Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ДАМАСК. Патріарх Антіохійський Іоанн Х висловлює підтримку УПЦ у зв’язку із прийняттям законопроекту №8371 та закликає скликати Собор для розв’язання українського церковного питання


24 серпня Блаженніший Патріарх Антіохійський і всього Сходу Іоанн Х надіслав Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію лист, у якому висловив підтримку Предстоятелю та пастві Української Православної Церкви у зв’язку із ухваленням Верховною Радою законопроекту №8371. Про це повідомляє orthodoxtimes.com.

Свій лист Блаженніший Патріарх Іоанн Х розпочав зі слів Спасителя: «Якщо світ вас ненавидить, знайте, що Мене він раніше вас зненавидів» (Ін. 15:18).

Як зазначив Предстоятель Антіохійської Православної Церкви, законопроект №8371, який спрямований на заборону Української Православної Церкви та позбавлення її майна, «є колективним покаранням мільйонів віруючих, єдиним “гріхом” яких є те, що вони залишаються вірними Православній вірі, отриманій від святих згідно з апостольською спадкоємністю».

«У цій складній обставині, яку переживає Ваша Свята Церква, хочемо запевнити Вас, що наш Антіохійський Патріархат стоїть поруч з Українською Православною Церквою, вірні якої є сповідниками та свідками. Закликаємо всіх віруючих до молитви, щоб Господь Бог підтримував у вірі всіх ієрархів, духовенство, монашество та вірних Вашої Церкви. Дай Бог Вам сил і терпіння перенести труднощі, зберегти чистоту віри, витерти сльози з очей і простити кривдників», – йдеться у листі.

Антіохійський Патріарх наголосив, що «Українська Православна Церква є єдиною Церквою в Україні, яка перебуває в євхаристійному спілкуванні з усіма Помісними Православними Церквами, має апостольське спадкоємство та дійсне священство».

«Таким чином, спроба заборонити та скасувати цю Церкву є скасуванням найстарішої легітимної Православної Церкви в цій країні», – зауважив Блаженніший владика Іоанн.

«Антіохійський Патріархат приєднується до Предстоятелів Помісних Православних Церков у захисті Вашої Церкви та закликає до скликання Загального Собору для пошуку комплексного вирішення українського церковного питання. Ми ще раз запевняємо вас, що докладемо всіх зусиль, щоб підняти наш голос за вас і звернутися до всіх добрих людей у цьому світі, особливо до всіх християнських лідерів, урядів, міжнародних організацій і захисників прав людини та релігійних свобод, щоб покінчити з релігійною дискримінацією та насильством проти вашої Церкви, що є небезпечним прецедентом у двадцять першому столітті, який не можна терпіти та продовжувати», – підкреслив Первосвятитель Антіохійської Церкви.