Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛОНДОН. Владика Арсеній звернувся до премʼєр-міністра Великобританії про захист

Авторитетне британське видання «The Independent» опублікувало коментар митрополита Святогірського Арсенія, який зазнає жорстоких переслідувань від української влади.

Стаття «Український архієрей благає Стармера про допомогу під час розгону Зеленським Православної Церкви» розповідає про занепокоєність британських парламентарів терором проти православних християн в Україні.
Повідомляється, що прем’єр-міністр Стармер опинився під тиском, через довгу затримку у призначенні нового уповноваженого з релігійних прав.

«Суперечка спалахнула, коли архієрей Української православної церкви (УПЦ) звернувся до Великої Британії з проханням допомогти припинити репресії президента Володимира Зеленського проти Церкви та священиків у його країні».

Видання повідомляє, що намісника Святогірської Лаври було заарештовано у підозрі в «поширенні інформації про пересування або дислокацію збройних сил».
Владика стверджує, що це частина ширшого переслідування УПЦ з боку уряду пана Зеленського під час поточної війни.

Питання особливо гостро було порушено на нещодавній міжнародній конференції в Берліні та вже викликало занепокоєння архієпископа Кентерберійського Джастіна Велбі, а також Міністерства закордонних справ (FCDO), яке раніше підтвердило, що стежить за ситуацією в Україні.

Член британського парламенту сер Іен Дункан Сміт розкритикував уряд за відсутність на конференції в Берліні.

«Він сказав: «Кейр Стармер пообіцяв, що «лейбористи будуть поборниками релігійної свободи». Але після більш ніж 100 днів перебування на посаді він досі не призначив спеціального посланника з питань свободи релігії чи переконань.

«У результаті лише минулого тижня на міжнародній конференції в Берліні з цього життєво важливого питання, на якій були присутні високопоставлені особи з 38 країн, Велика Британія не була представлена на міністерському рівні. Наша присутність і наш голос ніколи не були так потрібні. У всьому світі зростає кількість загроз цим найважливішим правам людини».»

Independent також нагадали, що український уряд намагається депортувати з Великобританії депутата Артема Дмитрука, критика антиправославної церковної політики.

«У розмові з The Independent митрополит Арсеній попередив: «УПЦ стоїть перед великим випробуванням. Наші святі храми і святині знищені, а священики і парафіяни гинуть на війні. Тим часом українська влада прагне заборонити церкву. Священиків неправомірно арештовують, а наші місця богослужіння захоплюють і відбирають у нас».

Видання зазначило, що митрополит Арсеній є настоятелем Святогірської Лаври, одного з найвідоміших православних монастирів в Україні, і перебуває в СІЗО в Дніпрі, де його свавільно утримують з квітня.
Він рішуче заперечує звинувачення на свою адресу особисто та УПЦ у тому, що вони працюють на Путіна.

«Він сказав: «Влада в Україні несправедливо звинувачує Українську Православну Церкву в тому, що вона є рупором російської пропаганди. Немає нічого більш далекого від істини. УПЦ є тисячолітньою християнською конфесією. Її церкви та монастирі відомі у всьому світі. Ми не проповідуємо жодної ідеології. Ми проповідуємо добру новину про Божу обітницю прощення гріхів».

Владика нагадав, що монастир було повернуто ченцям з падінням СРСР.
Українська влада звернула увагу на архієрея після того, як у вересні 2023 року він виголосив проповідь, поскаржившись на те, що паломникам не пускають до монастиря через війну. Але він наполягає, що його монастир розділив біль України.

«Ми, Святогірська Лавра, постраждали разом з нашими українськими співгромадянами під час війни. Наші місцеві парафіяни воюють на передовій, а наш історичний монастир сильно постраждав від бомбардувань. Проте монахи вистояли і продовжують підтримувати тих, хто залишився переміщеним через конфлікт. Громада, розташована всього за 15 кілометрів від лінії фронту на сході України, надає притулок і їжу тим, хто перебуває в зоні найбільшого ризику.

«Незважаючи на все добре, що зробив наш монастир, влада прагне звести нанівець нашу важку працю. Уряд розгорнув кампанію, щоб позбавити нас монастиря. Тим часом мене переслідували за мою віру і ув’язненювали».

Описуючи свої поневіряння, він сказав: «В порушення закону та кримінально-процесуального законодавства України я майже півроку утримувався в колонії. Мої судові слухання не дають надії на перепочинок.

«Протягом літа я був змушений їхати вісім годин з місця, де мене тримають у Дніпрі, щоб дістатися до Слов’янська, де знаходиться суд, міста, розташованого неподалік від лінії фронту. У машині часто не було кондиціонера, і я задихався в літню спеку.

«Упродовж усього шляху мене заковували в наручники, не давали води та їжі. Після закінчення слухань я був змушений повертатися в Дніпро в тих же умовах».

Наступного дня цю жахливу подорож повторили.

Владика додав: «Мені 56, і моє здоров’я починає підводити. Хоча я не знаю, коли мене звільнять, я покладаюся на Бога і продовжуватиму говорити лише правду.

«Я молюся за закінчення цього випробування, за моє повернення до Святогірська, за відбудову нашого монастиря та за мир в Україні. Я також молюся за припинення наступу на Українську Православну Церкву. Ми, українці, маємо бути єдиними».

Телеграм-канал «Дозор»