Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.03.2007. КИЇВ. Архієрейський собор УАПЦ затвердив висновок про неможливість євхаристійного та молитовного спілкування між єпископатом і духовенством УАПЦ та главою «УПЦ КП» Філаретом

Як повідомляє офіційний сайт УАПЦ, 2 березня в приміщенні «патріархії УАПЦ» відбувся «архієрейський собор» цієї «церкви», на якому розглядалось питання про стосунки з “УПЦ КП”.
«Собор» висловив стурбованість агресивною діяльністю глави “УПЦ КП” «патріарха» Філарета, що проводить агітацію за приєднання парафій УАПЦ до “УПЦ КП” без згоди правлячих єпископів УАПЦ. Заслухавши доповідь Голови Богословсько-канонічної комісії УАПЦ, «собор» затвердив висновок цієї комісії щодо неможливості євхаристійного та молитовного спілкування між «єпископатом» і «духовенством» УАПЦ та главою УПЦ КП Філаретом (Денисенко).
З цього приводу було прийнято спеціальну постанову. «Вважаючи УАПЦ невід’ємною частиною вселенського Православ’я», — зазначається у ній, -«ми не можемо ігнорувати одностайну позицію Помісних Православних Церков щодо «патріарха» Філарета. Тому ми вважаємо неможливим євхаристійне та молитовне спілкування між «єпископатом» і «духовенством» УАПЦ та «патріархом» Філаретом».
Як зазначено у Зверненні, сьогодні «кожен має пожертвувати власними інтересами заради об’єднання Українського Православ’я». «Архієрейський собор» УАПЦ закликав «патріарха» Філарета добровільно піти з посади предстоятеля та цим кроком пришвидшити як об’єднавчі процеси в Українському Православ’ї, так і визнання автокефалії Української Церкви Помісними Православними Церквами».