Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Октябрь 21st, 2024

Блаженніший Митрополит Онуфрій: Молитва – це такий «балон з духовним киснем», який живить нас серед життєвих проблем


20 жовтня, у Неділю сімнадцяту після Пʼятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння звершили у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та гості у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир пояснив вірянам євангельське зачало про воскресіння сина наїнської вдови. Подробней…

ОДЕСА. Митрополит Агафангел освятив храм у селі Фонтанка

20 жовтня, в неділю 17- ту після Пʼятидесятниці, митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел освятив храм у селі Фонтанка, архієпископ Угольський Симеон звершив освячення престолу та церкви у місті Рахів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужби Одеської та Хустської єпархій.

Митрополит Агафангел освятив храм на честь святого преподобного Олександра у селі Фонтанка. Після освячення владика звершив Божественну літургію у новій церкві. Митрополиту співслужили вікарний архієрей та священнослужителі Одеської єпархії. Подробней…

ХАРКІВ. Триває збір допомоги сім’ї священника, дім якого зруйновано внаслідок російського обстрілу

10 жовтня внаслідок удару російських військ по селу Черкаська-Лозова Харківського району постраждали священнослужитель Української Православної Церкви ієрей Миколай Суменко та члени його родини. Наразі триває збір допомоги для постраждалої сім’ї священника.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, у результаті обстрілу було пошкоджено будинки у приватному секторі села Черкаська-Лозова. Серед пошкоджених будинків є і дім отця Миколая, у якому він перебував під час прильоту разом зі своєю сім’єю. Подробней…

Митрополит Лонгин: Мне готовят 12 лет тюрьмы, а монастырю – вторую облаву


Владыка рассказал, что ему готовят второе подозрение и обвиняют в том, что он защищал своих детей.

20 октября во время Божественной литургии в Банченском монастыре митрополит Лонгин, викарий Черновицко-Буковинской епархии, наместник Вознесенского Банченского монастыря завил, что ему готовят второе подозрение и 12 лет тюрьмы.

«На меня сейчас готовят очередное подозрение и на наш монастырь облаву, лично для меня готовят 12 лет тюрьмы», – поделился с паствой митрополит Лонгин.

«Но это даже очень хорошо, потому что даже святые были грешны, а мы тем более», – считает владыка.

«Меня пытаются обвинять, но я защищал своих детей, сирот, с которыми поступили несправедливо. Я болен и уже не в силах помочь им лично, потому просил людей заступиться за них, чтобы они не страдали», – сказал владыка. Подробней…

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Протоієрей Олег Царук звернувся до уповноваженного з прав людини Д.В.Лубенцю

КИЇВ. Православна громада глухих людей молитовно відзначила 20-річчя свого заснування


19 жовтня громада Київська православна громада глухих людей відсвяткувала свої перші 20-ть років. На Божественну літургію в Свято-Троїцькому Іонинському монастирі, при якому діє громада, зібралися віруючі з різних міст. Про це повідомляється на сторінці у Фейсбук Київської православної громади глухих людей.

Зазначається, що духівник харківської громади глухих отець Сергій Веклич відвідав свято усією родиною. Перекладач Ольга Кирʼяновська приїхала з Черкаської області.

Службу звершували ієромонах Симон, отець Сергій Веклич та отець Сергій, клірик Подробней…

Черкаська єпархія опублікувала заяву: «Про грубі порушення прав людини, побиття вірян УПЦ під час рейдерського захоплення Свято-Михайлівського кафедрального собору в м. Черкаси»


«17 жовтня 2024 року із застосуванням насильства було захоплено Свято-Михайлівський кафедральний собор м. Черкаси, право власності на який у встановленому законом порядку зареєстровано за юридичною особою “Управління Черкаської єпархії Української Православної Церкви”», – йдеться у заяві Черкаської єпархії.

Зазначається, що також «було захоплено будівлю Єпархіального управління Черкаської єпархії та гуртожиток сімей священнослужителів».

«Весь комплекс цих будівель разом із Собором знаходиться на земельній ділянці, якою на законних підставах, згідно з Державним Актом на землю, користується та сама юридична особа – “Управління Черкаської єпархії Української Православної Церкви”. Подробней…

Митрополит Антоний о захвате собора в Черкассах: Они борются не с нашей Церковью, а с Богом


Владыка Антоний призвал молиться за митрополитов Арсения, Павла, Феодосия и других несправедливо заключенных

20 октября управляющий делами УПЦ митрополит Бориспольский и Броварской Антоний в своем слове в Киево-Печерской лавре прокомментировал захват кафедрального собора УПЦ в Черкассах и жестокое избиение священнослужителей и верующих.

«Мы все видели как в этот четверг изгоняли верующих людей в Черкасах из кафедрального собора, когда эта жуткая толпа взяла оружие, палки и избивала людей, которые построили этот собор, которые там многие годы молились. Избили и нашего владыку митрополита Феодосия …не знаю, что внутри этого человека было, который бил палкой по голове владыки…», – отметил он.

По словам митрополита, мы живем в такое время, что надо быть готовым ко всему. Подробней…