Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Велика козацька Рада

13.10.2003. КИЇВ. НА ВЕЛИКІЙ РАДІ ЗАПОРОЗЬКИХ КОЗАКІВ БУЛО ПРИЙНЯТО ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА З ПРИВОДУ НИНІШНЬОЇ СИТУАЦІЇ НАВКОЛО ПОЧАЇВСЬКОЇ ЛАВРИ

11 жовтня у Києві в Будинку архітектора відбулася Велика рада громадської організації “Козацтво Запорозьке” під керівництвом Верховного отамана генерала Дмитра Сагайдака. Окрім інших питань, на раді розглядалася ситуація, що склалася навколо Свято-Успенської Почаївської Лаври. Верховний отаман повідомив про те, що 5 жовтня члени генеральної старшини і рядові козаки відвідали з паломницькою поїздкою Почаївську обитель. Присутність козаків у Лаврі додала натхнення і паломникам, і насельникам монастиря. Вони сподіваються на те, що запорозькі козаки, як і колись, будуть стояти на захисті канонічного Православ’я. А підстави для хвилювання є: у той же день до Лаври під’їхало три автобуси з підозрілими людьми. На сьогодні уже призначений відповідальний за порядок і формування козацьких структур для охорони Почаївської Лаври отаман Волинської паланки генерал-осавул Петро Олешко. Зараз козаки несуть варту в обителі.
Делегати ради ухвалили Звернення до Президента, в якому було викладено суть нинішньої проблеми навколо Почаєва.

Президенту України Кучмі Л.Д.
Шановний Леоніде Даниловичу!
Ми, делегати Великої Ради (з’їзду) Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорозьке», котрі представляють усі регіони України та представництва співвітчизників за кордоном, звертаємося до Вас з клопотанням стосовно Вашого сприяння у збереженні нинішнього статусу Свято-Успенської Почаївської Лаври і передачі споруд Лаври разом з відведеною до її території землею в монастирську власність у відповідності з чинним законодавством.
Нам відомо, що Вами раніше приймалося позитивне рішення щодо сприяння громаді Почаївського монастиря у поверненні споруд для використання їх за прямим призначенням. Разом з тим, в Тернопільській області знайшлися активісти УГКЦ, котрі підбурюють депутатів обласної ради до неконструктивних дій і рішень, здатних викликати соціально-політичну напругу та міжконфесійні збурення в Західному регіоні України.
Справа в тому, що десятки тисяч віруючих Української православної Церкви в Західних областях, таких як Рівненська, Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська, вже позбавлені можливості задовольняти свої релігійні потреби через незаконні захват і осквернення православних храмів представниками новостворених так званих «десяток» від інших конфесій. Тому, не маючи можливості помолитися Богу та отримати причастя вдома у відповідності з канонічним православ’ям, віруючі з цих областей цілими сім’ями приїжджають у Свято-Успенську Почаївську Лавру. Щомісяця тут буває по декількасот паломників як з регіонів України, так і з ближнього і дальнього зарубіжжя. Таким чином цей монастир набув для нас всіх дуже великого значення і заслуговує всілякої підтримки.
Ми дуже не хотіли б, щоб наша рідна Україна прославилася на весь світ новим скандалом, а ще більше не бажаємо кровопролиття навколо відомої святині православ’я в Україні.
Всі ми впевнені у Вашій державній мудрості і підтримці нашого клопотання та клопотання насельників Свято-Успенської Почаївської Лаври за №196 від 1 жовтня 2003 р.
Прийнято Великою Радою (з’їздом)
МГО «Козацтво Запорозьке» 11 жовтня 2003 року в м.Києві
Присутні і проголосували «За» 425 делегатів.
Верховний отаман Козацтва Запорозького,
Київський та всієї України, генерал козацтва
Дмитро Сагайдак

13.10.2003. ПОЧАЇВ. ДО ЛАВРИ ПРИБУЛО ПІДКРІПЛЕННЯ ЗАПОРОЗЬКИХ КОЗАКІВ ДЛЯ ОХОРОНИ ПРАВОСЛАВНОЇ СВЯТИНІ

У суботу, після завершення Великої ради запорозьких козаків, група козаків з 18 чоловік на чолі з отаманом Пуповиною відбула автобусом до Почаєва, щоб підсилити охорону обителі. Як повідомив отаман Волинської паланки генерал-осавул Петро Олешко, козаки почали нести варту в Лаврі на прохання її намісника єпископа Почаївського Володимира з 5 жовтня. Відомо, що у неділю, 6 жовтня, вранці до Лаври приїхало три автобуси бойовиків (приблизно чоловік триста). Вони побачили козаків у формі і спеціально викликаний підрозділ міліції, тому небезпеку вдалося відвернути. Але є припущення, що бойовики все рівно будуть провокувати безпорядки. Козаки планують охороняти православну святиню до тих пір, поки ця проблема не буде вирішену на державному рівні.

14.10.2003. КИЇВ.В КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКІЙ ЛАВРІ ВІДБУЛОСЬ ТРАДИЦІЙНЕ СВЯТО ЗАПОРІЗЬКИХ КОЗАКІВ

У день свята Покрова Пресвятої Богородиці в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулось традиційне свято козацтва. Як відомо, свято Покрови Пресвятої Богородиці здавна особливо шанується українським козацтвом, тому що саме на Покрову вони одержували багато славетних перемог. Після Божественної літургії в Свято-Успенському соборі відбулось урочисте засідання на честь свята в актовому залі Київської духовної академії. Його відкрив адмірал Козацького війська запорозького Ігор Левицький. Верховний отаман Дмитро Сагайдак коротко розповів про місію, яку на прохання єпископа Почаївського Володимира несуть сьогодні козаки в Почаївській Лаврі, захищаючи святиню від розкольників і бойовиків УНА-УНСО. Він запевнив присутніх, що козаки стоять і будуть стояти на захисті обителі і Православ’я взагалі.
Від імені Предстоятеля Української Православної Церкви козаків привітав керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан: «Сьогоднішнє свято в Лаврі — це вже традиція. Приємно, що до козацького руху приєднується наша молодь. Козаки реально допомагають нашій Церкві. Приклад тому — події в Почаївській Лаврі, яка сьогодні знаходиться в небезпеці. Ми дуже вдячні козакам і бажаємо, щоб Покров Божої Матері був завжди над ними, щоб це свято надихало їх на майбутні звершення».
На засіданні було зачитано також вітання козакам від Президента України Леоніда Кучми.