Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.09.2005. КИЇВ. Відкрились V Міжнародні Успенські Читання

Вп’яте у стінах Києво-Печерської Лаври відкривається міжнародна бословська конференція, що збирає провідних православних богословів з усього світу. Нинішня тема форуму «Людина. Історія. Вість» має за мету дати відповідь про роль особистості у творенні історії та благодатного впливу християнства на долі світу.
Перше пленарне засідання у Актовому залі Києво-Печерської Лаври відкрив Керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, який передав благословення та найкращі побажання від імені Блаженнішого Митрополита Володимира, зачитавши його вітальне слово. До присутніх звернувся Патріарший Екзарх Білорусі Митрополит Мінський і Слуцький Філарет, який розглянув роль людини в історії — як вісника Божого або ж як сина непослуху. Подібні думки прослідковувались у доповіді архієпископа Черкаського і Канівського Софронія, який торкнувся головних чинників моральної деградації суспільства. Єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій зупинився на темі Вічного життя.
Відбулась презентація третього тому творів Митрополита Філарета «Взыскание Царства», в котру ввійшли інтерв’ю владики різних років. У словах відгуків було зазначено цінність книги, що дає відповіді на злобу дня, там можна відшукати богословське осмислення не тільки нових проявів у церковному житті, але й знайти обґрунтування участі православних у політиці та державному управлінні. «Нас, людей Заходу завжди вражала відкритість богослов’я митрополита, — вказав під час презентації священик Володимир Зелінський (Італія). У слові звернення до студентів, Київських духовних шкіл Митрополит Філарет закликав молодих богословів старатись писати побільше, бо це допоможе відчути відповідальність перед Церквою і суспільством.
Робота конференції продовжується.