Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В Духовній академії відбулася ХVI Міжнародна науково-практична конференція


17 жовтня у Київській духовній академії і семінарії відбулась ХVІ Міжнародна науково-практична конференція: «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи». Форум очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Загалом під час роботи конференції заплановано виступи 74 доповідачів. Серед них представники духовних навчальних закладів Української Православної Церкви та з інших Помісних Церков, представники світських вищих навчальних закладів, викладачі і студенти Київських духовних шкіл.

Пленарне засідання конференції відбулось в актовому залі на території Покровського Голосіївського чоловічого монастиря. До президії конференції разом з Предстоятелем увійшли: голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, ректор КДАіС архієпископ Білогородський Сильвестр, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, намісник Голосіївського монастиря архієпископ Ворзельський Ісаакій.

Після спільної молитви та вступного слова владики ректора з вітанням до учасників наукового форуму звернувся Блаженніший Митрополит Онуфрій.

“Тематика нашої конференції є дуже актуальною. Історичний досвід Київської духовної академії несе важливі уроки для нас сьогодні. Вона була не лише місцем підготовки пастирів і богословів, але й центром, де народжувалися глибокі богословські ідеї, формувалися моральні й духовні принципи. Останні дослідження наших духовних шкіл та закордонних установ, які будуть презентовані сьогодні, допоможуть краще усвідомити, як Святе Передання Церкви може бути актуалізоване в сучасних умовах і здатне відповісти на виклики сьогодення”, – зокрема сказав Предстоятель.

Потім архієпископ Сильвестр виступив з доповіддю на тему: “Шляхи до автокефалії: світовий та український контексти”.

Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор розповів про діяльність випускників Києво-Могилянської Академії у справі відродження Православ’я на Поділлі та Волині у другій половині ХVIII століття.

Проректор з науково-богословської роботи КДАіС, професор Володимир Вікторович Бурега, поділився результатами свого дослідження на тему: “Генезис ідеології «русского міра» на межі ХХ–ХХІ ст. та її основні риси”.

Після пленарного засідання робота конференції продовжилась у семи секціях:

Секція 1 — «Богослов’я і патристика: історичний досвід та перспективи»
Секція 2 — «Біблійна екзегеза, герменевтика та ісагогика: наукові дискурси»
Секція 3 — «Історія Церкви та богословської освіти: джерела, історіографія, нові наукові дискурси»
Секція 4 — «Церква в сучасному світі: місія, літургія, дияконія»
Секція 5 — «Студентська наука в духовній школі: богослов’я і біблеїстика»
Секція 6 — «Студентська наука в духовній школі: церковно-історичні дисципліни»
Секція 7 — «Студентська наука в духовній школі: церковно-практичні дисципліни»

У 2024 р. виповнюється 100 років з дня остаточного закриття Київської духовної академії радянською владою. Перше закриття Академії сталося у квітні 1919 р., коли у Києві тимчасово була встановлена радянська влада. Однак у серпні того ж року більшовицькі війська залишили Київ, Академія відновила свою діяльність. Але в лютому 1920 г. радянська влада остаточно закріпилася в Києві. Після цього Академію вдалося зареєструвати за радянським законодавством в якості приватного навчального закладу під назвою «Київська православна богословська академія». В такому вигляді вона змогла проіснувати до 1924 р., коли була вже остаточно ліквідована радянською владою.

Тому у 2024 р. на традиційній щорічній конференції у Київських духовних школах прагнули приділити особливу увагу останнім рокам існування КДА у дореволюційний та післяреволюційний період, а також знову звернутися до розгляду життєвих шляхів професорів та випускників КДА в радянську добу.