Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроника служения Предстоятеля УПЦ, ноябрь — декабрь

Официальная хроника

15.11.2004. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Предстоятель УПЦ звершив Божественну літургію у Свято-Успенському жіночому монастирі
Блаженніший Митрополит Володимир звершив архіпастирський візит у Володимир-Волинську єпархію. У рамках візиту він відвідав Свято-Успенський жіночий ставропігійний монастир. Блаженніший Владика у співслужінні архієпископа Володимир-Волинського і Ковельського Симеона звершив Божественну літургію у головному храмі монастиря.
Митрополит Володимир провів бесіду з настоятельницею та насельницями обителі, оглянув храми і монастирське господарство.

22.11.2004. КИЇВ. Більшість експонатів виставки, присвяченої століттю першого перекладу Біблії українською, — з приватної колекції Митрополита Володимира
У виставковій залі (колишній ризниці) Успенського собору Києво-Печерської Лаври відбулось відкриття виставки «Слово Боже — рідній Україні», присвяченої 100-літній річниці першого перекладу Святого Письма українською мовою, здійсненого Пантелеймоном Кулішем. У присутності чисельного духовенства, працівників заповідника та науковців виставку відкрив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир. Він висловив вдячність її організаторам та учасникам. Зі словом виступили архієпископ Львівський і Галицький Августин і настоятельниця Одеського Архангело-Михайлівського жіночого монастиря ігуменя Серафима.
У експозиції представлені стародруки, документи, друковані видання Святого Письма українською, староєврейською, давньогрецькою та іншими мовами із зібрання Митрополита Володимира. Колекція Предстоятеля УПЦ містить одну з найкращих в Україні експозицій, присвячених ювілею перекладу Святого Письма рідною мовою. На думку представників музею та високих гостей, присутніх на заході, раритетні експонати, зібрані Митрополитом Володимиром, є свідченням любові Блаженнішого Владики до рідного слова та сакральної спадщини нашого народу.

23.11.2004. КИЇВ. Блаженнішому Митрополиту Володимиру — 69!
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир відзначив своє 69-ліття. З нагоди свята у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври відбулось святкове богослужіння, на яке зібрались вітати Київського Першосвятителя єпископат УПЦ, священнослужителі, ченці та миряни з України та зарубіжжя.
Затим відбувся святковий молебень. У слові-відповіді Блаженніший Владика подякував вірним за участь у Літургії, закликав усугубити молитви за мир і спокій у суспільстві. Після закінчення богослужіння чисельні миряни брали благословення та вітали іменинника букетами квітів.
На адресу Блаженнішого Владики постійно надходять вітальні телеграми від перших осіб держави, відомих громадських діячів, духовенства і віруючих.

22.11.2004. КИЇВ. Прес-служба УПЦ привітала Предстоятеля з днем народження
Співробітники Прес-служби УПЦ на чолі з керівником Василієм Анісімовим привітали з днем народження Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Володимира, подякували йому за турботу, яку він приділяє друкованому слову, і побажали многих та благих літ життя для служіння Богу та вірним.

23.11.2004. КИЇВ. Глава обласної облдержадміністрації привітав Його Блаженство з днем народження
У вітанні голови Дніпропетровської облдержадміністрації Володимира Яцуби говориться: “Ваше Блаженство! Вітаю Вас з днем народження. Бажаю міцного здоров’я на довгі роки, невичерпної енергії, життєвого добробуту, здійснення мрій. Нехай у славних здобутках втілюється Ваша праця в ім’я зміцнення і процвітання нашої держави”.

23.11.2004. КИЇВ. Президент України Леонід Кучма привітав Предстоятеля УПЦ з днем народження
Президент України Леонід Кучма надіслав вітальну телеграму Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Володимиру з нагоди дня народження. У вітальному посланні Президент відзначив заслуги Блаженнішого Владики перед Українською державою у справі відродження духовності в Україні та сприяння миру і стабілізації у суспільстві. Леонід Кучма побажав імениннику міцного здоров’я та довгих літ життя, блага та процвітання ввіреної йому Богом пастви.

23.11.2004. КИЕВ. Святейший Патриарх Алексий II поздравил Блаженнейшего Митрополита Владимира
Предстоятель Русской Православной Церкви пожелал Блаженнейшему Митрополиту Владимиру благоуспешных трудов на благо Православной Церкви и народа Украины. Поздравительные послании прислали также председатель Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата митрополит Смоленский и Калининградский Кирилл, высшие иерархи РПЦ и братских Православных Церквей.

23.11.2004. КИЕВ. Голова Верховной Рады Владимир Литвин поздравил Предстоятеля УПЦ с днем рождения
Отметив выдающиеся заслуги Блаженнейшего Митрополита Владимира в деле духовного возрождения народа, спикер парламента пожелал успешных трудов в служении Богу и людям. Телеграммы с поздравлениями пришли также от глав Облгосадминистраци и Облсоветов, а также мэров городов из всех регионов Украины.

23.11.2004. КИЕВ. Блаженнейшего Владыку Владимира поздравил ректор Санкт-Петербургской духовной академии и семинарии архиепископ Тихвинский Константин
«В этот торжественный и радостный день, — говорится в поздравительном послании владыки Константина, — молитвенно желаю, чтобы Господь даровал вам радости, доброго здравия, долгоденствия и Свою Всесильную неоскудевающую помощь в Вашем благословенном и высоком святительском служении на многая и благая лета»

23.11.2004. КИЕВ. Студенты и воспитанники духовных школ поздравили Предстоятеля УПЦ Блаженнейшего Владимира с 69-тилетием
Делегация студентов и воспитанников КДСиА встретилась сегодня с Предстоятелем УПЦ Блаженнейшим Митрополитом Владимиром в его резиденции. Они поздравили Блаженнейшего Владыку с днем рождения, пожелали ему здоровья, помощи Божией в нелегком архипастырском служении и торжественно пропели «многая лета».

24.11.2004. КИЕВ. Министр обороны Украины Александр Кузьмук поздравил Блаженнейшего Митрополита Владимира с днем рождения и вручил ему орден «Знак почета» Вооруженных сил Украины
Приветствуя Предстоятеля Украинской Православной Церкви, генерал армии Александр Кузьмук сказал о выдающейся роли Митрополита Владимира в деле духовного возрождения Украины. Блаженнейший Владыка удостоен этой награды за сотрудничество с Вооруженными силами и труды по патриотическому воспитанию воинов.

24.11.2004. КИЕВ. Первый заместитель министра МВД генерал-полковник Михаил Корниенко поздравил Блаженнейшего Владимира с днем рождения
Он пожелал Предстоятелю Православной Церкви Украины благоуспешных трудов на благо Церкви и державы, поблагодарил за сотрудничество и преподнес в дар живописное полотно.

24.11.2004. КИЕВ. Виктор Черномырдин поздравил Митрополита Владимира с днем рождения
Чрезвычайный и полномочный посол Российской Федерации в Украине Виктор Черномырдин в своем послании отметил выдающуюся роль Блаженнейшего Владимира в духовном возрождении Украины и укреплении дружбы между украинским и российским народами. В дар Блаженнейшему был преподнесен роскошный альбом русской живописи.

25.11.2004. МОСКВА. Патриарх Алексий II направил телеграмму со словами поддержки Президенту Украины Леониду Кучме
Святейший Патриарх Московский и всея Руси Алексий II направил Президенту Украины Леониду Кучме телеграмму со словами поддержки и призвал украинских политиков помнить об ответственности перед народом.
«В эти драматичные дни хотел бы выразить поддержку усилий, направленных на восстановление мира и согласия в политической жизни Украины», — говорится в телеграмме Святейшего Патриарха. Его Святейшество уверен, что «воля большинства граждан Украины направлена на укрепление страны, на сохранение ее подлинной независимости и самобытности, на расширение братских взаимосвязей с Россией».
«Хотел бы напомнить всем политикам, что государственная власть — это нелегкое бремя, сопряженное с ответственностью за судьбы миллионов людей, за исторический путь страны», — подчеркивает Предстоятель Церкви.
Святейший Патриарх пожелал гражданам Украины Божьего благословения. «Молюсь о дорогом моему сердцу украинском народе, о том, чтобы переживаемые ныне нестроения разрешились мирно и достойно, на твердом основании закона, в согласии с волей народа, без деструктивных влияний извне», — пишет Алексий II.
ForUm

26.11.2004. Предстоятель УПЦ Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир призвал конфликтирующие стороны к переговорам и заявил, что тот, кто первым прольет кровь или спровоцирует кровопролитие, не будет иметь благословения Божиего
В обращении Предстоятеля Православной Церкви к гражданам Украины говорится: «Шановні брати і сестри у Христі! Сьогодні наша з вами країна переживає, мабуть, самі непрості часи з моменту здобуття Богом дарованої їй незалежності. Зі своїм народом переживає цей важкий час і наша Церква. В усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви звершуються постійні молитви за Україну і народ її. Щоб всім нам Бог дарував любов, віру, надію і прощення один одного.
Постійно на думку приходять слова нашого Спасителя: «Усяке царство, що розділилося в собі, спустошиться, і всяке місто чи дім, що розділився в собі, не встоїть”. Тому разом з апостолом Павлом „благаю вас, браття, ім’ям Господа нашого Ісуса Христа, щоб… не було між вами розділення”.
Вихід із цього скрутного становища бачимо лише в діалозі сторін, які розділені сьогодні нерозумінням один одного, у дотриманні законів і конституційних прав громадян, у відмові від силового способу вирішення питань, у молитві до Бога, який „не є Бог безладу, а миру”. Так вчить нас Святе Письмо.
Всі ми громадяни єдиної країни, діти одного народу доти, доки бачимо один в одному перш за все брата або сестру, а не ворога.
Людська кров не повинна пролитися за жодних обставин, бо тоді буде втрачена будь-яка надія на мирне порозуміння.
Тому з усією відповідальністю Українська Православна Церква заявляє, що не буде мати благословення Божого той, хто перший проллє або спровокує пролиття крові.
Одночасно ми звертаємося до всіх, від кого це залежить, зробити все, щоб у суспільстві знову запанував мир і спокій. І тоді благодать Божа не відійде від вас. Пам’ятайте, що саме миротворці синами Божими назвуться. Простягніть один одному руки, сядьте за стіл переговорів, і благодать Божа та мир перебуватиме зі всіма нами!

29.11.2004. КИЇВ. З початком посту Блаженніший Митрополит Володимир на Першому Національному звернувся до пастви
У зв’язку з початком Різдвяного посту Блаженніший Митрополит Володимир на Першому каналі Українського телебачення звернувся до віруючих та всіх громадян України. Вказуючи на початок посту — сприятливого періоду для очищення душі, Блаженніший Владика закликав вірних чад УПЦ прикласти зусилля для свого духовного очищення, у мирі та спокої проводити дні святого говіння, так як цього навчає Православна Церква, а також гідно пройти шлях покаяння, сповідуючи свої гріхи, та простити провини своїм ближнім. Предстоятель Української Православної Церкви побажав християнам у душевному мирі та спокої зустріти Святе Різдво.

30.11.2004. КИЇВ. Від імені Священного Синоду Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до народу України
У заяві говориться: „Шановні співвітчизники! Дорогі брати і сестри! „Усе проходить, і це пройде”, — саме ці загальновідомі слова були написані на персні премудрого царя Соломона. Ми віримо, що пройдуть і ці негаразди, які сколихнули сьогодні нашу країну. Нам залишатися тут жити, дивитися один одному в очі, працювати пліч-о-пліч, разом будувати нашу державу та відроджувати собори людських душ. Сьогодні, як і завжди, Церква разом зі своїм народом. Вона ніколи не ділила, не ділить і не буде ділити людей за походженням, соціальним статусом, національністю, мовою або політичними уподобаннями. Для Церкви немає тільки помаранчевих або тільки біло-блакитних, а всі є дітьми Божими, нашими братами і сестрами у Христі. Збереження суспільного миру у вирі подій останніх днів показало, що народ виявився мудрішим за політиків. Але політику треба залишити політикам і не допускати її у наші родини. Політичні вподобання та суперечності не повинні розділити батьків з дітьми, подружні пари, друзів або співробітників. Політика не повинна посіяти плевели ненависті і злоби у наших серцях. І тому разом з апостолом благаю вас, „якщо це можливо з вашого боку, будьте у мирі з усіма людьми” (Рим. 12, 18). Кожен має право на свою власну думку, на свої переконання. Але не потрібно свою думку будь-якою ціною нав’язувати іншому. Поважайте і любіть один одного, і цим засвідчите, що ви діти єдиного Бога, одного народу і єдиної країни. За дорученням Священного Синоду Української Православної Церкви звертаюся до архіпастирів, пастирів, чернецтва і вірних нашої Церкви. Церква залишається поза політикою. А тому ідіть до всіх, але не з політичними гаслами чи дискусіями, а несіть слово правди, любові і миру. Нагадуйте усім, що розпочався Різдвяний піст — час каяття, примирення і прощення один одного для гідної зустрічі Христа Спасителя. Грізний дух ненависті і злоби можна перемогти лише постом і молитвою, смиренням, любов’ю та взаємопрощенням. І хай перебуває з усіма нами благословення, благодать, милість і мир від Бога Отця і Господа нашого Іісуса Христа у істині і взаємній любові!”

30.11.2004. КИЇВ. Керуючий справами Української Православної Церкви прокоментував звернення Священного Синоду
Архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, керуючий справами УПЦ, коментуючи Звернення Священного Синоду до українського народу, сказав: „Українська Православна Церква не може у нинішній напружений час стояти осторонь свого народу. Ми молимось за мир і спокій у нашому суспільстві та дарування Всевишнім розуму державним мужам у вирішенні нинішньої кризи”.

30.11.2004. ОДЕССА. Митрополит Агафангел призвал к единству
Комментируя Обращение Священного Синода УПЦ, с которым выступил Предстоятель УПЦ Блаженнейший Митрополит Владимир, постоянный член Священного Синода митрополит Одесский и Измаильский Агафангел сказал: «Обращение Православной Церкви связано с критической ситуацией, которая сложилась в общественно-политической жизни Украины. Мы должны понимать, что держава, находящаяся в разделении, не устоит. Христос — это мир наш. Поэтому мы призываем в эти дни Рождественского поста всех к миру и единству. Украина, как и Церковь, должна быть единой. Все политические проблемы должны разрешаться путем переговоров, на основе законов и Конституции нашей страны, а не насилия и беспорядков»

3.12.2004. КИЇВ. За благословенням Митрополита Володимира в усіх храмах УПЦ будуть пом’януті ліквідатори аварії на ЧАЕС
14 грудня 2004 року минає вісімнадцять років з дня прийняття урядовою комісією комплексу робіт по пуску двох енергоблоків об’єкту “Укриття”, проведення дезактивації тисячі гектарів землі, а 15 грудня 2004 року виповнюється чотири роки з дня зупинки Чорнобильської АЕС.
На прохання Всеукраїнської громадської організації “Союз Чорнобиль України” Блаженніший Митрополит Володимир благословив 14 і 15 грудня в усіх храмах Української Православної Церкви провести богослужіння за здоров’я живих і упокій душ загиблих і померлих чорнобильців з метою вшанування їхніх подвигів.

6.12.2004. КИЕВ. В праздник Введения во храм Пресвятой Богородицы в храм Блаженнейший Митрополит Владимир молился о благоустроении Отечества
В день двунадесятого праздника Введения во храм Пресвятой Богородицы Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир совершил Божественную литургию в храме Преподобных Антония и Феодосия Печерских Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры. Во время богослужения Блаженнейший Владыка молился о преодолении раздоров и нестроений в Украине: «Господи, Боже Сил! Призри милостивым оком Твоим на зело страждущую страну нашу, в ней же беззакония наша умножиша нестроения и раздоры, и междусобия.
Господи, Боже милосердный! Боже всемогущий, паки и паки припадаем к Тебе и слезно в покаянии и умилении сердца вопием: помилуй землю Украинскую, утоли вся раздоры и нестроения, умири сердца, страстью обуреваемые, вдохни мужество в сердца стоящих на страже благоустроения Отечества нашего и всех нас озари светом закона Твоего евангельского, возгрей сердца наши теплотою благодати Твоей, утверди волю нашу в воле Твоей.
Да якоже древле, тако и ныне на земле нашей, и в нас, через нас прославится всесвятое имя Твое, Отца и Сына, и Святаго Духа. Аминь».

13.12.2004. ХМЕЛЬНИЦКИЙ. Архиепископ Хмельницкий и Шепетовский Антоний поздравил Владимира Александровича, учителя Блаженнейшего Владимира Митрополита Киевского и всея Украины, с 80-летием
В поздравлении говорится: „Вельмишановний Володимире Олександровичу!

У день Вашого 80-річного ювілею прийміть мої найщиріші привітання з побажанням міцного здоров’я, радості, щастя, добра і успіхів!
Ви людина, яка присвятила життя нелегкій праці на освітянській ниві; своєю щирістю, доброзичливістю та неабиякими пізнаннями Ви виховали не одне покоління гідних людей, серед яких і Предстоятель нашої Церкви — Митрополит Київський і всієї України Володимир .
Мені надзвичайно приємно мати у Вашій особі доброго знайомого, людину щиру та високо освічену.
За значний внесок у відродження духовності Подолян Ви були відзначені Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром високою Церковною нагородою — орденом Св. князя Володимира ІІІ ступеня і архієрейською грамотою.
Тож нехай Милосердний Господь завжди перебуває у Вашому вічно молодому та палкому серці й допомагає Вам, вельмишановний Володимире Олександровичу, і надалі залишатися оптимістичним і життєрадісним, зберігати притаманну Вам веселу вдачу й титанічну працездатність на многая і благая лета!
Щиро зичу Вам міцного здоров’я, миру, злагоди, родинного затишку та Божої допомоги в усіх добрих справах та починаннях!”.