Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Митрополит Єфрем молився за спокій душ жертв політичних репресій


В день пам’яті святих отців І Вселенського Собору (325), Митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем очолив Божественну Літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Кривого Рогу.

Напередодні недільного дня,  владика звершив вечірнє богослужіння в тому ж криворізькому кафедральному соборі.

За Божественною Літургією правлячому архієрею співслужили клірики кафедрального собору у священному сані:протоієрей Олександр Горовенко; протоієрей Євген Кльосов; протодиякон Максим Онищенко.
За богослужінням були проголошені особливі молитовні прохання про позбавлення людей землі української від міжусобної брані та припинення ворожнечі, після чого Митрополит Єфрем із духовенством підніс умиленну молитву про відновлення миру в нашій державі.

Традиційно, у третю неділю травня за новим стилем, відбувається поминання жертв політичних репресій. У зв’язку з цим, з благословення Митрополита Криворізького та Нікопольського Єфрема, в усіх храмах Криворізької єпархії відбулись заупокійні служби по загиблим, не стало виключенням і богослужіння у кафедральному соборі міста Кривого Рогу.

Криворізький архіпастир, разом із співслужившим йому духовенством, молився біля Престолу Божого про спокій душ усіх загиблих внаслідок політичних репресій, а на заупокійній єктенії протодиякон з церковного амвону підніс особливе прохання: «Еще молимся о упокоении душ усопших рабов Божиих во дни лихолетия безвинно убиенных, страдания и истязания претерпевших, в изгнании и заключении горькую смерть приемших, ихже имена Сам, Господи, веси, и о еже проститися им всякому прегрешению вольному же и невольному».

Після читання Святого Євангелія Митрополит Єфрем звернувся до богомольців зі словом повчальної проповіді.

За недільним богослужінням велика кількість богомольців стали причасниками Тіла і Крові Господніх.

По закінченні Божественної Літургії Митрополит Єфрем із духовенством собору звершив молебень, по закінчені котрого правлячий архієрей, клірики собору та усі парафіяни хресною ходою пройшли до уклінного хреста, розташованого на церковному подвірї, де звершили соборно панахиду за жертвами політичних репресій.

По завершенні заупокійного богослужіння, Криворізький архіпастир звернувся до присутніх богомольців зі словом проповіді, у котрому відзначив велич подвигу людей, що постраждали за часів лихоліття за віру та Вітчизну.