Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.09.2004. КІРОВОГРАД. Духовенство та парафіяни православних храмів Кіровограда взяли участь у заходах, присвячених 250-річчю заснування міста

Святкування розпочалося з урочистого відкриття та освячення пам’ятника Ангелу-Хранителю на площі, якій за рішенням сесії міської ради напередодні ювілею дано ім’я Соборна. На урочисте відкриття пам’ятника, спорудженого на честь 2000-ліття Різдва Христового та 250-річчя заснування міста зібралися тисячі людей. Привітати кіровоградців з ювілеєм приїхали Прем’єр-міністр України Віктор Янукович і група народних депутатів України від Кіровоградщини.
Єпископ Кіровоградський і Олександрійський Пантелеймон освятив пам’ятник і сердечно привітав кіровоградців з днем народження міста.
Пам’ятник Ангелу-Хранителю має висоту 15 метрів. На дев’ятиметровій гранітній колоні постає триметрова бронзова фігура Ангела з символічним жестом благословення і оберігання кіровоградської землі та її жителів. У нижній частині пам’ятника встановлено плити з написами ювілейних дат та геральдичні знаки України, області і Кіровограда. На п’єдесталі — напис; «Боже великий, єдиний нам Україну храни». Автор цього монументу — заслужений діяч мистецтв України Анатолій Гончар та кіровоградський архітектор Віталій Кривенко, які вийшли переможцями оголошеного Кіровоградським єпархіальним управлінням конкурсу на кращий проект пам’ятника. Спорудили його на кошти благодійників, справжніх патріотів рідного міста.
Після урочистого відкриття та освячення монумента у Кіровоградському Різдва Пресвятої Богородиці кафедральному соборі було відправлено святкову Божественну літургію.
У 1754 році фортеця Святої Єлисавети поклала початок заснуванню міста. Тож невипадково, що сотні віруючих прийшли з іконою Божої Матері «Єлисаветградська» на Фортечні вали на місце, де колись стояв перший в Єлисаветграді православний храм.
Тут відбувся молебен за подальший розквіт міста. Під час молебна пролунала молитва до 250-річчя заснування Єлисаветграда, складена за благословенням Преосвященного Пантелеймона, єпископа Кіровоградського і Олександрійського кліриками Спасо — Преображенського собору. Святковий молебен відправив настоятель Кіровоградського Різдва Пресвятої Богородиці кафедрального собору протоієрей Андрій Сташигоин, Після молебна віруючі поклали квіти до монумента з Вічним вогнем.
У другій половині дня у приміщенні обласної філармонії відбулися урочисті збори, присвячені 250-річчю міста. У них взяли участь Прем’єр-міністр України В.Ф.Янукович група Народних депутатів України від Кіровоградської області, керівники області та міста, представники громадських організацій та трудових колективів. На урочистостях у філармонії була присутня і група духовенства Кіровоградської єпархії, очолювана владикою Пантелеймоном.
З нагоди ювілею міста Кіровоградський міськвиконком відзначив найвищою міською нагородою — знаком «За заслуги» владику Пантелеймона і секретаря єпархії протоієрея Петра Сидору.
250-річному ювілею Кіровограда присвячено спеціальний випуск газети «Православна школа» та фотобуклет «Різдва Пресвятої Богородиці кафедральний собор». Вийшла друком книга Юрія Матівоса «Місто над сивим Інгулом», в якій містяться і розділи про розвиток Православ’я у місті та його сучасний стан.
Ювілейні заходи з участю духовенства міста відбулися також на багатьох підприємствах, в організаціях та навчальних закладах.
Прес-служба Кіровоградської єпархії.