Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.11.2006. КИЇВ. Відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви

22 листопада під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви. У засіданні взяли участь постійні члени Священного Синоду: митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, а також запрошені архієреї — митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон і єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій.
Було розглянуто ряд важливих питань, які стоять перед Українською Православною Церквою і стосуються як внутрішнього устрою УПЦ, так і її взаємодії з суспільством і владою.
Зокрема, члени Синоду заслухали інформацію Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України щодо загострення останнім часом дискусій відносно становлення в Україні так званої „Єдиної Помісної Православної Церкви». Було прийнято як базовий документ „Звернення Священного Синоду Української Православної Церкви до Президента України В. Ющенка, Голови Верховної Ради України О. Мороза та народних депутатів України,
Прем’єр-міністра України В. Януковича та Уряду України, до вірних
Української Православної Церкви, до всіх громадян
України, яким не байдужа доля Українського Православ’я — невід’ємної
складової нашої самобутності та основного історичного фактора
державотворення України». У зверненні сформульована загальноцерковна
позиція щодо бачення Українською Православною Церквою стану нинішніх
відносин з розкольницькими угрупованнями.
З інформацією про стан церковно-державних відносин, зокрема про невиконання Державою взятих на себе зобов’язань при поданні заявки на вступ в Раду Європи відносно введення в країні недискримінаційної процедури реєстрації церков та повернення релігійним організаціям церковного майна у відповідності з висновком Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) №190(195) та про факти інших порушень прав віруючих УПЦ виступив керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький, вікарій Київської Митрополії Митрофан.
На засіданні Синоду було також ухвалено рішення про святкування у 2007 році ювілею 15-річчя історичного Харківського Собору, що став найважливішою віхою в новітній історії нашої Церкви, а також ювілею 15-річчя перебування на Київський кафедрі Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви. На засіданні Синоду було зазначено, що історичне значення Харківського Собору полягає в тому, що він допоміг нашій Церкві в складних політичних умовах знайти правильний, канонічний шлях життя і діяльності, властивий її природі. Синод ухвалив звершити подячні молебні в усіх храмах Української Православної Церкви, всім Преосвященним Української Православної Церкви звернутись з відповідним посланням до своєї пастви. Було також прийняте рішення направити звернення до Голови Верховної Ради України О.Мороза про скасування Постанови Президії Верховної Ради України від 16.06.1992 року про неправомірність Харківського Собору УПЦ, який проходив 27-28 травня 1992 року.
Синод також ухвалив вважати за неможливе участь Предстоятеля УПЦ в молитовних зібраннях з представниками розкольницьких угрупувань та інших релігійних течій України на підставі 10, 11, 45, 67 Правил Святих Апостолів, 2 Правила Антіохійського і 33 Правила Лаодікійського Соборів.
На засіданні Синоду було прийняте рішення звернутись з листами до Президента України В.Ющенка, прем’єр-міністра України В. Януковича, голови Київської міської державної адміністрації Л.Черновецького про гостру необхідність у виділенні в м.Києві земельної ділянки для побудови Кафедрального собору Предстоятеля УПЦ та Релігійного центру нашої Церкви.
Члени Священного Синоду також постановили звернутись до Святішого Алексія II, Патріарха Московського і всієї Русі та Священного Синоду РПЦ з проханням благословити відкриття подвір’я Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври в м.Москва – беручи до уваги необхідність тісних стосунків у справі паломництва, зважаючи на древні історичні зв’язки та чисельні звернення віруючих.
Не залишилась поза увагою членів Синоду і робота комісії по діалогу з “УАПЦ”. Варто нагадати, що наприкінці 2005 року на ім’я Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України від керівництва «УАПЦ» надійшло письмове звернення з пропозицією відновити діалог, розпочатий ще у 1995 році. Однак, в силу певних обставин діалог було перервано. Своїм рішенням від 9 лютого 2006 року Священний Синод УПЦ благословив його відновлення. За останній час було проведено дві зустрічі, на яких були сформульовані найважливіші проблеми, що вимагають обговорення і вирішення. Синод схвалив роботу Синодальної Комісії УПЦ та її позицію в переговорному процесі з «УАПЦ» та призначив її Головою архієпископа Переяслав-Хмельницького Митрофана, вікарія Київської Митрополії, керуючого справами УПЦ.
На засіданні Священного Синоду були ухвалені і кадрові рішення, зокрема, Синод призначив архієпископом Тульчинським і Брацлавським архієпископа Херсонського і Таврійського Іонафана (Єлецьких), звільнивши його від управління Херсонською єпархією.
Архієпископом Херсонським і Таврійським призначено архієпископа Хустського і Виноградівського Іоанна (Сіопко), його звільнено від управління Хустською єпархією. Єпископом Хустським і Виноградівським призначено єпископа Тульчинського і Брацлавського Іполита (Хілько), його звільнено від управління Тульчинською єпархією.
Священний Синод також призначив єпископом Бориспільським, вікарієм Київської Митрополії архімандрита Антонія (Паканича), насельника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Синод благословив перетворення Сімферепольського духовного училища Сімферопольської єпархії в Таврійську Духовну Семінарію.
На засіданні Синоду було прийняте рішення про відкриття ряду монастирів, зокрема, Свято-Троїцького Старосільського жіночого монастиря в с. Старосілля Маневицького району Волинської області; Свято-Троїцького жіночого монастиря в м. Чигирин Черкаської єпархії; Серафимівського жіночого монастиря в с. Лопухово Тячівського району Хустської єпархії;
Що стосується церковних свят, то Священний Синод благословив місцеве святкування Собору Карпаторуських святих в першу неділю після дня пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Комментарии членов Священного Синода

Митрополит Симферопольский и Крымский Лазарь:
Для нас очень важным было решение Синода об открытии Таврической духовной семинарии. По благословению его Блаженства и по решению Священного Синода мы получили новый статус. У нас есть духовное училище, сначала оно было двухгодичное, потом преобразовано в четырехгодичное, а теперь – возрождена семинария. Дело в том, что в Симферополе святителем Иннокентием Херсонским в 19 веке семинария уже была открыта, из ее стен вышли многие замечательные богословы, миссионеры. В советское время она прекратила существование. Сейчас нам нужны высокообразованные кадры. В каждом классе будет по 25 человек, которые будут получать качественное обучение. Это необходимо для нашего полуострова, но поступать в нее могут желающие со всей Украины.

Архиепископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан:
Важно было принятие обращения к руководству государства, верующим, а также к разделенным братьям, которые пребывают вне спасительной церковной ограды. В нем изложена позиция Священного Синода, епископата относительно создания единой поместной церкви. Мы, руководствуясь церковными канонами и правилами, изложили позицию Церкви, чтобы по этому поводу ни у кого не было никаких сомнений. В нем подчеркнуто самое главное – безблагодатность, неспасительность тех раскольничьих группировок, которые именуют себя «церквами» или «православными юрисдикциями». Был рассмотрен вопрос о подготовке к 15-летию Харьковского собора и юбилея предстоятельского служения Блаженнейшего Митрополита Владимира, создана комиссия, которую поручили мне возглавить. Решено, что празднование будет проходить и в Харькове, и в Киеве. Положительно Священный Синод оценил начавшийся диалог с УАПЦ, комиссии поручено его продолжить.

Фото Александра Данилевского