві.
У 1946 році, після повернення Мукачівського монастиря Православній Церкві, єпископ Нестор звершив його освячення. Першою настоятелькою нової жіночої обителі стала ігуменя Параскева. У монастирі зберігається багато шанованих у православному світі святинь. Серед них ікони Божої Матері «Скоропослушниця», «Іверська», привезена зі Святої гори Афон, рака з частками мощей преподобного Мойсея Угріна та понад 100 часток мощей святих угодників Божих.
Нині у монастирі проживають 75 сестер, керує обителлю ігуменя Єпистимія (Щербан).
Прес-служба Мукачівської єпархії