Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Онуфрій: Святі беруть від світу мало, а віддають дуже багато


У своїй проповіді в день пам’яті Собору преподобних отців Києво-Печерських, які в Ближніх печерах (прп. Антонія) спочивають Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про подвиг святих подвижників і значення чернецтва.

«Разом з християнством до нас на землю прийшов такий образ життя, як монашеский, коли людина віддає Богу все, що має. Монах віддає Богові всі свої сили духовні, тілесні, щоб досягнути духовної досконалості. Цей образ життя приніс нам на нашу землю преподобний Антоній Печерський, засновник цієї обителі. Він навчився цьому життю на Святій Горі Афон. І сьогодні ми вшановуємо пам’ять преподобного Антонія і всіх преподобних отців, які спочивають разом з ним у Ближніх печерах».

Як пояснив Архіпастир, тоді в Києво-Печерському монастирі з’явилася висока, красива, світла духовна школа. Часто миряни не можуть зрозуміти боротьби, яку проводить постійно інок, який взяв на себе такий подвиг. В цій боротьбі бувають і перемоги, і поразки. Перемоги приносять людині користь, і поразки часом змиряють людину, і ставлять її на вищу ступінь духовної досконалості.

«Коли ми дивимося на чернече життя, то не бачимо внутрішнього подвигу, бачимо лише зовнішню поведінку людини, яку ми не завжди можемо правильно зрозуміти, – сказав він. – Ми думаємо, що та чи інша людина неправильно поводиться. Щоб усвідомити, правильно чи ні, треба самому прийти до монастиря і пожити за чернечим уставом».

Блаженніший владика також підкреслив, що є різні щаблі ревності за Богом, і кожна людина досягає духовного рівня настільки, наскільки Господь дає їй сил і здібностей.

«Якщо здається, що хтось у монастирі не працює над собою, то така людина просто не змогла б жити в обителі, – наголосив Предстоятель. – Монастир – це такий організм, який утримує тільки тих, хто працює над собою тією чи іншою мірою. Якщо людина не бореться із собою, то вона не може жити в монастирі, і диявол її обов’язково вижене».

Митрополит Онуфрій побажав вірянам Божої допомоги, щоб працювати над собою, постійно духовно вдосконалюватися за прикладом святих подвижників.

«Зазвичай, ми живемо так, що споживаємо багато, а віддаємо дуже мало, або нічого. А святі жили так, що вони від світу брали дуже мало, а віддавали дуже багато. Сьогодні ми святкуємо пам’ять святих, які були світильниками для Церкви і прикладом для багатьох благочестивих людей. Вони моляться за нас і просять, щоб Бог нас простив, щоб нас помилував, щоб послав мир в душі, між нами, в наші сім’ї, і мир в країні та у світі», – зазначив Митрополит Онуфрій.