Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.09.2005. КИЇВ. Відбулось засідання робочої групи “Примирення в Європі: завдання церков України, Білорусі, Польщі і Німеччини”

У конгрес-холі столичного готелю “Київська Русь” відбулось щорічне засідання представників Православної, Католицької і Лютеранських Церков України, Польщі і Німеччини на тему релігійної освіти і виховання в Україні. Українську Православну Церкву на заході представляли архієпископ Львівський і Галицький Августин, протоієрей Василій Заєв (постійний представник УПЦ), голова Всеукраїнського Православного Педагогічного Товариства протоієрей Анатолій Затовський і протоієрей Всеволод Рибчинський. Чисельна делегація православних викладачів духовних закладів і кураторів педагогічного руху була присутньою зі сторони Православної Церкви у Польщі.
Розмірковування почались доповіддю єпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа, яку зачитав протоієрей Василій Заєв. У доповіді було констатовано, що попри всі запевнення у свободі совісті, сучасні учні практично не мають можливості вибирати: крім атеїстичного світогляду їм не пропонують нічого. І донині є вчителі, які спокійно і безальтернативно затверджують у свідомості підростаючого покоління химерні уяви про «християнство як важіль гноблення народів», «біблійні міфи про створення світу», а святе Письмо часто вивчається тільки й виключно як пам’ятка літератури.
Ректор Українського Католицького Університету професор о. Борис Гудзяк (УГКЦ), вказав, що держава ніяким чином не зрушила питання введення релігійних предметів у навчальних закладах, попри усі обіцянки нововибраної влади, і нині від Міністерства освіти годі чекати на виправлення цієї вкрай критичної ситуації. Його вуз, як і інші не має акредитації, тому не менш важливим питанням, на його думку, є акредитація духовних закладів. Ксьондз Олексій Дубровьєв, що висловив офіційну позицію Римо-Католицької Церкви, зауважив, що його Церква, а тим паче Православна, мають достатню кількість високоосвічених спеціалістів серед духовенства і мирян, які могли б виправити вкрай критичну ситуацію з українським підручниками біології, анатомії й навіть історії, що в дійсності відображають атеїстичний погляд на речі. Пан Сакс — представник Лютеранської Церкви в Україні особливу увагу звернув на необхідність сімейного виховання та просвіти наймолодших.
Висловлюючи своє бачення проблем реформи освіти в Україні, архієпископ Августин закликав представників усіх конфесій подати один одному руки і перед обличчям все більшої деморалізації суспільства, особливо молодого покоління, об’єднати свої зусилля у справі впровадження викладання релігійних предметів у школах.
Завідуючий Синодальним відділом просвіти у Православній Церкві Польщі професор Зенюк вельми здивований вкрай негативним станом взаємовідносин Церкви і держави на Україні у справі релігійно-морального виховання підростаючого покоління. “Духовне виховання молоді посідає важливе місце у шкільних програмах не тільки Польщі, але цілої Європи, — сказав вчений, — і мене дивують законодавчі колізії, які існують в Україні. В нас у Польщі це питання давно врегульоване. Дві години в неділю кожна з традиційних конфесій (виключаючи різноманітних сектантів), вірні котрої мають бажання вивчати основи своєї релігії, надсилає викладачів, підготовлених у церковних навчальних закладах. У нас не держава, але Церква створює програми по “Закону Божому” і ніякий державний чиновник не втручається у цей процес. Ми проводимо і підвищення кваліфікації шкільних вчителів. Мене вражає педагогічний потенціал вашої Церкви, і дуже прикро, що у повній мірі ви не можете його використати у державній системі освіти”.