Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Всемирный день православной молодежи

Всемирный день православной молодежи

13.02.2003. КИЇВ. Напередодні дня православної молоді відбувся семінар для керівників єпархіальних відділів по роботі з молоддю

В актовому залі Києво-Печерської Лаври Синодальний відділ у справах молоді провів семінар «Організація молодіжного служіння на єпархіальному та парафіяльному рівнях», в якому взяли участь представники усіх єпархій Української Православної Церкви, а також гості з Росії та Білорусії, державні та політичні діячи.
З пастирським словом до учасників звернувся Блаженніший Митрополит Володимир, який привітав присутніх з наступаючим святом Стрітення Господнього та днем православної молоді, а також наголосив на необхідності спільних зусиль Церкви і держави у вихованні молоді та відтворенні суспільної моралі. Предстоятель УПЦ відзначив своєчасність Указу Президента України щодо захисту моральності, який майже співпав зі Зверненням Синоду УПЦ до державної влади з питань молоді.
З доповіддю про діяльність Синодального відділу у справах молоді виступив його голова єпископ Житомирський і Новоград-Волинський Гурій. Владика не тільки розповів про проведені відділом заходи, але й познайомив присутніх з планами на 2003 рік, який планується завершитися проведенням ІІ З’їзду православної молоді України.
Присутніх привітали міністр культури і мистецтв Юрій Богуцький, голова Держкомрелігій Віктор Бондаренко, народний депутат України Андрій Деркач.
З повідомленнями виступили голова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями архієпископ Львівський і Галицький Августин та голова відділу релігійної освіти, місіонерства та катехізації єпископ Полтавський та Кременчуцький Филип.
На другому пленарному засіданні заступник голови відділу по роботі з молоддю Московської Патріархії, ректор Костромської семінарії архімандрит Геннадій (Гоголєв) зачитав привітання Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Олексія з нагоди дня православної молоді, та розповів про роботу з молоддю в Російській Федерації.
Про молодіжне служіння Білоруської Православної Церкви розповів настоятель Петропавлівського собору Мінська протоієрей Георгій Латушко.
Потім представники єпархій мали змогу обмінятися досвідом роботи з молоддю та обговорити форми молодіжного служіння.
За підсумками роботи були прийняті Звернення Синодального відділу у справах молоді та учасників семінару з нагоди дня православної молоді, до органів центральної та місцевої влади та засобів масової інформації.

13.02.2003. КИЇВ. Предстоятель Української Православної Церкви привітав православних з днем православної молоді

Вітаючи учасників семінару «Організація молодіжного служіння на єпархіальному та парафіяльному рівнях» Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України сказав:
«Сьогодні багато ідеться на різних рівнях про важливість духовного відродження. Але, нажаль, ще не всі ми згодні з тим, що не можна робити духовного відновлення свого народу без духовного виховання дітей і молоді, за якими майбутнє, і наше щастя і наша надія. Ми цілком усвідомлюємо, що духовне виховання дітей і молоді повинне стати першорядним в політиці і діяльності нашої Святої Церкви. Цю можливість нам дає Свята Церква своїм існуванням, своєю діяльністю, своїм вченням, своєю проповіддю. Вона кличе нас до звершеності, до духовного відродження. Ми також цілком усвідомлюємо всю важливість цієї проблеми, якою повинні займатись не тільки єпископат і духовенство, але також рядові миряни і особливо молодь. В благодійницькій, просвітницькій діяльності, в інших спектрах життя і діяльності нашого суспільства. Бог дає нам можливість, і це завдання кожної людини, покладене від Самого Творця, щоб людина мала можливість богоспілкування і богоуподоблення, як вищої стадії духовної звершеності. Це досягається не так просто, і кожен знає це із свого особистого життя, але Церква нам вказує на приклад Христа Спасителя, Церква нас керує Божественними заповідями, життям своїм і діяльністю, показує нам приклади високої духовної звершеності, високих подвигів, подвижників віри і благочестя, всіх святих угодників, і в тім числі велика кількість серед них наших співвітчизників. Церква через свято нагадує нам про наш обов’язок, як людей, як християн. Отже наступаюче свято Стрітення, з яким співпадає свято дня православної молоді, кличе нас до тої звершеності, яка так необхідна і вказує нам на ті приклади, які залишили нас святі Божі люди тут на землі, в нашій історії. Є хороший потенціал серед нашої православної молоді, яка повинна докласти всіх зусиль , щоб включитися в загальноцерковну справу — справу — у справу організації молодіжного руху на Україні. Це завдання, яке покладає на нас Сам Господь і наша Свята Православна Церква. Цього необхідно нам досягати, бо ми маємо для цього і привід, і допомогу, і приклад. Вітаючи вас сьогодні, я хочу закликати вас до активної діяльності на благо Святої Православної Церкви. Для тієї діяльності, яка нам сьогодні необхідна, ми маємо всі можливості: і допомогу з боку держави, і можливість проповідувати Христа, наслідувати приклад святих подвижників і кликати до звершеності, до здорового способу життя нашу молодь.
В грудні минулого року Священний Синод Української Православної Церкви звернувся до Президента нашої країни, до нашого Уряду і Верховної ради, де виразив свою тривогу з приводу багатьох питань, які постали сьогодні в житті нашого суспільства і особливо серед молоді, як нашого майбутнього. Церква закликала всіх, хто має добру нагоду, хто має бажання включитися в цей загальний процеc, оздоровити наше суспільство, проповідувати чистоту моралі, і нормальний спосіб існування кожної людини в нашому суспільстві. У лютому цього року Президент нашої країни видав Указ про необхідність захисту суспільної моралі та здорового способу життя наших громадян.
Ми раді, що так співпали наміри держави і Церкви та сподіваємося, що буде не тільки взаємопорозуміння між нашою державою і нашою Церквою, але й плідна співпраця. Адже не можна відкинути в справі вирішення проблем життя наших громадян того, хто являється носієм благородних ідей і звершень — нашої Української Православної Церкви, яка має вже тисячолітню історію. Я вірю, що така співпраця буде налагоджена і принесе мирний і бажаний результат. Я зичу вам допомоги Божої у ваших розмовах і бесідах протягом сьогоднішнього дня, нехай Бог допомагає нам всім, нашій вірі, нашій надії, нашій любові, нашому загальному служінню Богу і людям у нашому суспільстві».

13.03.2003. КИЕВ. “Основной задачей Синодального отдела по делам молодежи является формирование многоуровневой системы молодежного служения УПЦ”

Выступая с докладом на семинаре “Организация молодежного служения на приходском и епархиальном уровне” председатель Синодального отдела по работе с молодежью епископ Житомирский и Новоград-Волынский Гурий проинформировал собравшихся о деятельности Синодального молодежнеого отдела и поделился планами на ближайшее будущее. В частности, в 2003 году планируется проведение молодёжных лагерей на базе монастырей, социально-медицинские чтения, посвящённые столетию окончания святителем Лукой (Войно-Ясенецким) Киевского мединститута, семинара «Молодёжь: богословское образование и воцерковление» и 22 декабря, в день празднования иконы Божьей Матери «Нечаянная радость» — Второго Съезда православной молодежи Украины.
Епископ Гурий отметил: » Время молодости — это период исканий и чаяний, когда у человека с особой силой проявляется Богом дарованная жизненная энергия, и как раз в это время необходимо помочь человеку обрести себя, найти свое место и в Церкви, и в обществе. Необходимо направить наши усилия на то, чтобы церковная среда была для молодых людей живым полем деятельности; чтобы все свои лучшие желания, надежды и планы они могли воплотить в жизнь, основываясь на принципах христианской морали».
По словам владыки, молодежь – это учащиеся начальных, средних и высших учебных заведений, военнослужащие срочной службы. И необходимо выработать соответствующее законодательство, позволяющее Церкви вести катихизаторскую и пастырскую деятельность в этой среде. В заключении председатель Синодального отдела сказал: “На сегодняшний день основной задачей Синодального отдела по делам молодежи является формирование многоуровневой системы молодежного служения УПЦ. К сожалению, ещё не во всех епархиях действуют структуры молодёжного движения. Желательно, чтобы такие структуры имели место не только на уровне епархий, но и на уровне благочиний и отдельных приходов. Для того, чтобы отвлечь молодёжь от таких пороков как наркомания, алкоголизм, преступность и половая распущенность, чтобы открыть сердце молодого человека для принятия света истины и слова Божьего необходима непрестанная работа со стороны Церкви, нас пастырей, а также уже созданных православных движений, обществ, союзов и молодежных братств”.

13.02.2003. КИЇВ. Архієпископ Львівський і Галицький Августин: «У розбудові молодіжного служіння ми пішли шляхом Польської Православної Церкви»

Голова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями звертаючись до учасників семінару, присвяченого проблемам молоді сказав: «Господь сподобив мене залучитися до Всеукраїнського молодіжного брацтва, яке своєю діяльністю охоплює всі єпархіі. У розбудові молодіжного служіння ми пішли шляхом Польської Православної Церкви, яка зробила ставку на розбудову нових засад цієї роботи. У Львівській єпархії існує відділ, очолюваний молодим священником, який проводить активну молодіжну діяльність. Часто організовуються паломництва до Почаєва, проводяться різноманітні конкурси та зустрічи з цікавими людьми. Працюють наші братчики з дітьми-інвалідами та людьми похилого віку. В єпархіі видається молодіжна газета «Церква і молодь» Братство веде постійне листування з іншими молодіжними організаціями, має свою бібліотеку. Зараз молодіжне братство бере участь у підготовці до проведення Літургії сурдоперекладом для глухонімих людей. Також у Львові функціонує філія Свято-Тихонівського богословського інституту, у якому готуються спеціалісти по викладанню Закону Божого у школах, та релігієзнавство у вищих навчальних закладах. Я вважаю, що всі ми розуміємо, які проблеми стали перед сучасною молоддю. Сьогодні, як ніколи, Церква потребує активних молодих людей. Я сподіваюсь, що вони обов’язково з’являться. Ми будемо час від часу збиратися, ділитися досвідом, працювати і, таким чином, подбаємо про юних та молодих».

13.02.2003. КИЇВ. Єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип: «Сьогодні до Церкви йде багато молодих людей, і ми повинні гідно їх зустріти»

Вітаючи учасників семінару «Організація молодіжного служіння на приходському та єпархіальному рівнях», голова Синодального відділу у справах освіти, катехізації та місіонерства єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип зазначив: «Мені згадуються 70-ті роки минулого століття, коли в православних храмах стояли переважно люди похилого віку. Сьогодні ситуація змінилася: до Церкви приходить багато молоді. Але це не повинно давати нам приводу для спокою. Ми не повинні зупинятись, думаючи, що у нас все гаразд. Навпаки, чим більше молоді з’являється в храмах, тим більше роботи покладається на наші плечі. Адже ми повинні зробити все можливе для того, щоб жодна молода людина не вийшла з Церкви без відповіді на своє питання…»

13.02.2003. КИЇВ. Голова Держкомрелігій України Віктор Бондаренко: «Необхідно спільне служіння Церкви і держави українському народові»

Вітаючи учасників семінару «Організація молодіжного служіння на єпархіальному та парафіяльному рівнях» Голова Держкомрелігій України Віктор Бондаренко зазначив: «Сьогоднішня подія свідчить про якістний ріст Церкви, бо те, що відбувається було неможливим ще декілька років тому. Відроджуються церковні служіння, серед яких і робота з молоддю. Мені згадуються публікації 60-70 років у «Журналі Московської Патріархії», які робилися школою митрополита Нікодима (Ротова), з якої вийшов і один з найвидатніших сучасних суспільних діячів і богословів Руської Православної Церкви митрополита Кирила (Гундяєва). Тоді богослови у суто теоритичному плані намагалися осмислювати ті проблеми вертикального та горизонтального служіння служіння. Ті «несвоєчасні думки» актуальні сьогоді, іх мрії є нагода реалізувати. Звичайно, особлива увага Церкви до молоді, майбутнього Церкви, пов’язана з тим якісним ростом, який ми спостерігаємо сьогодні. Церковна молода людина за своїми «якісними» параметрами набагато вища за середньонаціональний рівень по всім параметрам.
Я особливо хотів би підтримати Вас, Ваше Блаженство, в тіх завданнях, які Ви ставите перед молодіжним рухом УПЦ, особливо спільного служіння Церкви і держави українському народові. Я надзвичайно високо оцінюю Звернення Священного Синоду УПЦ з проблем молоді. Настільки всеосяжний і важливий документ, який свідчить про бачення Церквою всього широкого поля проблем, які стоять сьогодні».

13.02.2003. КИЕВ. Констянтин Ващенко: «Сподіваюсь, що спільні зусилля Церкви і держави в роботі з молодим поколінням принесуть користь людям і будуть угодні Богу»

У привітальному слові з нагоди дня православної молоді заступник голови Державного комітету України у справах сім’ї та молоді Костянтин Ващенко сказав: «З того моменту, коли був проведений перший з’їзд православної молоді, почалася співпраця держави з Православною Церквою. За цей час нам вдалося відпрацювати конкретні механізми для спільної роботи, бо проблеми, які стоять перед нами, є спільними і повинні вирішуватись всім миром. Особливо це стосується проблем, що стоять перед молоддю: проблеми безробіття, бездуховності в молодіжному середовищі, втрата моральності у сусрільстві. Але позитивні зрушення в державі сьогодні спостерігаються. Про це, зокрема, говорилося на слуханнях у Верховній Раді. Створюються структури, установи, які здійснюють безпосередньу роботу, центри соціального захисту для молоді. Нещодавно Уряд підтримав нашу пропозицію про створення установ для роботи з наркозалежною молоддю. Поступово розвивається світский молодіжний рух, який нараховує сьогодні сто дев’ять молодіжних та дитячих громадських організацій. Створюються молодіжні центри праці. Але все це можливо лише тоді, коли дорогу до храму для молоді ми будемо прокладати разом. Хотілося б також відзначити факт створення при Священному Синоді УПЦ відділу у справах молоді. Це свідчить про глибоке зацікавлення Церкви життям молоді. Я думаю, що ми найблищім часом вийдемо на спільну співпрацю, для того, щоб разом будувати громадянське суспільство, в якому молоді буде жити легше. Ті проблеми, що сьогодні хвилюють суспільство, будуть вирішуватись на найкращому рівні. Що стосується держави, то слід зазначити, що сьогодні у Верховній Раді обговорюється проект Закону «Про надання молоді першого робочого місця», вперше за роки існування незалежної України буде в широкому аспекті підніматися проблема виховання молоді. Сподіваюсь, що спільні зусилля Церкви і держави в роботі з молодим поколінням принесуть користь людям і будуть угодні Богу».

13.02.2003. КИЕВ. Народный депутат Украины Андрей Деркач: «Я глубоко убежден, не нужно никакой другой идеологии, кроме православной. Все «измы» — социализмы, коммунизмы и капитализмы — от лукавого»

Приветствуя участников молодежного семинара, народный депутат Андрей Деркач сказал: «Сегодняшняя наша встреча полезна с точки зрения обмена опытом и подведения итогов. В зале звучала информация, которая будет очень полезной епархиальным молодежным отделам. На сегодняшний день очень мало технологий, которые мы можем использовать в работе с нашей молодежью. Проблема заключается в засилии аморальности на экранах телевидения; печальная ситуация сложилась так же и в печатных средствах массовой информации, немалый ущерб нравственным устоям наносят также интернет-ресурсы. Мы постоянно сталкиваемся с проблемой мониторинга эфира. На первом месте сегодня у нас радио «Шансон» — блатная романтика. Соответственно, на него и идут рекламные средства. То есть мы своими руками, своими деньгами развиваем те СМИ, которые игнорируют мораль. Например, когда в Крещенский вечер, восемнадцатого февраля, включаешь телевизор и только на двух каналах (Эре и Интере) не транслируются оргии, то это также говорит об уровне моральности. Поэтому общая задача, как политиков, так и священников, время от времени встречаться с работниками СМИ для того, чтобы понять их проблемы. Мне кажется, что мудрое пастырское слово поможет остановить тот поток аморальности, которая присутствует в СМИ. Также хочется отметить, что у нас в Верховной Раде есть люди, которые поддерживают каноническое Православие. К тому же я глубоко убежден, что не нужно никакой другой идеологии, кроме православной. Все «измы» — социализмы, коммунизмы и капитализмы — от лукавого. Все в обществе должно строится на христианстве, на Православии. Нельзя начать возрождение того или иного района, пока в нем нет православного храма и духовности вообще. Только после того, когда человек начинает морально возрождаться и в районе появляются признаки духовности, начинается возрождение в истинном смысле этого слова».

ЗВЕРНЕННЯ

Синодального відділу Української Православної Церкви у справах молоді та учасників семінару «Організація молодіжного руху на парафіяльному та єпархіальному рівнях»
з нагоди Дня православної молоді

Преосвященні архіпастирі, всечесні отці, брати і сестри!
На Стрітення Господнє православний світ традиційно відзначає День православної молоді. Це свято обране не випадково. Стрітення — це образ зустрічі молодої душі з Богом, входження молодої, зовсім юної душі до Церкви, де перед нею постає приклад багаторічного служіння Істинному Богу та знання Божественної Премудрості. Таїнство зустрічі людської душі з Богом є чудо, що відбувається у глибині душі та примушує радіти не тільки ангелів на Небесах, але й увесь народ Божий.
Хотілося б висловити побажання, щоб робота з молоддю була організована на загальноцерковному рівні: і на рівні єпархій, і на рівні благочинь, і на рівні парафій. Необхідно, щоб свято православної молоді відзначалося усією нашою Церквою якомога ширше, кожною церковною людиною. Нехай у день Стрітення Господнього наші храми наповнюються молодими людьми, а парафіяни з особливою любов’ю моляться за молоде покоління — майбутнє нашого народу і його Святої Церкви.
Ми, пастирі і наставники молоді, повинні допомогти цьому поколінню знайти Христа. Ми бачимо, що віковічна, але завжди юна Істина Святого Православ’я і сьогодні привертає до себе молоді серця, запалюючи їх жертовною любов’ю до Бога і Його Святої Церкви.
Не можна казати, що молодь — це втрачене покоління. В Україні прекрасна, талановита, діяльна та відкрита до віри молодь. Але вона потребує постійної уваги і турботи про себе. Духовне виховання дітей та молоді повинно стати безумовним пріоритетом нашої церковної політики. Церква може зберегти молоді душі від погибельних спокус світу, а тим, хто заблукав, вказати дорогу до правди. Православні пастирі та дорослі парафіяни повинні допомогти молодим людям створити єдину велику православну молодіжну спільноту, де б вони могли «зберігати єдність духу в союзі миру» (Еф. 4, 3) та духовно зростати «в міру повного віку Христового» (Еф. 4, 13).
Багато чого у поведінці сучасної молоді викликає нерозуміння та насторогу з боку дорослих. Іноді їхня поведінка, манера спілкування, захоплення незрозумілі людям старшого віку. Але треба мати більше терпіння та любові, бо за них також страждав Христос, і до них Він звертає Свій поклик. Цього навчає і апостол: «Батьки, не дратуйте дітей своїх, а виховуйте їх у…остереженні Божому»! (Еф. 6, 4).
Бажаємо всім, хто трудиться на ниві виховання молодого покоління православних віруючих, пастирям і мирянам, побачити справжні плоди своєї благословенної праці.
Улюблені молоді брати і сестри! Прийміть щирі сердечні вітання зі святом Стрітення Господнього та Днем православної молоді. Бажаємо вам благодатної Божої допомоги у навчанні та служінні Богові і Святій Матері-Церкві.
Освячення життя молодої людини полягає саме в тому, щоб усі шляхи її були перед Господом: «Веселись, юначе, в юності твоїй, і нехай вкушає серце твоє радості у дні юності твоєї, і ходи шляхами серця твого і за баченням очей твоїх; тільки знай, що за все це Бог приведе тебе на суд» (Еккл. 11, 9).

ЗВЕРНЕННЯ

до засобів масової інформації

«Від слів своїх будеш виправданий, і від слів своїх будеш засуджений» (Мф. 12, 37).
Засоби масової інформації є великою силою. Іноді їх називають четвертою владою, підкреслюючи їх вплив у інформаційному суспільстві. Телеканали, газети, журнали, інтернет, радіо впливають на мільйони людей, втручаючись у людську свідомість. Маніпулюючи словом, можна скалічити людську душу, викликати ненависть, страх, агресію. Мас-медіа стають зброєю, яку використовують у так званих інформаційних війнах, що переростають у війни справжні, де гинуть люди.
Однак словом можна не тільки вбивати, а й зцілювати. ЗМІ — це сила, що може бути не тільки руйнівною, а й відтворюючою. ЗМІ покликані поширювати правду, а не ставати носіями неправди. Правда — це і є свобода слова. Але це не вседозволеність. ЗМІ не повинні руйнувати моральну природу людини, створювати примарні цінності, пропагувати жорстокість і розпусту, розпалювати соціальну, міжнаціональну, міжконфесійну та релігійну ворожнечу, використовувати свій вплив в комерційних цілях. Експлуатація тваринних інкстинтів може принести тлінну користь: збільшиться наклад видання, підвищиться рейтинг телепередачі і, відповідно, надійде більше коштів від реклами. Але треба замислитися про ціну такого успіху. Невже сила в грошах? «Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить?» (Мф. 16, 26)
Церква не може відокремитися від ЗМІ, не може вийти з інформаційного поля. Вона і не претендує на те, щоб керувати ЗМІ у висвітленні церковних питань. Але вимагає професійності і поваги. Журналісти, як і священнослужителі, несуть відповідальність перед Богом, бо впливають на людські душі. ЗМІ несуть відповідальність і за виховання молодого покоління наших співвітчизників. Бо саме молодь є найактивнішим споживачем інформації за допомогою сучасних засобів її розповсюдження.
Священнослужителі, церковні і світські журналісти покликані до співпраці. Апостол Петр радить християнам: «Завжди готовими будьте на відповідь із лагідністю та зі страхом кожному, хто в вас запитає про надію, що в вас» (1 Петр. 3, 15). Таким чином, кожен священнослужитель і християнин повинен підтримувати зв’язок з засобами масової інформації, і не тільки з тими, хто симпатизує Церкві. Ми повинні відтворювати інтерес у суспільстві до християнської культури та 1000-літньої Української Православної Церкви — традиційної Церкви нашого народу. Журналісти покликані допомогти Церкві у справі відродження справжньої духовності і разом протистати цинізму, зневірі та аморальності, що вбивають душі.
«Поклади, Господи, сторожу на уста мої, стережи двері губ моїх! Не дай нахилятися серцю моєму до речі лихої, щоб учинки робити безбожністю, із людьми, що чинять переступ, і щоб не ласувався я їхніми присмаками! (Пс. 141, 3-4).

ЗВЕРНЕННЯ

до органів центральної та місцевої влади

В грудні 2002 року Священний Синод Української Православної Церкви звернувся до Президента, Уряду та Верховної Ради України у зв’язку з проблемами молоді, висловив стурбованість станом вирішення цих проблем та попросив вжити необхідних заходів заради збереження майбутніх поколінь українського народу. Священний Синод УПЦ закликав «всіх, хто небайдужий до майбутнього нашої України, об’єднати спільні зусилля у вирішенні тих проблем, які нині постали, тому що тільки подолавши їх, ми зможемо впевнено дивитися в майбутнє і успішно, з Божою допомогою, розбудовувати нашу Державу».
Майже одночасно із Зверненням Священного Синоду Президент України видав Указ № 74 від 4 лютого 2003 року «Про серйозні недоліки у здійсненні заходів щодо захисту моральності та утвердження здорового способу життя в суспільстві». Кабінету Міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям було доручено негайно запровадити контроль за недопущенням пропаганди в електронних, інших засобах масової інформації та під час проведення видовищно-масових акцій насильства, жорстокості та бездуховності, розповсюдження порнографії та іншої інформації, що підриває суспільну мораль. Кабінету Міністрів України доручено прискорити подання Верховній Раді України законопроекту «Про захист суспільної моралі» та створити відповідну Національну експертну комісію України з територіальними відділеннями.
Викликає глибоку повагу турбота влади про захист моральності в суспільстві. Але чи можливо захистити чи відтворити моральність без допомоги носія моральних традицій українського народу — 1000-літньої Української Православної Церкви. Чи не буде це будівлею не на твердому ґрунті, а на піску (Мф. 7, 24-26).
Тому ми, організатори і учасники семінару, відповідальні за роботу з молоддю єпархій Української Православної Церкви, звертаємось до органів центральної та місцевої влади з пропозицією долучати до роботи або безпосередньо включити до складу Національної експертної комісії України з питань захисту моральності та утвердження здорового способу життя в інформаційному просторі України та її територіальних відділень представників Української Православної Церкви —найбільшої релігійної конфесії України, носія традиційної для українського народу християнської моралі.

15.02.2003. ЖИТОМИР. Епископ Житомирский и Новоград-Волынский Гурий: «Если мы, организовывая работу с молодежью, не будем прививать ей любовь к богослужению, то все наши разговоры останутся благими пожеланиями»

Говоря о своем видении празднования Дня православной молодежи, председатель синодального отдела УПЦ по работе с молодежью, епископ Житомирский и Новоград-Волынский Гурий сказал: «Любой церковный праздник должен начинаться молитвой и участием в литургической жизни. Если мы, организовывая работу с молодежью, не будем прививать ей любовь к богослужению, то все наши разговоры останутся благими пожеланиями». По мнению владыки, существует множество различных форм, пригодных для празднования этого дня. Можно провести духовный концерт или собеседования, организовать спортивные мероприятия. Епископ Гурий вспомнил также опыт Польской Православной Церкви. В городе Люблине при кафедральном соборе есть дом, в котором по вечерам собирается Православная молодежь. Они общаются, читают вслух, слушают музыку, поют и танцуют. Богослужения проходят там днем, а вечером, вместо походов на рок-концерты, они собираются в церковном доме и проводят вечер так, как надлежит христианину. Такое, по мнению владыки, возможно и на Украине. Наша молодежь не знает, куда себя деть по вечерам. Вот и идут в бары и дискотеки. А почему бы не организовать хороший православный клуб, в котором не было бы нравственного негатива, присущего увеселительным светским заведениям?».

15.02.2003. КИЇВ. Керуючий справами УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан вважає, що свято православної молоді слід відзначати духовно

П’ятнадцятого лютого, у свято Стрітення Господнього, відзначається день православної молоді. «Це нове свято, і на відміну від різних молодіжних свят, зокрема Дня святого Валентина, повинно відзначатися духовно», –– зазначив керуючий справами УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан. Як говорить владика, в цей день православна молодь в першу чергу повинна відвести необхідний час для молитви і спілкування з Богом. Треба побувати на богослужінні. Якщо людина хоче, щоб цей день залишив у її пам’яті якісь добрі згадки, то його треба відзначити не розвагами, які часто виходять за рамки моральних принципів, а навпаки, добрими справами, що можуть принести користь.
«Молодь –– це майбутнє нашої Церкви, і сьогодні ми повинні відгородити її від негативного впливу західної культури і цивілізації, яка активно пропагується засобами масової інформації та відзначається як передова, демократична та така, що дає молоді справжню свободу», –– відзначив керуючий справами УПЦ. Але часто ця свобода перетворюється у рабство гріха, в яке люди попадають через свої недобрі вчинки та нахили. За словами єпископа Митрофана, люди повинні, святкуючи будь-яке свято, і зокрема свято молоді, прагнути до того, щоб вберегти себе від негативного впливу псевдокультури.

17.02.2003. ЛЬВІВ. У приміщенні Російського культурного центру міста з нагоди Дня православної молоді відбувся святковий концерт

З нагоди Дня православної молоді, який відзначається 15 лютого, у приміщенні Російського культурного центру відбувся святковий концерт, а також нагородження переможців та учасників усіх конкурсів парафіяльного дитячого свята „Різдво — 2003”. Наймолодшими переможцями стали Кіцера Іван та Овчаренко Єлизавета (по 4 роки), а найстаршими –– учасники вокального ансамблю „Канон” (19-21 р.). Переможці отримали парафіяльні грамоти та пам’ятні подарунки.

17.02.2003. ХЕРСОН. Делегаты из благочиний Херсонской епархии обменялась опытом организации молодёжного служения на приходах

На Сретение Господне, 15 февраля, когда празднуется День православной молодежи, в Свято-Духовском кафедральном соборе города Херсона состоялась Божественную литургию, которую возглавил архиепископ Херсонский и Таврический Ионафан. На богослужении присутствовали делегаты со всех благочиний Херсонской епархии. По окончании Литургии правящий архиерей встретился с молодёжью. Преподав благословение, владыка отметил ту роль, которую играет молодое поколение в проповеди евангельских истин в среде своих сверстников. После братской трапезы делегаты из благочиний обменялась опытом организации молодёжного служения на своих приходах. Завершил праздник концертом. Примечательно, что в этот день в кафедральном соборе находилась чтимая икона “Благодатное небо” из Свято-Успенского собора г. Херсона.
Пресс-служба Херсонской епархии.

18.02.2003. КИЕВ. На Кирилловском приходе прошло празднование Дня православной молодежи

На территории Свято-Кирилловского прихода УПЦ прошло празднование Дня православной молодежи, организованное Кирилловской церковью и Свято-Троицким Ионинским монастырем. По приглашению молодежи воскресной школы Кирилловской церкви в гости в “Кирилловку” приехала молодежь воскресной школы Ионинского монастыря и прихода преподобного Агапита Печерского (всего около 60 человек). Всего в праздновании приняло участие около 90 человек. Сначала гости посетили с экскурсией древнейшую (более чем 800-летнюю) церковь св. Кирилла. Затем наместником Ионинского монастыря архимандритом Ионой и клиром Кирилловской церкви был отслужен благодарственный молебен. После этого молодежь собралась на праздничную трапезу, поздравила друг друга со своим праздником. Рассказали друг другу о жизни приходов и договорились о совместной деятельности.

18.02.2003. КРЫМ. Православная молодежь Крыма отметила вторую годовщину своего объединения.

“Объединение православной молодежи Крыма” отпраздновало свой второй день рождения. Празднование началось с общей молитвы в Петропавловском кафедральном соборе города Симферополя, на которую собрались активисты Объединения православной молодежи Крыма со всех концов полуострова. Божественную литургию отслужил митрополит Симферопольский и Крымский Лазарь, который на протяжении этих двух лет неизменно за каждой евхаристией вынимает частичку Святых Даров о здравии православной молодежи Крыма. После Литургии на молебне была освящена хоругвь с изображением Спаса Нерукотворного, подаренная Объединению православной молодежи Крыма в Москве их российскими ровесниками, объединенными в фонд “Наследники Александра Невского”. Затем в актовом зале епархиального управления состоялся праздничный концерт, подготовленный силами православной молодежи и их подшефными ОПМК –– воспитанниками симферопольской школы-интерната № 1.

Международная конференция МАП в Таллине

4—6 февраля 2003 года в Таллинне состоялась международная конференция «Православие и социально- нравственные ориентиры общества». Это первый православный форум, который прошел в столице Эстонии за последние го-ды. Его проведение стало возможным благодаря усилиям церковных и об-щественных организаций по урегулированию кон-фликта вокруг Эстонской Православной Церкви.
Конференция была организо-вана Межпарламент-ской Ассамблеей Православия при содействии Международного фон-да единства православных народов и Парламента Эстонии. В конференции приняли уча-стие политические, религиозные и общественные деятели из 16 стран, в том числе России, Украины, Эсто-нии, Латвии, Казахстана, Армении и Грузии, а также представители Совета Европы и Еврокомиссии. Украину представляли председатель Синодального отдела по взаимодействию с Вооруженными силами архиепископ Львовский и Галицкий Августин и делегация Верховной Рады Украины во главе с председателем парламентского комитета молодежной политики, физической культуры, спорта и туризма Екатериной Самойлик.
На заседании было оглашено приветственное послание Святей-шего Патриарха Московского и всея Руси Алексия II-го участникам и гостям международного церковно-государственного форума. Приветствия в адрес конферен-ции направили также Предстояте-ли Болгарской, Грузинской и Польской Православных Церквей, генеральный секретарь Европей-ской межпарламентской ассамб-леи Православия С. А. Папатемелис, другие государственные, об-щественные и религиозные деяте-ли стран СНГ, Балтии, Централь-ной и Восточной Европы.
По словам председателя оргкомитета Виктора Андреева, основная задача конференции –– «усиление роли Православия в странах ЕС как выражение важного и необходимого элемента политической, культурной и духовной жизни в новой европейской действительности».
Со вступительным словом на заседании выступил митрополит Таллиннский и всей Эстонии Корнилий. Доклады по основной теме конференции сделали президент Европейской межпарламентской ассамблеи Православия, председа-тель комитета Государственной Думы РФ по связям с обществен-ными и религиозными организа-циями В.И. Зоркальцев и прези-дент Фонда единства православ-ных народов В.А Алексеев.
В ходе конференции отмеча-лось, что осложнение проблем в экономической и социальной сферах, а также в международных отношениях обусловлено духовно-нравственным кризи-сом современного общества. Вы-ступавшие проявили озабочен-ность по поводу высказываний ряда европейских политиков, ко-торые заявляют о необходимости отказа от традиционных религи-озных, моральных и социальных ценностей ради интенсифика-ции интеграционных процессов и роста экономического потен-циала общества.
Участники конференции уде-лили особое внимание негативно-му влиянию процесса глобализа-ции на региональные и локальные военные конфликты. Во многих выступлениях говорилось о недо-пустимости построения новых международных отношений с опо-рой только на военную, политиче-скую и экономическую мощь, без учета сложившегося национально-го и религиозного многообразия.
Участники и гости форума приветствовали действия властей Эстонии по нормализации право-вого положения Эстонской Право-славной Церкви Московского Пат-риархата, являющейся одной из крупнейших религиозных орга-низаций в стране. По завершении первого пленарного заседания со-стоялась встреча участников кон-ференции с митрополитом Таллиннским и всей Эстонии Корнилием и группой православных депу-татов Эстонского Парламента.
На следующий день конференции участники совершили палом-ничество в Свято-Успенский Пюхтицкий ставропигиальный монас-тырь. Позже со-стоялось заключительное пленарное заседание, на котором был принят итоговый документ.