Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Август, 2024

Архієпископ Сильвестр пояснив, чого чекати від закону «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій»

Ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Сильвестр (Стойчев) висловити свої міркування з приводу закону № 3894 «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій».

20 серпня 2024 р. Верховна Рада України прийняла закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» (№ 3894), а вже 24 серпня його підписав Президент України. В українських засобах масової інформації цей закон зазвичай називають «законом про заборону УПЦ». Тому недивно, що прийняття закону № 3894 викликало сильне занепокоєння серед парафіян нашої Церкви. Останніми днями неодноразово чув запитання щодо цього закону і від духовенства, і від простих парафіян, і від студентів Київської духовної академії і семінарії.

Звісно, потрібен час для уважного вивчення та всебічного аналізу нового закону. Однак, оскільки вже сьогодні існує потужний запит від нашої пастви, наважуся висловити деякі міркування з приводу закону № 3894.

Кого забороняє новий закон?

Одразу треба чітко наголосити, що закон № 3894 не є «законом про заборону УПЦ». Подробней…

ЛУЦЬК. У Волинській єпархії відбувся православний молодіжний фестиваль «Фавор 2024»


З 19 по 23 серпня, з благословення митрополита Волинського і Луцького Нафанаїла, відбувався православний молодіжний фестиваль «Фавор 2024».

«Це важлива подія для молоді, що цікавиться духовним життям та православною культурою. Фестиваль є унікальною можливістю для його учасників поглибити свої знання, знайти не просто нових друзів, а однодумців, обмінятися досвідом та взяти участь у різноманітних заходах, які спрямовані на духовний розвиток», – йдеться у повідомленні. Подробней…

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив святкове богослужіння на честь Успіння Богородиці у Києво-Печерській Лаврі


28 серпня, у свято Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Предстоятель звершив Літургію у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського. Блаженнішому владиці співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Ладанський Феодосій та духовенство обителі.

Після читання святого Євангелія Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів вірянам про Пресвяту Богородицю. Подробней…

ВОЛОДИМИР. На Волині священників не впустили до переведеного в ПЦУ храму, щоб відспівати загиблого воїна


25 серпня  у селі Волошки на Ковельщині Волинської області провели в останню путь загиблого воїна Богдана Вікторовича Гончара. Священники Української Православної Церкви звершили заупокійну молитву у церковному дворі зачиненої Миколаївської церкви. Про це повідомляє пресслужба Володимир-Волинської єпархії.

Головному сержанту десантно-штурмового взводу, молодшому сержанту Богдану Гончару у липні виповнилося 35 років, а 19 серпня він віддав своє життя за Україну біля селища Шептухівка Курської області РФ під час виконання бойового завдання. Подробней…

СУМИ. У єпархії помолились за жертв російського авіаційного удару по місту


25 серпня митрополит Сумський і Охтирський Євлогій очолив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі, за якою помолилися за жертв російського обстрілу міста.

Зазначається, що під час богослужіння були піднесені посилені молитви за зцілення поранених та за упокій загиблих жертв російської агресії – авіаційного ракетного удару – в Сумах напередодні, 24 серпня.

Також традиційно помолилися за перемогу українського війська та за всіх, хто страждає від війни в Україні.

Після читання Святого Євангелія митрополит Євлогій виголосив проповідь на тему євангельського зачала про ходіння Господа Іісуса Христа по водах та спасіння утопаючого Петра, а також про те, як православному християнину перемогти страх, особливо в сьогоднішніх складних обставинах війни в нашій країні.

ЖЕНЕВА. Всесвітня рада церков висловила занепокоєння щодо ухваленого закону № 8371


Генеральний секретар Всесвітньої ради церков пастор доктор Джеррі Піллей і член Комісії церков з міжнародних справ єпископ Лютеранської церкви Генріх Бедфорд-Штром оприлюднили заяву у зв’язку з ухваленням Верховною Радою України законопроекту № 8371, який передбачає можливість заборони діяльності релігійних організацій. Про це повідомляє сайт ВРЦ.

Зазначивши, що «Всесвітня рада церков (ВРЦ) послідовно засуджує війну Росії проти України», доктор Джеррі Піллей і єпископ Генріх Бедфорд-Штром повідомили: «ВРЦ глибоко стурбована імовірністю застосування невиправданого колективного покарання цілої релігійної спільноти і порушення засад свободи віросповідання чи переконань на основі нового закону, ухваленого Верховною Радою 20 серпня 2024 року».

Представники ВРЦ закликали український уряд «виявляти обережність щодо заходів, вжиття яких загрожує порушенням основоположного права на свободу віросповідання чи переконань та підривом суспільної згуртованості в цей час надзвичайного становища в країні». Подробней…

КИЇВ. Олександр Усик висловив підтримку УПЦ та зазначив, що Блаженніший Митрополит Онуфрій є людиною, яка наставляє його у вірі


Абсолютний чемпіон світу з боксу у важкій вазі Олександр Усик розповів, що є парафіянином Української Православної Церкви, а також поділився, що відчуває молитви ченців та віруючих людей. Про це повідомляє sport.nv.ua.

На запитання журналістки, чи змінив Олександр свою юрисдикційну приналежність, він відповів: «Мене питають про це люди, які ніколи в житті не були на ранковій службі. Як мені відповісти людині, яка не знає жодної молитви, не була жодного разу на Літургії?».

Чемпіон зазначив, що є парафіянином УПЦ і продовжуватиме ним бути.

«Я православний християнин і крапка, — заявив Усик і додав, — я ходжу в Українську Православну Церкву. Московського Патріархату у нас немає документально». Подробней…

КИЇВ. У Неділю девʼяту після Пʼятидесятниці Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі


25 серпня, у Неділю девʼяту після Пʼятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Недільне богослужіння звершили у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Згурівський Амвросій, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та гості у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир пояснив вірянам євангельський уривок про ходіння по водах Господа та апостола Петра.

За богослужінням помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому. На сугубій єктенії також особливо помолилися за митрополита Антонія, якому сьогодні виповнилось 57 років. Подробней…

ПОЧАЇВ. Близько 30 тисяч паломників прибули до Лаври напередодні свята Успіння Божої Матері


25 серпня, напередодні престольного свята Свято-Успенської Почаївської лаври, до обителі прибули учасники багатотисячного хресного ходу. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Почаївської лаври.

Для того, щоб усі учасники хресного ходу змогли зайти через святу браму до Почаївської обителі знадобилося майже 40 хвилин.

Близько 30 тисяч прочан здолали понад 200 км з молитвою за Боже благословення для України.

САРНИ. У Стрільську невідомі кинули гранату в молитовне приміщення громади УПЦ

У ніч на 23 серпня, о 2:00, у селі Стрільськ Рівненської області невідомі зловмисники кинули гранату в молитовне приміщення громади Української Православної Церкви. Про це повідомляє пресслужба Сарненської єпархії.

Вибух гранати призвів до часткової руйнації будівлі, у якій моляться віряни УПЦ після того, як їх позбавили можливості молитися у своєму храмі.

У єпархіальній пресслужбі зауважують, що те, що трапилося у ніч на 23 серпня, є не першим випадком прояву ненависті до православної релігійної громади села Стрільськ. У липні 2019 року вже було здійснено акт вандалізму, який залишився поза увагою правоохоронців. Також не є розкритими інші факти правопорушень проти релігійних громад Сарненської єпархії.

«Будемо сподіватися, що слідча група Сарненського РВ національної поліції, яка прибула на місце скоєння злочину, внесе його у єдиний реєстр досудових розслідувань», – зазначають у Сарненській єпархії.

КИЇВ. Вітальне слово Предстоятеля з нагоди Дня Незалежності України


Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій вітає українців з Днем Незалежності нашої держави та закликає усіх до посиленої молитви за весь наш народ.

«Дорогі брати і сестри! Шановні українці! Сердечно вітаю всіх вас із 33-ю річницею Незалежності України!

В час, коли наша країна страждає від війни, наш український народ щомиті засвідчує та відстоює своє безумовне прагнення до вільного життя і бореться за право самостійно вирішувати свою долю. Непереможним є той народ, який зберігає свою внутрішню єдність. Непохитним є той народ, який зберігає непорушними свої духовні основи. Для народу України Православна Церква історично є однією з таких основ», — зазначив у своєму вітальному слові Предстоятель.

Його Блаженство підкреслив, що «у своєму земному житті кожен християнин є пов’язаним зі своєю земною Батьківщиною, яку він покликаний захищати та розбудовувати», та додав:

«Наша Українська Православна Церква історично і традиційно є плоттю від плоті українського народу, і не дивлячись на відомі останні події у сфері церковно-державних відносин, продовжує і надалі смиренно нести своє служіння українському народу — захищати його, втішати його, перев’язувати йому рани, витирати його сльози, плакати з ним, а також і радіти разом зі своїм народом, невід’ємною частиною якого ми є».

Первосвятитель зазначив, що духовенство та віруючі Української Православної Церкви є вірними нашій земній Батьківщині — Україні — і всі ми молимось Богу, щоб прийшли на нашу землю часи миру, спокою, благополуччя і реальної єдності, а помилки, які були зроблені у певний період часу, були виправлені.

«Будь-які наклепи, несправедливі звинувачення, та інші деструктивні дії з різних сторін стосовно нашої Церкви не відірвуть нас від любові Христової та від служіння нашому народові», — наголосив Блаженніший владика. Подробней…

ДАМАСК. Патріарх Антіохійський Іоанн Х висловлює підтримку УПЦ у зв’язку із прийняттям законопроекту №8371 та закликає скликати Собор для розв’язання українського церковного питання


24 серпня Блаженніший Патріарх Антіохійський і всього Сходу Іоанн Х надіслав Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію лист, у якому висловив підтримку Предстоятелю та пастві Української Православної Церкви у зв’язку із ухваленням Верховною Радою законопроекту №8371. Про це повідомляє orthodoxtimes.com.

Свій лист Блаженніший Патріарх Іоанн Х розпочав зі слів Спасителя: «Якщо світ вас ненавидить, знайте, що Мене він раніше вас зненавидів» (Ін. 15:18).

Як зазначив Предстоятель Антіохійської Православної Церкви, законопроект №8371, який спрямований на заборону Української Православної Церкви та позбавлення її майна, «є колективним покаранням мільйонів віруючих, єдиним “гріхом” яких є те, що вони залишаються вірними Православній вірі, отриманій від святих згідно з апостольською спадкоємністю».

«У цій складній обставині, яку переживає Ваша Свята Церква, хочемо запевнити Вас, що наш Антіохійський Патріархат стоїть поруч з Українською Православною Церквою, вірні якої є сповідниками та свідками. Закликаємо всіх віруючих до молитви, щоб Господь Бог підтримував у вірі всіх ієрархів, духовенство, монашество та вірних Вашої Церкви. Дай Бог Вам сил і терпіння перенести труднощі, зберегти чистоту віри, витерти сльози з очей і простити кривдників», – йдеться у листі.

Антіохійський Патріарх наголосив, що «Українська Православна Церква є єдиною Церквою в Україні, яка перебуває в євхаристійному спілкуванні з усіма Помісними Православними Церквами, має апостольське спадкоємство та дійсне священство».

«Таким чином, спроба заборонити та скасувати цю Церкву є скасуванням найстарішої легітимної Православної Церкви в цій країні», – зауважив Блаженніший владика Іоанн. Подробней…

ЕЧМІАДЗИН. Католікос усіх вірмен висловив побоювання щодо наслідків ратифікації законопроєкту №8371


Католікос усіх вірмен Гарегін II звернувся до влади України у зв’язку із прийняттям Верховною Радою законопроєкту №8371, який фактично спрямований на заборону Української Православної Церкви. Про це повідомив прессекретар Глави Вірменської Церкви ієрей Ісайя Артенян, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Глава Вірменської Церкви закликає українську владу не порушувати історично сформовану єдність Православної громади, захищати права діючих релігійних громад, віруючих і священнослужителів, поважати недоторканність святих місць.

«Католікос всіх вірмен Гарегін II свою позицію висловив у зв’язку з цим тривожним питанням щодо релігійного життя України, коли закон “Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій” ще перебував на стадії розробки. На Подробней…

БЕЛГРАД. Святіший Патріарх Сербський Порфирій надіслав листа підтримки Блаженнішому Митрополиту Онуфрію у зв’язку з прийняттям Парламентом закону про релігійні організації

23 серпня на офіційному сайті Сербської Православної Церкви був опублікований лист Предстоятеля Сербської Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію «у зв’язку з ухваленням Верховною Радою в Києві Закону про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій».

Святіший Патріарх Сербський Порфирій у листі Синоду наголошує, що має не тільки обов’язок, але й гостру особисту потребу повідомити Блаженнішого Митрополита Онуфрія про те, що в «Помісній Церкві Святого Савви з глибоким обуренням сприйняли звістку про те, що Верховна Рада в Києві ухвалила закон, який передбачає заборону діяльності автономної Української Православної Церкви».

«Оскільки не так давно, під час Другої світової війни, Сербська Православна Церква була заборонена і переслідувана, у Вашому випадку ми відчуваємо правдивість святих слів апостола Павла про те, що «чи страждає один член, з ним страждають усі члени; чи славиться один член, з ним радіють усі члени (1 Кор. 12, 26)», – нагадав Патріарх Порфирій. Подробней…

КИЇВ. Митрополит Климент прокоментував вимоги ДЕСС щодо закону 8371


Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент прокоментував ЗМІ заяву голови Держслужби з питань етнополітики та свободи совісті Віктора Єленського з вимогами до Української Православної Церкви, які вона має виконати, щоб не потрапити під заборону згідно з ухваленим Верховною Радою законом 8371.

Як заявив Віктор Єленський, УПЦ має оприлюднити листи, в яких вона повідомляє, що її представники виходять зі складу Синоду та всіх керівних органів РПЦ, а також поставити до відома Помісні Православні Церкви, що УПЦ не є частиною РПЦ.

«У такому разі, до УПЦ застосовуватися цей закон не буде», – заявив голова Держслужби у коментарі ЗМІ. Подробней…

КИЕВ. Еленский рассказал о своем разговоре с Блаженнейшим по поводу запрета УПЦ


«Я ему сказал, что мы не требуем от него присоединиться к другой церкви, перейти на новый календарь, речь идет только о разрыве связей с Москвой», – заявил глава ГЭСС.

Глава Государственной службы по этнополитике и свободе совести Виктор Еленский в комментарии Интерфакс Украина 21 августа сообщил, что разговаривал с Блаженнейшим Митрополитом Онуфрием по поводу дальнейшей судьбы Украинской Православной Церкви после принятия закона №8371.

«У меня была беседа с митрополитом Онуфрием… Я ему сказал, что мы не требуем от него присоединиться к другой церкви, говорил, что мы не требуем перейти на новый календарь, и тому подобное, что речь идет только о разрыве связей с Москвой», – сказал Еленский. Подробней…

ЧЕРКАССЫ. Митрополиту Феодосию присудили еще один домашний арест


Защита владыки предлагала объединить уголовные дела митрополита, но суд не удовлетворил это ходатайство.

21 августа Сосновский районный суд Черкасс назначил митрополиту Черкасскому и Каневскому Феодосию ночной домашний арест. Об этом сообщает Suspilne.media.

Владыка Феодосий присоединился к заседанию по видеосвязи. Прокурор Александр Завгородний ходатайствовал о круглосуточном домашнем аресте, заявляя, что существует вероятность повторных правонарушений: «Мы считаем, что есть необходимость избрать меру пресечения, поскольку подсудимый находится в другой области, и есть вероятность совершения повторных правонарушений».

Адвокат митрополита Владимир Юдин предложил объединить уголовные дела, рассматриваемые в разных судах, но суд постановил рассматривать каждое дело отдельно. В итоге прокурорское ходатайство было удовлетворено частично – митрополиту назначили ночной домашний арест с 22:00 до 07:00. Подробней…

КИЕВ. Митрополиту Павлу избрали меру пресечения


Печерский районный суд Киева 21 августа продлил на два месяца действие обязанностей по мере пресечения в виде залога митрополиту Вышгородскому и Чернобыльскому Павлу, наместнику Киево-Печерской лавры. Об этом сообщает Suspilne.media.

Суд постановил, что митрополит Павел «до сих пор обязан не отлучаться с места своего проживания без решения суда, кроме неотложных случаев, связанных с опасностью для его жизни и здоровья. Кроме того, он должен воздержаться от общения с потерпевшими и свидетелями в уголовном производстве. Сдать паспорт заграничный». Подробней…

КИЕВ. Владыку Павла госпитализировали прямо во время заседания суда


Судебное заседание перенесли, а митрополиту проводят обследование.

Во время очередного заседания в Печерском районном суде Киева по делу наместника Киево-Печерской лавры митрополита Чернобыльского и Вышгородского Павла владыке стало плохо и его госпитализировали. Об этом заявил его адвокат протоиерей Никита Чекман в своем телеграм-канале 21 августа 2024 года.

По информации протоиерея Никиты, судья во время заседания отметила, что митрополит плохо себя чувствует и отложила судебное заседание.

Медики скорой помощи оказали владыке первую помощь и забрали его на обследование в больницу, где будет решаться вопрос о его госпитализации. Подробней…

ЛУЦЬК. У Волинській єпархії стартував православний молодіжний фестиваль “Фавор 2024”


19 серпня, з благословіння керуючого Волинською єпархією митрополита Нафанаїла, розпочав свою діяльність щорічний православний молодіжний фестиваль Волинської єпархії “Фавор”. Червоною ниткою заходу протягом усіх днів буде неймовірно цікава тема «Діалоги про головне».

П’ятиденний молодіжний захід відбувся на базі дитячого табору “Стежина добрА” , який знаходиться на території Свято-Троїцького жіночого монастиря с. Старосілля.

Молодіжний форум розпочався з реєстрації та молебню перед початком усякої доброї справи, який очолив архімандрит Аліпій (Сапіга). Подробней…

Предыдущая страница...