Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.07.2004. КИЇВ. Києво-Печерська Лавра відзначила пам’ять свого засновника

Сьогодні Православна Церква святкує пам’ять преподобного Антонія Печерського. Для колиски вітчизняного чернецтва – Києво-Печерської Лаври це подвійне свято, адже стараннями преподобного, який повернувся на рідну землю з Афону, у 1051 році повстала наша обитель, що згодом засяяла на всю Київську Русь.
З нагоди урочистості у Свято-Успенському соборі – головному храмі монастиря — була відправлена Літургія. Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні намісника Лаври архієпископа Вишгородського Павла, архієпископа Переяслав-Хмельницького Митрофана, єпископа Білоцерківського і Богуславського Серафима та чисельного сонму лаврського духовенства. Після служби відбувся хресний хід.
У сьогоднішніх проповідях пастирі підкреслили визначну роль преподобного Антонія Печерського, що своїми духовними подвигами: молитвою, постом та іншими доброчинностями — нині являє добрий приклад не тільки ченцям, а й кожному християнину. Він, потомок боярського роду й єдиний наступник у родині, не побоявся покинути мирських благ заради служінню Всевишньому Творцеві та справі спасіння безсмертної душі.
Під час лаврського богослужіння також молився митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, що разом з трьома сотнями волинських паломників завітав на свято покровителя обителі.
А загалом, храми Києво-Печерської лаври у день пам’яті преподобного Антонія Печерського зібрали за богослужінням понад десять тисяч віруючих.