Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.11.2005.КИЇВ. Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова привітала з ювілеєм Блаженнішого Митрополита Володимира

У привітанні говориться: “Ваше Блаженство! Прийміть найсердечніші і найщиріші вітання з нагоди Вашого 70-річного ювілею.
До Вашої світлої особистості, одного з найосвіченіших православних ієрархів, першого глави Української Православної Церкви, призначеного у повній відповідності з церковними канонами історичним Харківським Архієрейським Собором УПЦ, мудрої людини з дивовижним життєвим досвідом, пастиря, для якого над усе є вірне служіння Церкві і народові України, звертають сьогодні свої вдячні серця мільйони і мільйони віруючих. Це завдячуючи Вашим незмінним духовним якостям – миролюбству та завжди виваженій толерантності – сходила Божа благодать і мудрість на душі і серця прихожан у найважчі в історії держави часи, зокрема – Президентські вибори в Україні. Пастирське слово кликало до відповідальності тих, хто сіяв бурю і політичні шторми, а то й ладен був розшматувати здавна єдину землю на удільні князівства, а людей поділити за вірою, національністю, мовою та політичними переконаннями.
Ваша глибока віра в те, що ми подолаємо всі непорозуміння і негаразди, які сколихнули сьогоднішнє життя в Україні, дає впевненість у збереженні й на майбутнє громадянського миру в державі та незмінно шанобливого ставлення до людини, до її життя як найвищої міри всього сущого на землі. Це є ще одним переконливим доказом того, що сьогодні, як і завжди, церква разом зі своїм народом.
Маю особливу приємність звертатися до Вас і як до свого колеги-юриста, котрий, окрім духовної освіти, отриманої в Одеській семінарії та Ленінградській духовній академії, успішно набув і юридичного фаху. Це видається справді неймовірним, адже духовній особі та ще й за радянських часів отримати світську освіту було практично неможливо. Ви здолали й цей рубіж, що свідчить про Вашу цілеспрямованість і наполегливість у досягненні поставленої мети.
Як Омбудсман України, вдячна за Вашу моральну підтримку моєї повсякденної діяльності, постійну увагу до проблем прав і свобод людини в Україні, зокрема до утвердження конституційного права особистості на свободу світогляду і віросповідання. Мене, як і мільйони громадян України, кожного разу спонукають до роздумів Ваші глибокі коментарі-відповіді в щоденних ранкових випусках програми «Церковний календар» на 1 каналі телевізійного мовлення.
Споглядаючи з радістю впевнений хід упродовж десяти останніх років церковного корабля України під Вашим духовним керівництвом, подумки складаю шану мудрості і мужності Ієрархів, які в складних політичних та релігійних умовах довірили Вам цей відповідальний перед Богом і людьми пост – Предстоятеля Української Православної Церкви.
І хай поважний ювілей укрив Вашу голову сивиною, а останні надзвичайно напружені 10 років роботи додали Вам рубців на серці, але разом з тим, вони наочно явили світові Вашу первосвятительську мудрість, твердість духу і незламну вірність заповідям Господнім та канонічному православ’ю.
Як і завжди, щиро прошу, щоб Господь дарував Вам здоров’я, многая і благая лєта, зміцнював Вас у несінні Вами нелегкого служіння на благо Церкви і народу України”.