Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БЕЛГРАД. Святіший Патріарх Сербський Порфирій надіслав листа підтримки Блаженнішому Митрополиту Онуфрію у зв’язку з прийняттям Парламентом закону про релігійні організації

23 серпня на офіційному сайті Сербської Православної Церкви був опублікований лист Предстоятеля Сербської Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію «у зв’язку з ухваленням Верховною Радою в Києві Закону про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій».

Святіший Патріарх Сербський Порфирій у листі Синоду наголошує, що має не тільки обов’язок, але й гостру особисту потребу повідомити Блаженнішого Митрополита Онуфрія про те, що в «Помісній Церкві Святого Савви з глибоким обуренням сприйняли звістку про те, що Верховна Рада в Києві ухвалила закон, який передбачає заборону діяльності автономної Української Православної Церкви».

«Оскільки не так давно, під час Другої світової війни, Сербська Православна Церква була заборонена і переслідувана, у Вашому випадку ми відчуваємо правдивість святих слів апостола Павла про те, що «чи страждає один член, з ним страждають усі члени; чи славиться один член, з ним радіють усі члени (1 Кор. 12, 26)», – нагадав Патріарх Порфирій.

Святіший владика підкреслив, що сьогодні «Церква-сестра в Україні переслідується декларативно демократичною владою, яка складається з її співвітчизників, що робить ситуацію складною та незрівнянно абсурдною».

«З тривогою в серці, дорогий брате у Христі, ми відчуваємо, що на прикладі Української Православної Церкви впроваджується новий тоталітаризм, у якому навіть сентенція святого рівноапостольного імператора Константина, котра є одним із основних загальноприйнятих суспільних принципів, за якими ми живемо, є недійсною. Вона звучить так: кожен нехай вірує, як йому душа забажає», — сказав Патріарх Порфирій. Як він підсумував, зрозуміло, що низведення Української Православної Церкви до забороненої організації додатково легітимізує вже перманентні переслідування, арешти й утиски духовенства та вірян, уможливлює подальше захоплення її власності, а точніше, повторює Голгофський сценарій — також розпинає Її на новому хресті страждань. Водночас українське суспільство як вісь повертається до часів римських гонінь на Церкву Христову.

«Наші молитви, наші надії, наші думки, а також наші щирі побажання, щоб відповідальні люди відвернулися від свого безумства до пізнання справедливості й правди та щоб мир, братська любов і злагода знову запанували у вашій батьківщині, безперестанно підносяться перед лицем Господа від кожного серця, завжди відданого вам, сербського народу, у чиїй беззастережній підтримці і допомозі ви ніколи не повинні сумніватися. З надією на найбільш сприятливий і справедливий вихід із болісної ситуації та з молитвою до найбільшого Страстотерпця всього світу Господа нашого Іісуса Христа, щоб дарував Вам і всій повноті улюбленої Української Православної Церкви сили, віри, любові й терпіння нести свій хрест аж до зорі Воскресіння, шлемо Вам братерські вітання і любов наших сердець», — наголосив наприкінці листа до свого брата у Христі і співслужителя Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Патріарх Сербський Порфирій.