Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Володимир: “Наслідуйте віру їх” (Пам’ять святого рівноапостольного великого князя Володимира)

Блаженніший Митрополит Володимир: “Наслідуйте віру їх” (Пам’ять святого рівноапостольного великого князя Володимира)

З ласки Божої кожна країна і кожний народ, а нерідко й місто мають у своїй історії просвітителя. Господь вибирав із середовища людей обранців Своїх і через них просвітлював світлом віри народ Свій.
Славить похвалами Рим Петра і Павла, через котрих увірував у Христа Іісуса, Сина Божого; Асія, Ефес і Патмос — Іоанна Богослова; Індія — Фому; Єгипет — Марка. Кожна країна, місто і народ шанують і прославляють своїх наставників, які навчили їх християнській вірі.
Святий апостол Павло заповідає нам: “Пам’ятайте наставників ваших, котрі проповідували вам слово Боже, і … наслідуйте віру їх” (Євр. 13, 7). Прислухаючись до заклику святого апостола, ми славимо і ублажаємо сьогодні просвітителя і хрестителя Русі рівноапостольного великого князя Володимира.
Зглянулося всемилостиве око благого Бога на князя Володимира — і засіяв у серці його розум; він зрозумів суєту ідольської омани і віднайшов єдиного Бога, Котрий створив усе видиме і невидиме. Загорівся він духом і забажав серцем бути християнином і навернути всю свою землю в християнство. З благої любові Божої до роду людського це здійснилося. Увійшовши у святу купіль, відродився Володимир від Духа і води, і звелів він усьому народу своєму хреститися в ім’я Отця і Сина і Святого Духа. З того часу земля наша почала прославляти Христа з Отцем і Святим Духом. Просвітило землю нашу сонце Євангелія, руйнувалися капища, зводилися церкви, хрест освятив міста, ідоли були скинуті, і з’явилися ікони святих, почала приноситися безкровна жертва — фіміам, який підносився до Бога, освящав повітря.
Князь Володимир — складна історична особистість. У його особі ми можемо бачити сьогодні, як у дзеркалі, себе, з усією складністю своїх характерів, мінливістю нашої поведінки, з піднесеннями і падіннями. Господь зволів вибрати саме таку людину, щоб повністю явити в ньому чудо, котре творить з людьми свята віра.
Що ж дала християнська віра князю Володимиру і країні нашій? Грішний і буйний язичник Володимир став натурою побожною. Його навернення до Христа було справжнім, інтимним, глибоким. Перетворення його характеру і розрив з гріхом були гідні подиву. “Здобув єси неоціненний бісер Христа, обравшого тебе, яко другого Павла, і зтрясшого сліпоту у святій купелі душевну вкупі і тілесну”, — співає про нього Церква.
Свята віра змінила Володимира, допомогла йому почути слово Господнє, сказане царю Навуходоносору пророком Даниїлом, і за цим словом влаштувати своє життя: “спокутуй твої гріхи правдою і твої переступи милосердям до бідних” (Дан. 4, 24).
Милостиня до людей дала йому велику ласку у Бога, як присному рабу Христовому. У цьому переконують нас слова Святого Письма: “Милість же підноситься над судом” (Як. 2, 13); “Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть” (Мф. 5, 7); “хто звернув грішника з облудної путі, спасе душу від смерті і покриє безліч гріхів” (Як. 5, 20). Якщо Господь Бог подасть таку нагороду за навернення однієї людини з облудного шляху, то яке блаженство здобув князь Володимир? Адже він не тільки сам навернувся до Христа, але і як володар і вождь турбувався за навернення свого народу. Від нього, як від вогнища, загорілися вогні віри в серцях його людей. Віра очистила народ від грубої омани ідолопоклонства, змінила характери людські. У християнській вірі витоки нашої вітчизняної культури. Віра поклала основу нашій писемності, живопису, архітектурі. Православ’я внесло в життя нашого народу, в сім’ю та суспільство гуманні принципи. Віра, котру Господь дарував нам через князя Володимира, була достойним сіянням, яке принесло достойні плоди. Вона прославила сонми святих угодників — наших співвітчизників, котрі просять Бога за нашу землю, за нашу святу Церкву, за наш народ.
Ублажаючи просвітителя і хрестителя Русі, постійного заступника перед Богом і нашого молитвеника рівноапостольного великого князя Володимира, будемо берегти віру православну і влаштовувати життя своє відповідно до Євангелія. Все це вимагає трудів та зусиль, але з нами Бог, Котрий дав нам неоціненний дар віри і допомагає виростати нам в міру віку Христового. З нами молитовна допомога рівноапостольного князя.
Щоб зберегти віру, недостатньо одного знання. Можна прекрасно знати Святе Письмо, його священні веління, але бути поганим християнином. Справжнім християнином буде той, хто до знання про віру, про Бога, про Церкву приєднає ще церковний досвід, істинне християнське життя.
Помолимося всеблагому Богу, Котрий просвітлює й освячує усяку людину, що приходить у світ, щоб за молитвами нашого просвітителя святого князя Володимира Він зміцнив нашу віру і допоміг нам, перемагаючи все суєтне, гріховне і житейське, бути достойними дітьми своєї Церкви і Вітчизни, спадкоємцями життя вічного.