Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.11.2005. КИЇВ. Розпочались урочистості з нагоди ювілею Блаженнішого Митрополита Володимира

Святкування семидесятиліття Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира розпочалися у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських, що у Києво-Печерській Лаврі. Урочистості зібрали декілька тисяч віруючих. Були запрошеними державні і громадські діячі, відомі науковці, співробітники дипломатичних місій і посольств. Серед них, Дітмар Штюдеман — посол Німеччини в Україні, Міхаель Міїсс — посол Австрії в Україні, Депутат Російської Думи Віктор Семенов, голова Правління банку “ПЕТРОКОММЕРЦ” Дмитро Корміліцин, інші. Вечір відкрив Керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан. Владика звернув увагу присутніх на непересічність особистості Предстоятеля УПЦ, його справжні християнські чесноти, завдяки котрим вдалось зберегти в Україні міжконфесійний мир та забезпечити нормальний розвиток Церкви у складних соціально-економічних і політичних умовах сьогодення.
У рамках заходу відбулась презентація фотоальбому “Києво-Печерська Лавра”, присвяченого ювілею. Альбом представив казначей монастиря архімандрит Варсонофій. Згодом розпочався концерт духовної музики. Під керівництвом лауреата національної премії ім. Т. Шевченка, народного артиста України Євгена Савчука капела “Думка” виконала “Всенічну” композитора Сергія Рахманінова.
За словами керуючого справами УПЦ архієпископа Переяслав-Хмельницького Митрофана, торжества, присвячені 70-річчю Блаженнішого Митрополита Володимира , почалися з високої ноти. Концерт, під час якого було виконано «Всенощне бдіння”, покладене на музику Рахманінова, вразило усіх. Насамперед , це висока музика, заснована на древніх наспівах, оброблених і гармонізованих композитором. Разом з тим, підкреслив владика Митрофан, потрібно відзначити прекрасне виконання твору капелою «Думка».
У свою чергу, керівник національної капели «Думка» Євгеній Савчук відзначив, що виступ у храмі для нього, людини православної , велика радість. А твір Рахманінова — це дійсно шедевр російської музики. І його колектив із задоволенням виконує «Всенощне бдіння”.