Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.05.2006. ЧЕРНІГІВ. Міський голова пообіцяв захистити православну святиню від наруги розкольників

Мешканці Чернігова звернулися до керівництва органів місцевого самоврядування з проханням не вводити в дію розпорядження голови обласної державної адміністрації Миколи Лаврика «Про передачу Катерининської церкви» — пам’ятки архітектури державного значення — в користування релігійній громаді, так званого київського патріархату. Про це заявили журналістам учасники хресного ходу, що днями пройшов вулицям обласного центру.
У суботу, 6 травня, після Божественної літургії парафіяни та священнослужителі деяких міських храмів зібралися під стінами Спасо-Преображенського собору на валу. Серед них було багато молоді, представників інтелігенції та козаки Війська Запорізького. Урочисто, з іконами та хоругвам, з благодатним вогнем, привезеним із Єрусалима, у супроводі великодніх піснеспівів, хресний хід вирушив до Катерининської церкви. Цей храм, збудований у XVII столітті, вважається візитною карткою Чернігова. Нині в ньому знаходиться музей декоративно-побутового мистецтва та предметів старовини.
Потім учасники хресного ходу побували в Єлецькому Свято-Успенському монастирі, де передали сестрам благодатний вогонь, та в мерії. У міській раді з ними зустрівся Микола Рудьковський. Віряни передали меру листа з підписами кількох тисяч жителів Чернігова з проханням посприяти з передачею Канонічній Церкві тих храмів, які ще залишаються у державній власності. Крім того, вони привітали керівника міста з Пасхою та передали йому благодатний вогонь з Єрусалима.
Микола Рудьковський пообіцяв відстоювати недоторканість православних святинь і всіляко сприяти тому, щоб їх не віддали розкольникам. Позицію міського голови в цьому питанні підтримала більшість новообраних депутатів міської ради. Нещодавно народні обранці направили листи на адресу Президента України Віктора Ющенка, прем’єр-міністра Юрія Єханурова та голови Чернігівської обласної державної адміністрації Миколи Лаврика з проханням скасувати рішення про передачу Катерининської церкви прибічникам УПЦ КП.
Далі хресний хід попрямував до Чернігівської обласної державної адміністрації. Віруючі зустрілися з заступником голови обласної державної адміністрації та передали йому аналогічного листа з проханням вирішити справу щодо непереданих храмів на користь Української Православної Церкви. Потім вони побували в обласній раді, де через секретаря передали голові ради листа, вітання з Пасхою та лампадку з благодатним вогнем.
Прес-служба Чернігівської єпархії