Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив хіротонію архімандрита Анастасія (Бєднікова) у єпископа Овідіопольського


27 жовтня, у Неділю вісімнадцяту після П’ятидесятниці, день пам’яті святих отців VII Вселенського Собору, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію та архієрейську хіротонію у Благовіщенському соборі в районі Святошин у Києві.

Перед початком Божественної літургії, за якою відбулась архієрейська хіротонія, звершили особливий чин. Кандидат у єпископський ступінь священства виголосив сповідання віри та дав обітниці берегти Передання Церкви. Потім диякон виголосив многоліття Предстоятелю, архієреям, церковному народу та ставленику.

За Літургією сонм архієреїв на чолі з Предстоятелем звершили хіротонію архімандрита Анастасія (Бєднікова) у єпископа Овідіопольського, вікарія Одеської єпархії. Священний Синод обрав нового єпископа на останньому засіданні 23 жовтня 2024 року.

Вікарний єпископ (лат. vicarius — «заступник», «намісник») — священнослужитель в архієрейському сані, який не має самостійної влади в Церкві, а отримує повноваження від правлячого єпископа. В Українській Православній Церкві вікаріїв зазвичай призначають для допомоги в управлінні великими єпархіями або виконання адміністративних функцій. Статус вікарного не є пожиттєвим для єпископа. Священний Синод може призначити вікарного архієрея керуючим єпархією чи навпаки.

Предстоятелю співслужили митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Полтавський і Миргородський Филип, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Городницький Олександр, архієпископ Южненський Діодор, архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Гостомельський Аркадій, єпископ Тарутинський Аліпій, єпископ Овідіопольський Анастасій, духовенство собору та гості у священному сані.

Після читання святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді.

Архіпастир пояснив вірянам притчу про Сіяча, яку в цей день пропонує до уваги Церква. Також Предстоятель згадав у своєму слові преподобного Николу Святошу.

“Сьогодні, дорогі брати і сестри, пам’ять преподобного Николи Святоші, покровителя Києва і особливо цього району, який також називається Святошинський, – сказав Блаженніший владика. – І ми молимося преподобному Николі, щоб він просив Бога за нас, щоб Господь нам допомагав проходити достойно своє життя, щоб ми були наповнені Словом Божим і щоб ми жили цим словом, як він робив, як він прожив своє життя. Він залишив своє княжіння заради Слова Божого, ради того, щоби жити по Слову Божому. І він став таким відомим, що про князів, про великих правителів забули, а про нього люди пам’ятають – бо праведники завжди живі у Бога, і Господь любить праведників.

Нехай молитвою святого преподобного Николи Святоші Господь допомагає всім нам достойно проводити своє земне життя, щоби в вічності бути спадкоємцями того блаженного вічного Життя на Небі, яке Господь приготував нам у Христі Іісусі Господі нашому, Якому від нас слава, честь і поклоніння нині і в безконечні віки”.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після сугубої єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Херувимської пісні Блаженніший владика висвятив на ієромонаха аспіранта Київської духовної академії ієродиякона Інокентія (Бабія).

Після Божественної літургії відбувся чин вручення архієрейського жезла. Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до нового архієрея зі словом. Насамкінець єпископ Анастасій подав вірянам своє перше архіпастирське благословення.