Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив, як варто реагувати на образи (відео)


14 квітня, у Неділю четверту Великого посту, преподобного Іоанна Ліствичника, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського.

За Божественною літургією Предстоятелю співслужили вікарії Київської єпархії: митрополит Васильківський Іоасаф, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство Києво-Печерської Лаври та гості у священному сані.

У своїй недільній проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив, що під час Великого посту людина намагається піднятися духовними сходинками та стати кращою і саме тому у ці дні згадується преподобний Іоанн Ліствичник та його головна праця.

Архіпастир нагадав, що у «Ліствиці» преподобний Іоанн описує, як людина повинна проходити ступені духовного вдосконалення. За його словом, те, як християнин реагує на негативне відношення до себе, показує його духовний стан.

Блаженніший владика розповів, що на перших щаблях духовного розвитку людина вже спроможна себе контролювати, але ще досить болісно сприймає будь-яку образу.

«Сказав мені хтось два образливих слова. В мене всередині почалася боротьба. У відповідь на ці два слова хочеться відповісти трьома. І коли людина все-таки стримує себе і каже у відповідь не два образливі слова, а одне – це буде першою сходинкою любові. Це вже духовне досягнення. Наступна сходинка – коли у відповідь на образу, попри бурю всередині, я промовчу. Це ще вища сходинка», – сказав він.

Предстоятель пояснив, що на наступних сходинках розвитку у людини вже буде набагато спокійніша реакція на все. І у відповідь на образу такий християнин, на переконання Першосвятителя, лишень подумає: «А що ж ти хотів, щоб тебе хвалили? Ти ж грішник. Бог попустив, що тобі сказали такі слова, тож терпи і благодари Бога».

Як зазначив Блаженніший владика далі, на останній сходинці у відповідь на образливі слова у людини не буває всередині ані революцій, ані ненависті до кривдника: «В мене з’являється до нього любов, як до того знаряддя, через яке Бог мене веде до духовної досконалості».

«Нехай Господь допомагає нам трудитися над власним духовним вдосконаленням», – побажав Блаженніший і додав: чим більше людина трудиться над собою, тим більше вона розуміє свою неміч.

Його Блаженство закликав ніколи не впадати у відчай на цьому шляху.

«Коли людина починає розуміти свою неміч, у ній починає діяти Божественна сила, яка «в немочі звершується», і тоді людина дійсно стає сильною. Тому що Бог є Сила. Якщо Бог діє в людині, то людина також стає сильною», – сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

На сугубій єктенії піднесли до Господа особливі прохання про мир на українській землі і позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після відпусту Предстоятель привітав паству з неділею та благословив усіх.