Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Володимир Свистун. Про соціальну загрозу сект

АНТИСЕКТАНТСКАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ

Міжнародна конференція «Профілактика психологічного насильства і маніпулювання свідомістю та розвиток критичного мислення у молодіжному середовищі», проведена 27–28 травня у приміщенні Академії педагогічних наук України, об’єднала фахівців з Інституту соціальної та політичної психології АПН України, Київського міського педагогічного університету ім. Б. Грінченка, Координаційного комітету з міжцерковної допомоги в Україні, громадську організацію «Спілка захисту сім’ї та особистості» (член F.E.C.R.I.S. — Європейської федерації центрів дослідження та інформації про сектантство), які виступили головними ініціаторами проведення.
Конференція зустріла активну підтримку зі сторони духовенства Української Православної Церкви, яке взяло у ній активну участь й надало матеріальну підтримку оргкомітету. Серед іноземних гостей були присутні представники Росії, США, Канади, Великої Британії, Австрії, Білорусі, Литви, Польщі та Словаччини.
Захід мав на меті привернути увагу громадськості до проблеми соціально-психологічної та правової оцінки дій, що мають ознаки психологічного насильства, маніпулювання свідомістю та контролю над свідомістю з боку тоталітарних і деструктивних культів й надання допомоги постраждалим від таких дій.
У перший день роботи перед делегатами виступили відомі науковці та священнослужителі. Доктор психологічних наук, доцент Кіровоградського державного педагогічного університету Тетяна Пашукова у доповіді «Маніпуляція свідомістю та можливості психологічного захисту» описала сучасний стан психологічної незахищеності населення перед деструктивним впливом різних асоціальних угрупувань та перспективи їх подолання. Девід Глен Кларк, голова наглядової комісії Американського сімейного фонду, поділився досвідом боротьби з тоталітарними культами за океаном й зазначив важливість серйозної профілактики сектантського руху в Україні, адже несвоєчасне реагування (подібну ситуацію особливо гостро переживали США у 1960-х роках) завжди призволить до згубних наслідків.
Пан Кларк є провідним спеціалістом по юридичному консультуванню сімей, члени котрих потрапили у деструктивну секту «Товариства «Вартової Башти» (в Україні більш відомі як «свідки Єгови»). Діяльність останньої, як і інших подібних їй, на відміну від України, обмежується цілим рядом відповідних законів. Девід Глен Кларк розповів, як неодноразово притягував до кримінальної відповідальності її лідерів, котрі займались обманом, викачуванням грошей та вербуванням нових членів (у нас усе це іменується «проповіддю»), й закликав учасників прикласти всі зусилля для створення законодавчої бази та правової просвіти населення, щоб своєчасно запобігати згубним ексцесам.
Професор Свято-Тихонівського православного богословського інституту диякон Андрій Кураєв виступив з доповіддю «Влив масової культури на свідомість молоді: на прикладі фільму «Матриця», у якій торкнувся питань недоліків у роботі з сектантами зі сторони державних органів та громадських організацій та поділився власним досвідом у цій сфері.
Друга половина першого дня конференції пройшла у трьох секціях за напрямками: «Освітні та профілактичні програми з формування критичного мислення у молоді», «Профілактика психологічного насильства та маніпулювання свідомістю» та «Контроль свідомості і проблеми оцінки негативного впливу деструктивних груп».
Робота секції «Контроль свідомості і проблеми оцінки негативного впливу деструктивних груп» зібрала практикуючих психологів, студентів та священнослужителів, які щодня займаються виведенням адептів із деструктивних культів. Секцію очолили Олена Ліщинська, кандидат психологічних наук, співробітник Інституту соціальної та політичної психології АПН України, та провідний російський спеціаліст Євген Волков — доцент Нижегородського державного університету.
Під час роботи секції було зачитано й обговорено понад 15 доповідей і повідомлень. Михайло Балакін з Російського університету дружби народів торкнувся особливостей ненормального функціонування сучасної сім’ї, що значно збільшує ризик втягування у деструктивні культи. Доповідач сконцентрував увагу слухачів та тезі, що людину не можна витягнути із секти в нікуди. Віце-президент F.E.C.R.I.S. Фрідріх Грісс розповів про заходи уряду Австрії щодо діяльності культів, торкнувся найголовніших правових актів, що допомагають побороти деструктивні організації, та найвідоміших судових прецедентів, що сталися у державі. Співробітник Синодального відділу у справах молоді УПЦ священик Діонісій Дунаєв розкрив тоталітарні та деструктивні характеристики харизматичного руху в Україні, а науковий співробітник Інституту психології Російської АН Ростислав Прокопишин — психологічні механізми утримання адептів у соціально-деструктивних організаціях та торкнувся декотрих аспектів об’єктивного дослідження даного питання. Олена Ліщинська, яка зараз працює над докторською дисертацією відносно проблем психологічного насилля в Україні, поділилась досвідом вивчення соціально-психологічних механізмів виникнення психологічної залежності, а також станом справ з деструктивними культами в Україні.
Пані Олена відзначила, що нашими освітянами, чиновниками та іншими людьми, відповідальними за збереження духовного здоров’я нації, часто розмова про духовність сприймається як сама духовність, а пересічні громадяни без відповідної інформаційної бази, співпрацюючи з відверто деструктивними культами чи віддаючи під їх «опіку» членів своєї сім’ї, навіть не здогадуються, з ким мають справу. Юрист-консультант запорізького центру «Діалог» Геннадій Литвинов, проти якого сектанти подали судові скарги відразу у шістьох містах України, розповів про власну практику юридичного захисту позивачів від лідерів деструктивних культів, повідомив про найголовніші судові процеси проти сект. У діяльності тоталітарних структур зустрічаються не тільки факти морального насильства над особистістю, а й відвертого фізичного, коли представники тоталітарних культів використовують для досягнення своїх цілей шантажі, погрози та вимагання.
Приємно відзначити, що у конференції взяли участь представники державних структур. Молодший співробітник інформаційно-аналітичного забезпечення органів державної влади Національної бібліотеки ім. В. Вернадського Олег Натаров виступив із доповіддю про порушення прав людини у практиці нових релігійних організацій, а співробітник Служби безпеки України Валентин Петрик торкнувся питань захисту молоді від впливу деструктивних культів. Доповідь правоохоронця та інших представників держави дають надію на те, що дана проблема (як у інших розвинених країнах) стане все таки актуальною і для відповідних органів в Україні.
Наступного дня після пленарного засідання відбулись майстер-класи. Тренінг під головуванням Євгена Волкова на тему «Консультування щодо «реформування мислення» та підхід стратегічної взаємодії» зібрав найбільшу аудиторію.
На «майстер-класі» російський психолог не тільки виділив та детально описав усі етапи вербування й втягування у тоталітарну секту, але й навів декілька наглядних прикладів зі своєї психологічної практики. Жертвами деструктивних культів часто стають цілі компанії та підприємства, які часто-густо запрошують для покращення роботи персоналу усіляких «консультантів». Останні примушують усіх співробітників, включаючи і керівний склад, відвідувати свої «семінари». Подальша доля таких фірм катастрофічна.
Під час засідання відбулась жива дискусія поміж українськими і зарубіжними фахівцями. Михайло Балакіни та Ростислав Прокопишин провели показову співбесіду між психологами й батьками, син яких потрапив у секту єговістів. Враження від діалогу з батьками, що мало уваги приділяли синові, і його «вихованням» зайнялись сектанти, залишило глибокий слід. Через недогляд можна втратити будь-який контакт із дітьми й перекреслити їх майбутнє (за свідченням учасників розмови, син нещодавно заявив, що батьки вже не є для нього найближчими людьми).
Конференція закінчилась прийняттям резолюції. В ній учасники констатували недостатність уваги, приділеної з боку державних органів цій важливій проблемі, і закликали громадськість до більш рішучих дій. Були висловлені ідеї про створення експертних комісій з відповідних фахівців, які могли б стати радниками у справі визначення тоталітарності того чи іншого культу або групи.
Найбільшим успіхом конференції слід вважати те, що в Києві вперше зібралась така кількість людей — психологів, філософів, богословів, педагогів, правоохоронців, яких об’єднала одна мета — служити духовному розвитку людства.

Підготував Володимир СВИСТУН