Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Максим Сидоренко. Велика святиня православного Сходу


Пребывание мощей святителя Спиридона в Киеве

26 квітня до України прибули мощі святителя і чудотворця Спиридона Триміфунтського. У аеропорт «Бориспіль» святиня була доставлена делегацією Елладської Православної Церкви на чолі із митрополитом Керкірським, Пакським і Діапонтійських островів Нектарієм. У подорожі делегацію супроводжував намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел. Після зустрічі святі мощі були доставлені до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, де їх зустрів Предстоятель УПЦ. Святиню також зустрічали архієпископ Овруцький і Коростенський Віссаріон, єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр і єпископ Васильківський Пантелеімон, сонм столичного та монастирського духовенства, віруючі.
Після зустрічі на площі перед Успенським собором був відслужений подячний молебень. Архіпастир привітав гостей з Греції. Його Блаженство сказав: «Ми сердечно дякуємо Вам за ту радість, яку Ви зробили нам, привізши десницю святого Спиридона. Просимо Ваших молитов за наш народ, за нашу святу Церкву і за весь православний світ, щоб він у мирі, злагоді, любові славив Воскреслого Христа та наслідував би Вічну Пасху».
Звернувшись із відповідним словом, Владика Нектарій наголосив:
«Серце моє переповнюється радістю, що ми приїхали сьогодні до України, до Києво-Печерської Лаври, і дуже радий, що маю зустріч із Вами, Ваше Блаженство, із архіпастирями, духовенством, а також радий бачити вас, боголюбивий народ. Святі нашої Церкви є символом єдності нашої, ми є Тіло Христове, і Голова цього Тіла є Христос. Святитель Спиридон Триміфунтський є не лише грецьким святим, він охороняє і всіх вас, і всіх православних християн, він є загальним, вселенським святим».
Блаженніший Владика молитовно вклонився чесним мощам святителя Спиридона. За ним до святині приклались кілька сотень українських діток з обмеженими фізичними можливостями, діти-сироти та діти з творчих колективів, які цього дня завітали на благодійне свято «Дітвора у Лаврі».
А вже після цього духовенство та віруючі, несучи ковчег з десницею святого Спиридона Триміфунтського та його іконописне зображення, пройшли хресним ходом до території Ближніх печер. Святиню перенесли у Хрестовоздвиженський храм, у якому святі мощі будуть перебувати наступні кілька днів і до них зможуть прикластись усі бажаючі.
З нагоди привезення мощей святителя Спиридона Триміфунтського з Греції в Україну в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (корпус №25) відбулася прес-конференція.
В прес-конференції взяли участь Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир, митрополит Керкірський, Пакського і Діапонтійського островів Нектарій, намісник Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел, посол Греції в Україні Харіс Дімітріу.
Відкриваючи конференцію, Блаженніший Володимир привітав присутніх зі Христовим Воскресінням та від імені Української Православної Церкви висловив радість з приводу прибуття до України чесної десниці угодника Божого Спиридона. Митрополит Володимир відзначив велику заслугу Предстоятеля Елладської Православної Церкви Блаженнішого Архієпископа Афінського та всієї Еллади Ієроніма ІІ, усього єпископату Церкви та митрополита Керкірського Нектарія у справі привезення мощей до України.
Далі слово тримав голова офіційної делегації Елладської Православної Церкви митрополит Керкірський, Пакського і Діапонтійського островів Нектарій. Владика розповів про святителя і чудотворця Нектарія та про нетлінні мощі і побажав, щоб святий Спиридон цією десницею привів усіх до спасіння.
Продовжуючи промову, митрополит Нектарій наголосив на тому, що Елладська Церква визнає в Україні тільки Православну Церкву, яку очолює Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир Митрополит Київський і всієї України: «Ми сьогодні раді пербувати в гостях в Українській Церкві – Церкві-мучениці, яка зараз переживає своє воскресіння, і всі ми, Православні Церкви світу, підтримуємо її і знаходимося на її боці».
Архіпастирі відповіли також на запитання журналістів.
Під час прес-конференції було презентовано телефільм «Покровитель Середземномор’я», створений творчим колективом духовно-просвітницького телеканалу «Глас» на замовлення Української Православної Церкви. Більша частина зйомок проходили в одному з гірських селищ острова Керкіри, яке збереглося ще з IV століття. Картина сповнена епізодами, що розкривають образ, життя та чудеса святителя.
Коли закінчився перегляд кінострічки, члени творчого колектив на чолі з режисером Оленою Каретник подякували митрополиту Нектарію за допомогу в створенні фільму.
Безпосередньо в самій столиці святиня спочатку перебувала на території колиски руського чернецтва – Києво-Печерській Лаврі, де жителі міста, області та прочани з інших регіонів держави, а також близького зарубіжжя мали змогу доторкнутися до великої святині православного Сходу. До мощей святителя Спиридона Триміфунтського в Лаврі за тиждень (26 квітня – 3 травня) підійшло біля 150 тисяч чоловік, — повідомив скарбник Лаври архімандрит Варсонофій (Столяр). «Порахувати людей нам допомогла грецька делегація, яка роздавала віруючим так звані «філахта», тобто маленькі паперові іконки з часточкою матерії, освяченої на мощах святителя. За словами грецьких священнослужителів, вони роздали у Лаврі 125 000 таких іконок. Однак ці іконки роздавались не постійно, і тому, за нашими підрахунками, мощам поклонилось щонайменше 150 тисяч віруючих», — розповів архімандрит Варсонофій.
3 травня, у Неділю жон-мироносиць, Предстоятель Української Православної Церкви очолив Божественну літургію на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври. Його Блаженству співслужили митрополит Керкірський, Пакський і Діапонтійських островів Нектарій, архієпископи: Вишгородський Павел, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Бориспільський Антоній; єпископи: Макарівський Іларій, Переяслав-Хмельницький Олександр, священнослужителі обителі та члени делегації Елладської Православної Церкви у священному сані.
Наприкінці богослужіння митрополит Керкірський, Пакський і Діапонтійських островів Нектарій привітав усіх присутніх пасхальним «Христос Воскрес!» та звернувся до Блаженнішого Митрополита Володимира із такими словами: «Ваше Блаженство, як Предстоятель цього благословенного Богом народу, як Архіпастир всієї Української землі Ви є гарантом нашої любові до Христа. Всі ті, які намагаються розділити, розколоти Тіло нашого Христа, не мають благословення в своєму житті. Наша Церква єдина, і єдиним є Тіло Воскреслого Христа. Там, де є розколи, немає благодаті та благословення Божого. Ми сьогодні разом із Вами, щоб засвідчити нашу любов, нашу підтримку і сказати, що весь православний світ підтримує святу, апостольську і соборну Церкву України», — сказав, зокрема, він.
У дар від Елладської Православної Церкви митрополит Нектарій передав Блаженнішому Владиці срібний ковчег із взуттям святого Спиридона. Це взуття було вдягнуте на мощах святого, і воно замінюється два рази на рік. За традицією, старе взуття передається у дар як святиня.
У слові-відповіді Архіпастир сказав наступне: «Сьогодні, дорогий Владико, приєднавшись до нас, Ви усугубили молитовне торжество з нагоди Пасхи, яка триває і нині. Весь боголюбивий народ, який тут зібрався, сповнений почуття подяки за те, що Ви привезли з собою мощі святителя Спиридона Триміфунтського. Ми просимо не забувати і згадувати про нас біля мощей святого. Просимо Вас приїздити до нас, бо ми вас полюбили як молитвеника і великого святителя».
Архієпископ Павел відправив молебень святителю Спиридону Триміфунтському, після чого раку з мощами угодника Божого було перевезено до храму Всіх святих, що в парку на місці будівництва кафедрального собору Воскресіння Христового (Залізничне шосе, 3).
На місці святиню зустрічав Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Володимир, митрополит Керкірський, Пакський і Діапонтійських островів Нектарій, а також єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, архієпископ Вишгородський, намісник Києво-Печерської Лаври Павел та архієпископ Чернігівський та Новгород-Сіверський Амвросій.
За благословенням Предстоятеля УПЦ був звершений акафіст та вечірнє богослужіння на честь святого. У богослужінні взяли участь благочинні Київської єпархії.
Забезпечує порядок та допомогу прочанам сестринство на честь великомучениці Єлизавети Свято-Михайлівського храму (настоятель протоієрей Роман Барановський).
Як стало відомо зі слів кліриків храму Всіх святих, в якому перебуває святиня, лише за одну добу мощам поклонилось понад 5000 чоловік.
Весь час в храмі відбуваються служби, присвячені святителю Спиридону, очолювані кліриками храму та міста. На теренах України мощі будуть перебувати до 26 травня. З 10 травня мощі святого Спиридона вирушать до західних єпархій за маршрутом: Рівне, Луцьк, Тернопіль, Чернівці, Вінниця.

04.05.2009. КИЕВ. Делегация Элладской Церкви посетила монастыри Украины
Делегация Элладской Православной Церкви, которая находится в Украине в связи с принесением мощей святителя Спиридона Тримифунтского, во главе с митрополитом Керкирским, Пакским и Диапонтийских островов Нектарием 28 и 29 апреля посетила некоторые монастыри Западной Украины. 28 апреля греческая делегация посетила Корецкий Свято-Троицкий женский монастырь и Свято-Успенскую Почаевскую Лавру. Гости поклонились отпечатку Стопы и чудотворной иконе Божьей Матери. В пещерном храме обители греческие священнослужители помолились около мощей преподобных Иова и Амфилохия Почаевских.
На следующий день митрополит Нектарий и архиепископ Почаевский Владимир отслужили молебен перед чудотворной Почаевской иконой Божьей Матери. В своем слове после свершения молебна митрополит Нектарий поблагодарил архиепископа Владимира за возможность посетить Лавру, сказал, что много читал об этой украинской святыне, призвал верующих сохранять единство и находиться в лоне Единой, Святой, Соборной и апостольской Церкви. Владыка также отметил высокий уровень благочестия украинского народа, его искренность и открытость. На молитвенную память о посещении Почаевской Лавры архиепископ Владимир подарил гостью икону Божьей Матери Почаевской.
После молебна делегация посетила Почаевскую духовную семинарию. Гостей встречал ректор архимандрит Нафанаил, преподавательская корпорация и студенты. Обращаясь к студентам, митрополит Нектарий отметил необходимость ответственно готовиться к пастырскому служению в непростых условиях жизни современного общества, быть современными пастырями и личной жизнью свидетельствовать о Христе.
В тот же день паломники посетили Свято-Духовский скит Почаевской Лавры, Кременецкий Богоявленский, а также Городоцкий Свято-Николаевский женские монастыри.