Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Звернення до учасників щорічних зборів військового духовенства УПЦ


Ваше Високопреосвященство!
Всечесні отці!
Шановні військовослужбовці!

Щиро вітаю учасників щорічних зборів духовенства Української Православної Церкви − священнослужителів, які звершують церковну підтримку Сил Оборони України! Вітаю активних волонтерів та духівників, котрі не полишають вірян Української Православної Церкви навіть в умовах їх військової служби, організовуючи соціальну, матеріальну та моральну підтримку.

Третій рік наше служіння Богу і українському народу проходить в умовах широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Усі ці майже тисячу днів війни ми продовжуємо закликати усіх людей доброї волі залишатись мужніми та відданими своїй Батьківщині і Церкві, посилено звершувати молитви за військо і народ, плекати єдність та порозуміння між собою.

Українська Православна Церква продовжує розділяти всі біди та здобутки зі своїм народом – народом України. Не лише віряни, а й священнослужителі нашої Церкви доєднались до активного захисту Батьківщини від російської збройної агресії в рядах волонтерів і працівників медичної сфери. Слід зауважити, що серед тих, хто загинув через ворожі обстріли, є також священники, монахи та монахині, які безупинно звершували подвиг молитви та служіння ближньому. Велика кількість храмів, збудованих, відреставрованих, облаштованих силами вірян Української Православної Церкви, знищені за ці роки та продовжують нищитись військами противника. Ще більшого болю нашим душам додають слова і вчинки тих, хто заохочує військовослужбовців Російської Федерації до війни проти України, наважуючись іменувати її “священною”.

Пам’ятаючи слова апостола Павла, який небажання турботи про ближніх прирівнює зреченню віри (1Тим. 5:8), ми продовжуємо наголошувати на необхідності жертовного служіння своїм співвітчизникам, що стоять на захисті Батьківщини, які потерпають від війни і потребують прихистку через втрату рідних домівок, котрі потребують втіхи та розради. Вважаємо, що гуртування наших зусиль може принести користь ветеранам, членам родин загиблих, внутрішньо переміщеним сім’ям у справі соціальної та психологічної реабілітації та підтримки.

Наше жертовне й самовіддане служіння ближнім має бути тим світлом перед людьми, щоб вони бачили наші добрі діла і прославляли Отця нашого Небесного (Мф. 5:16).

Бажаю усім вам, учасникам зборів, плідної роботи та закликаю усіх до спільної молитви і служіння заради настання миру в Україні, заради перемоги добра та справедливості, заради віднайдення миру у серці кожного громадянина нашої земної Батьківщини.

Прикликаю на всіх Боже благословення!

ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

01 жовтня 2024 року

м. Київ