Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Протоієрей Миколай Данилевич: «Будь-які звинувачення щодо моєї нібито протиправної діяльності відкидаю і вважаю їх безпідставними»


Заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич заперечує звинувачення СБУ у розпалюванні релігійної ворожнечі та виправдовуванні російської агресії. Свою позицію священнослужитель висловив у коментарі щодо його кримінального переслідування, опублікованому на сайті ВЗЦЗ.

12 квітня у будинку протоієрея Миколая Данилевича у Київській області було проведено обшук.

«Мене підозрюють в розпалюванні релігійної ворожнечі і у виправдовуванні та глорифікації російської агресії, які нібито обґрунтовуються моїми публікаціями в Телеграм-каналі проти захоплення храмів УПЦ ще у 2022 році. Найближчим часом буде вирішуватись питання про обрання запобіжного заходу», – повідомив отець Миколай.

Отець Миколай Данилевич вважає, що кримінальне переслідування стосовно нього є політично мотивованим через його діяльність у ВЗЦЗ УПЦ.

«Будь-які звинувачення щодо моєї нібито протиправної діяльності відкидаю і вважаю їх безпідставними і абсурдними, а з матеріалів врученого повідомлення про підозру не вбачається складу злочину, передбаченого статтями, які мені інкримінують. В той же час хотів би зазначити, що моя патріотична позиція всім відома», – наголосив священник.

Заступник Голови ВЗЦЗ УПЦ також зазначив, що згідно з Конституцією України, він вважається невинуватим до доведення його вини в суді, натомість інформація про проведення обшуку та вручення підозри на інформаційних платформах правоохоронних органів та ЗМІ подається як завершений факт злочину чи протиправних дій.

«Окрім того, вважаю, що вручення підозри є кроком для подальшого тиску, щоб через обрання запобіжного заходу ізолювати мене від виконання своїх обов’язків з міжнародної діяльності, та втручанням у діяльність релігійної організації з метою перешкоджання моїй діяльності як представника УПЦ», – підкреслив протоієрей Миколай Данилевич.

Також священнослужитель пояснив походження фотографій, які оприлюднила СБУ, і наголосив, що вони не свідчать про його проросійську позицію. Отець Миколай зазначив, що задовго до війни він навчався і жив у РФ і, як іноземець, мав відповідну реєстрацію та страхове (пенсійне) свідоцтво в цій країні. В роки навчання отець Миколай відвідував бібліотеку та курси англійської мови початкового рівня, про що також свідчать фото документів, опублікованих в СБУ.

Заступник Голови ВЗЦЗ вчергове підкреслив, що ніколи не мав російського громадянства.

«Також ще раз наголошую, що відкриття парафій УПЦ за кордоном, про що також згадано на сайті СБУ в негативному ключі, відбувається на виконання рішення Собору УПЦ від 27.05.2022 року, повністю самостійно, незалежно від впливів будь-яких зовнішніх центрів, і є відповіддю нашої Церкви на духовні потреби віруючих, які внаслідок російської агресії виїхали за кордон, а тому звинувачення в тому, що нібито це є проросійська мережа парафій чи на цих парафіях розповсюджуються проросійські наративи, є неправдою. Наші віряни потребують своєї рідної Української Православної Церкви за кордоном», – прокоментував священник.

Протоієрей Миколай Данилевич подякував усім вірянам з України й з-за кордону за молитви і слова підтримки, які він отримує, та побажав, щоб Господь укріпив усіх нас в захисті України та в єдності й підтримці один одного.