Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Август 26th, 2024

ВОЛОДИМИР. На Волині священників не впустили до переведеного в ПЦУ храму, щоб відспівати загиблого воїна


25 серпня  у селі Волошки на Ковельщині Волинської області провели в останню путь загиблого воїна Богдана Вікторовича Гончара. Священники Української Православної Церкви звершили заупокійну молитву у церковному дворі зачиненої Миколаївської церкви. Про це повідомляє пресслужба Володимир-Волинської єпархії.

Головному сержанту десантно-штурмового взводу, молодшому сержанту Богдану Гончару у липні виповнилося 35 років, а 19 серпня він віддав своє життя за Україну біля селища Шептухівка Курської області РФ під час виконання бойового завдання. Подробней…

СУМИ. У єпархії помолились за жертв російського авіаційного удару по місту


25 серпня митрополит Сумський і Охтирський Євлогій очолив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі, за якою помолилися за жертв російського обстрілу міста.

Зазначається, що під час богослужіння були піднесені посилені молитви за зцілення поранених та за упокій загиблих жертв російської агресії – авіаційного ракетного удару – в Сумах напередодні, 24 серпня.

Також традиційно помолилися за перемогу українського війська та за всіх, хто страждає від війни в Україні.

Після читання Святого Євангелія митрополит Євлогій виголосив проповідь на тему євангельського зачала про ходіння Господа Іісуса Христа по водах та спасіння утопаючого Петра, а також про те, як православному християнину перемогти страх, особливо в сьогоднішніх складних обставинах війни в нашій країні.

ЖЕНЕВА. Всесвітня рада церков висловила занепокоєння щодо ухваленого закону № 8371


Генеральний секретар Всесвітньої ради церков пастор доктор Джеррі Піллей і член Комісії церков з міжнародних справ єпископ Лютеранської церкви Генріх Бедфорд-Штром оприлюднили заяву у зв’язку з ухваленням Верховною Радою України законопроекту № 8371, який передбачає можливість заборони діяльності релігійних організацій. Про це повідомляє сайт ВРЦ.

Зазначивши, що «Всесвітня рада церков (ВРЦ) послідовно засуджує війну Росії проти України», доктор Джеррі Піллей і єпископ Генріх Бедфорд-Штром повідомили: «ВРЦ глибоко стурбована імовірністю застосування невиправданого колективного покарання цілої релігійної спільноти і порушення засад свободи віросповідання чи переконань на основі нового закону, ухваленого Верховною Радою 20 серпня 2024 року».

Представники ВРЦ закликали український уряд «виявляти обережність щодо заходів, вжиття яких загрожує порушенням основоположного права на свободу віросповідання чи переконань та підривом суспільної згуртованості в цей час надзвичайного становища в країні». Подробней…

КИЇВ. Олександр Усик висловив підтримку УПЦ та зазначив, що Блаженніший Митрополит Онуфрій є людиною, яка наставляє його у вірі


Абсолютний чемпіон світу з боксу у важкій вазі Олександр Усик розповів, що є парафіянином Української Православної Церкви, а також поділився, що відчуває молитви ченців та віруючих людей. Про це повідомляє sport.nv.ua.

На запитання журналістки, чи змінив Олександр свою юрисдикційну приналежність, він відповів: «Мене питають про це люди, які ніколи в житті не були на ранковій службі. Як мені відповісти людині, яка не знає жодної молитви, не була жодного разу на Літургії?».

Чемпіон зазначив, що є парафіянином УПЦ і продовжуватиме ним бути.

«Я православний християнин і крапка, — заявив Усик і додав, — я ходжу в Українську Православну Церкву. Московського Патріархату у нас немає документально». Подробней…