Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроніка служіння Предстоятеля УПЦ

Хроніка служіння Предстоятеля УПЦ

23.02.2004. КИЕВ. ПЕРВАЯ СЕДМИЦА ВЕЛИКОГО ПОСТА НАЧАЛАСЬ ЧТЕНИЕМ ВЕЛИКОГО ПОКАЯННОГО КАНОНА ПРЕПОДОБНОГО АНДРЕЯ КРИТСКОГО
Блаженнейший Митрополит Владимир читал Великий покаянный канон за вечерним богослужением в Трапезном храме преподобных Антония и Феодосия Печерских Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры. Сам храм и прилегающая к нему Трапезная палата были полностью заполнены молящимися. Во вторник вечером Блаженнейший Митрополит Владимир совершит богослужение с чтением Великого покаянного канона в Покровском женском монастыре Киева, в среду — в Свято-Вознесенском Флоровском женском монастыре, в четверг — в Трапезном храме преподобных Антония и Феодосия Печерских. В среду и пятницу Блаженнейший Владыка будет совершать Литургию Преждеосвященных Даров в Киево-Печерской Лавре.
25.02.2004. КИЇВ. БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР ПРИЙНЯВ НОВОПРИЗНАЧЕНОГО ГЕНЕРАЛЬНОГО СЕКРЕТАРЯ СИНОДУ ЄПИСКОПІВ РКЦ АРХІЄПИСКОПА МИКОЛУ ЕТЕРОВИЧА
Новопризначений Генеральний секретар Синоду єпископів (колишній нунцій Держави Ватикан в Україні) архієпископ Микола Етерович перед від’їздом у Рим передав листа на ім’я Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира. Він подякував Предстоятеля УПЦ за увагу та взаєморозуміння, проявлені під час його перебування в нашій країні. У посланні Микола Етерович наголосив: «Повинен визнати, що часто просив у Триєдиного Бога Його рясних благодатей для Вашого Блаженства і для Високошанованої Української Православної Церкви, з якою Святий Престол продовжує підтримувати офіційні стосунки, вважаючи її канонічною Православною Церквою в Україні». Ватиканський дипломат завірив, що на новому місці свого служіння з особливою симпатією буде згадувати Його Блаженство, численних єпископів, монашествуючих і мирян нашої Церкви, з якими мав нагоду познайомитись в Україні. Він також виразив надію на подальше підтримування добрих стосунків з УПЦ і її Предстоятелем.
27.02.2004. КИЇВ. МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР ОСВЯТИВ ПРИМІЩЕННЯ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ
На прохання голови Центральної виборчої комісії Сергія Ківалова Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир звершив чин освячення приміщення ЦВК. Блаженніший Владика побажав співробітникам ЦВК та її голові Божої допомоги у тій відповідальній праці, яку їм доручила держава. Митрополит Володимир у благословення та на згадку про освячення подарував колективу ЦВК ікону Пресвятої Богородиці. По завершенні освячення відбулася прес-конференція, під час якої голова ЦВК С.В. Ківалов та Блаженніший Митрополит Володимир відповіли на запитання журналістів. Дякуючи Блаженнішому Владиці за звершене освячення, Сергій Ківалов зазначив, що плідна і якісна праця ЦВК, як і всяка добра справа, потребу Божого благословення.
28.02.2004. КИЇВ. У ПЕРШУ СУБОТУ ВЕЛИКОГО ПОСТУ БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР ЗВЕРШИВ БОГОСЛУЖІННЯ У КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКІЙ ЛАВРІ
Божественну літургію святителя Іоанна Златоустого Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звершив у храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври. Блаженніший Митрополит Володимир преподав Святі Христові Тайни численним богомольцям, які молилися цього дня в Трапезному храмі.
Це перша Божественна літургія, що увінчує подвиги посту та молитви віруючих, які вони несли протягом першого тижня Святої Чотиридесятниці.
02.03.2004. ПАЛОМНИЦЬКИЙ ВІЗИТ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ НА СВЯТУ ГОРУ АФОН
2 березня розпочався паломницький візит Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира до святинь Греції та на Святу Гору Афон. У рамках візиту плануються відвідини Свято-Пантелеймонівського монастиря Святої Гори та звершення в ньому богослужінь, відвідини Іверського монастиря, де перебуває чудотворна Іверська ікона Божої Матері, відвідини інших обителей Святої Гори та молитовне вшанування святинь, що знаходяться в них.
04.03.2004. АФОН. БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР БІЛЯ СВЯТИНЬ СВЯТОЇ ГОРИ АФОН МОЛИТЬСЯ ЗА УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД
Триває візит Предстоятеля Української Православної Церкви до Святої Гори Афон. У Свято-Пантелеймонівському монастирі Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира зустрічала братія та намісник архімандрит Ієремія. Відразу по прибутті Блаженніший Владика відслужив подячний молебень, а сьогодні — акафіст перед чесною главою святого великомученика і цілителя Пантелеймона. У монастирській косниці, де почивають мощі афонських подвижників, серед яких велика кількість вихідців з України (про що свідчать написи на мощах), Митрополит Володимир відправив панахиду.
Щодня Блаженніший Митрополит Володимир звершував богослужіння, відвідував монастирі Святої Гори, де молився перед всесвітньо відомими чудотворними іконами Божої Матері «Іверською» (було відслужено акафіст біля цієї святині), «Достойно єсть», «Скоропослушницею», іншими святинями, серед яких стопа святого апостола Андрія Первозданного, мощі угодників Божих, мучеників та подвижників благочестя. Під час богослужінь Блаженніший Владика молився за український народ та поіменно поминав усіх, хто подав поминальні записки як власноруч, так і за допомогою електронної пошти.
04.03.2004. АФОН. НА ІМ’Я БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ВОЛОДИМИРА З ПРОХАННЯМ ПОМОЛИТИСЯ БІЛЯ ПРАВОСЛАВНИХ СВЯТИНЬ ГРЕЦІЇ НАДІЙШЛО БЛИЗЬКО 1500 ЕЛЕКТРОННИХ ЛИСТІВ
Одночасно декілька тисяч поминальних записок подали парафіяни київських храмів. Прохання про молитву надходили і з інших регіонів України, де віруючі дізналися про таку можливість. Під час богослужінь на Святій Горі Блаженніший Митрополит поминав усіх, хто подав поминальні записки, а також їх рідних і близьких.
Зважаючи на те, що електронні листи з поминальними записками продовжували надходити, Блаженніший Митрополит Володимир дав благословення приймати їх постійно і роздруковувати щотижня для того, щоб поминати за Божественними літургіями, які він звершуватиме.