Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженнійший Митрополит Онуфрій очолив престольне свято у столичному храмі в ім’я преподобного Сергія Радонезького

8 жовтня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію з нагоди престольного свята у храмі в ім’я преподобного Сергія Радонезького у Солом’янському районі міста.

Предстоятелю співслужили: керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, митрополит Львівський і Галицький Філарет, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Бородянський Марк, єпископ Дрогобицький Іаков, духовенство храму та гості у священному сані.

На малому вході Блаженніший архіпастир відзначив клірика храму правом носіння митри за богослужінням.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив священницьку та дияконську хіротонії. Священником став випускник Київської духовної академії диякон Максим Карпець. На диякона висвячений Іоанн Ковальчук, студент 4 курсу Київської духовної семінарії.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

У своїй проповіді в день пам’яті преподобного Сергія Радонезького Блаженніший Митрополит Онуфрій зауважив, що Господь створив світ не для війни, а для миру.

Предстоятель нагадав, що преподобний Сергій Радонезький був одним із духовних послідовників преподобного Антонія, ігумена Києво-Печерського. Святий в історії Православної Церкви згадується як миротворець, оскільки в періоди ворожнечі князівств на Русі він завжди ставав між ворогуючими, благаючи їх про примирення.

«Він ходив до князів, які ворогували, і просив їх, вмовляв, щоб вони жили в мирі один з одним. Бог створив людину не для того, щоб ми один одного вбивали, а для того, щоб ми один одного любили, щоб ми один одному допомагали, а не нападали один на одного і не грабували один одного», – зазначив Архіпастир.

За словом Його Блаженства, сьогодні ми просимо, щоб преподобний Сергій і в наші дні врозумив тих, хто напав та воює проти нас, адже «Бог створив нас для життя, а не для смерті».

«Нехай Господь молитвами преподобного Сергія допомагає нам в ці складні часи, щоб ми також були благословенні від Бога в мирі, щоб мир Божий прийшов на нашу землю, щоб люди перестали гинути, щоб усі, хто сьогодні воює, повернулися додому щасливими, здоровими, і щоб жили, прославляючи Бога, щоб ми своїми добрими ділами себе готували для того вічного життя, заради якого Господь створив кожну людину, для вічного спасіння на Небі», – побажав Блаженніший владика.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Божественної літургії священнослужителі звершили хресний хід та піднесли молитви преподобному Сергію. Вірян окропили святою водою.

Після відпусту Блаженніший владика нагородив церковними відзнаками активних парафіян церкви і привітав паству зі святом. Насамкінець настоятель храму протоієрей Ярослав Шовкеник подякував архіпастирям за візит та спільну молитву та подарував Предстоятелю пам’ятну ікону.