Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.11.2005. КИЇВ. У Київських духовних школах відбувся Актовий день

У день небесного покровителя українського студентства та патрона Київських духовних шкіл преподобного Нестора Літописця у КДА і С відбувся Актовий день. З нагоди свята у трапезному храмі Києво-Печерської Лаври була звершена Божественна літургія очолена Предстоятелем Української Православної Церкви Блаженнішим Митрополитом Володимиром у співслужінні намісника монастиря архієпископа Павла і викладачів Академії у священному сані — архієпископа Переяслав-Хмельницького Митрофана, єпископа Житомирського і Новоград-Волинського Гурія, ректора протоієрея Миколая Забуги та інших.
Перед урочистим богослужінням вихованці і викладачі урочистим хресним ходом зустріли Предстоятеля Церкви біля Троїцького надбрамного храму і супроводжували його до місця богослужіння співом тропарів Пресвятій Діві і преподобним Печерським.
“Преподобний отець наш Нестор Літописець, у своєму чернечому подвигу ніс один з найпочесніших, а разом з тим важких послухів — писав історію давньоруського народу”, — зазначив у слові проповіді Його Блаженство. —“Вам, дорогі студенти, дивлячись на труди свого небесного покровителя, потрібно виробити істинне ставлення до богословських знань. Подібно до преподобного та інших визначних Отців, слід приймати їх як неоціненний Божий дар, з радістю і смиренням, бо чим більше освічена людина, тим більше її знання поєднуються зі справжнім непідробним смиренням та скромністю. Використовуйте ці роки для надбання духовних знань та християнських чеснот, що прикрашають кожного пастиря Христової Церкви”.
По закінченні богослужіння у актовому залі КДА і С відбувся актовий вечір. Вченою Радою Академії за заслуги на ниві духовної освіти, вклад у розвиток богослов’я та з нагоди сімдесятиліття з дня народження Його Блаженству було присвоєно титул почесного професора КДА. Свідоцтво вручив ректор-протоієрей Миколай Забуга. Викладач КДА священик Діонісій Мартишин зачитав доповідь з нагоди 390-ї річниці богословської освіти в Україні, безпосередньо пов’язаної з заснованою Петром Могилою Київською Академією. До присутніх зі словом вітання звернувся керівник Прес-служби УПЦ Василій Анісімов, який побажав юним богословам успіхів на ниві творчості, і подарував для академічної бібліотеки комплект словників.
Після закінчення офіційної частини вихованці і викладацька корпорація біля стін рідної альма матер зробили на пам’ять спільне фото. Згодом відбулось традиційне академічне чаєпиття.