Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.09.2005. ВІННИЦЯ. Свято-Михайлівському храму – 100 років

Мешканці села Українське Барського району відсвяткували визначну подію. Місцевому храму на честь Архістратига Божого Михаїла виповнилось 100 років. На юбілей завітав митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій. Владика звершив урочисту Божественну літургію у співслужінні місцевого духовенства на чолі з благочинним району протоієреєм Георгієм Холодом і освятив престол храму, що не був освячений з часів його відродження у 90-х роках минулого століття.
Загалом історія місцевої церкви розпочалася декілька століть тому, коли засновники поселення поставили поблизу кладовища дерев’яну каплицю. Згодом, у 1721 році, замість неї був побудований невеликий дерев’яний храм з дзвінницею на честь архістратига Михаїла, який служив сельчанам понад 170 років. У 1905-12 роках храм був перебудований і сьогодні відзначив своє століття.
Непроста доля цього храму у ХХ столітті. У 30-ті роки церкву закрили, і боослужіння тут відновилися тільки під час Великої Вітчизняної війни. У 1961 р. церковну громаду було знято з реєстрації, а храм було вирішено віддати під клуб. На щастя, на культурний заклад церкву не переобладнали і танців там не влаштовували. Натомість, місцевий колгосп тривалий час використовував приміщення для зберігання зерна. І лише у 1990 р. релігійну громаду було знову зареєстровано. Місцеві мешканці відремонтували храм і у вересні того ж року тут було відправлене перше богослужіння.
Прес-служба Вінницької єпархії