Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖЕНЕВА. Всесвітня рада церков висловила занепокоєння щодо ухваленого закону № 8371


Генеральний секретар Всесвітньої ради церков пастор доктор Джеррі Піллей і член Комісії церков з міжнародних справ єпископ Лютеранської церкви Генріх Бедфорд-Штром оприлюднили заяву у зв’язку з ухваленням Верховною Радою України законопроекту № 8371, який передбачає можливість заборони діяльності релігійних організацій. Про це повідомляє сайт ВРЦ.

Зазначивши, що «Всесвітня рада церков (ВРЦ) послідовно засуджує війну Росії проти України», доктор Джеррі Піллей і єпископ Генріх Бедфорд-Штром повідомили: «ВРЦ глибоко стурбована імовірністю застосування невиправданого колективного покарання цілої релігійної спільноти і порушення засад свободи віросповідання чи переконань на основі нового закону, ухваленого Верховною Радою 20 серпня 2024 року».

Представники ВРЦ закликали український уряд «виявляти обережність щодо заходів, вжиття яких загрожує порушенням основоположного права на свободу віросповідання чи переконань та підривом суспільної згуртованості в цей час надзвичайного становища в країні».

Згадавши про багатоступеневий порядок заборони релігійної організації, прописаний в законі, автори заяви вказали на важливість «чесного і неупередженого підходу до будь-якого такого розслідування», а також дотримання засад «міжнародного права, природної справедливості та належної процедури» у разі якихось дій відповідно до цього закону.

«Ані злочини окремих осіб, ані історичні зв’язки окремого релігійного об’єднання не можуть бути достатньою підставою для заходів, рівнозначних колективному покаранню живої релігійної спільноти в Україні. Уряд України відповідальний за захист прав усіх її громадян», — підсумували у Всесвітній раді церков.