Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.10.2010. МАДРИД. (ІСПАНІЯ). Відбулася презентація Пересопницького Євангелія в мадридському університеті Комплутенсе

За благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира делегація Української Православної Церкви на чолі з архієпископом Вінницьким і Могилів-Подільським Симеоном з 23 по 26 жовтня перебуває в Іспаніъ. Делегація проводить ряд презентацій Пересопницького Євангелія та має зустрічі з українською діаспорою в іспанських містах – Мадриді, Малазі, Гранаді та Мурсії.
До складу делегації також входять: Голова Синодального Відділу «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик), заступник голови О.Щербакова, секретар Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич та співробітник ВЗЦЗ УПЦ А.Кобилецький.
Перша презентація Пересопницького Євангелія відбулася на філологічному факультеті найбільшого іспанського університету Комплутенсе у Мадриді.
В презентації взяли участь представники професорсько-викладацької корпорації Університету та іспанської наукової спільноти, представники української діаспори та асоціацій українців, а також Посольства України в Королівстві Іспанія.
Розпочалася презентація виступом голови делегації Української Православної Церкви архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона, який зачитав вітальне слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Ігуменя Серафима (Шевчик) розповіла присутнім про історію виготовлення факсимільної копії Євангелія та про його значення для української культури. Протоієрей Миколай Данилевич виступив з доповіддю, в якій дав філологічний аналіз тексту Євангелія.
Після виступів української сторони слово взяв декан філологічного факультету університету Комплутенсе пан Дамасо Лопес Гарсія, який відзначив символічність факту презентації українського Євангелія в провідному іспанському вузі, який був заснований в 1499 році саме як науковий осередок по дослідженню Біблії, а вже згодом до біблійних студій додались інші дисципліни.
Присутнім також був продемонстрований фільм про Пересопницьке Євангеліє, після чого архієпископ Симеон урочисто передав факсимільну копію Євангелія в подарунок для бібліотеки університету.