Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ДУБНО. Клірик УПЦ взяв участь у реалізації та презентації факсимільного видання Дубенського Євангелія (XVI ст.)

27 вересняу Тронній залі Дубенського замку (Державний історико-культурний заповідник м. Дубна) відбулася презентація сигнального примірника факсимільного видання Дубенського Євангелія (XVI ст.). Про це повідомляє zamokdubno.com.ua.

Видання було презентоване в ході урочистого акту з нагоди 532-ї річниці Дубенської фортеці.

Реалізація факсимільного видання відбувається у рамках програми «Повертаємо в Україну культурну спадщину», яка була започаткована зусиллями видавництва «Горобець».

Участь у реалізації та презентації сигнального примірника взяв також клірик Волинської єпархії Української Православної Церкви архімандрит Онуфрій (Куц), який посприяв отриманню копій Дубенського Євангелія.

Автором рукописного оригіналу Дубенського Євангелія був ієромонах Дубенського Хрестовоздвиженського монастиря отець Арсеній. Як зазначають у заповіднику, Дубенське Євангеліє є предтечею Острозької Біблії та ровесником Пересопницького Євангелія. Цим рукописом, безсумнівно, під час богослужінь користувався преподобний Іов Почаївський, котрий був настоятелем Чеснохрестської обителі. Кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник відділу історії Заповідника м. Дубна Юрій Пшеничний розглядає духовний рукопис ієромонаха Арсенія не лише як дубенську, але й одну з волинських та українських першокниг.