Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив хіротонію архімандрита Аліпія (Цушка) у єпископа Тарутинського (+відео)


20 квітня, у Суботу Акафіста, свято Похвали Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію та архієрейську хіротонію у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Перед початком Божественної літургії, за якою відбулась архієрейська хіротонія, звершили особливий чин. Кандидат у єпископський ступінь священства виголосив сповідання віри та дав обітниці берегти Передання Церкви. Потім диякон виголосив многоліття Предстоятелю, архієреям, церковному народу та ставленику.

За Літургією сонм архієреїв на чолі з Предстоятелем звершили хіротонію архімандрита Аліпія (Цушка) у єпископа Тарутинського, вікарія Одеської єпархії. Священний Синод обрав нового єпископа на останньому засіданні 10 квітня 2024 року.

Вікарний єпископ (лат. vicarius — «заступник», «намісник») — священнослужитель в архієрейському сані, який не має самостійної влади в Церкві, а отримує повноваження від правлячого єпископа. В Українській Православній Церкві вікаріїв зазвичай призначають для допомоги в управлінні великими єпархіями або виконання адміністративних функцій. Статус вікарного не є пожиттєвим для єпископа. Священний Синод може призначити вікарного архієрея керуючим єпархією чи навпаки.

Предстоятелю співслужили митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Макарівський Антоній, митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Южненський Діодор, архієпископ Болградський Сергій, архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Гостомельський Аркадій, єпископ Тарутинський Аліпій, духовенство Києво-Печерської Лаври та гості у священному сані.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після сугубої єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Божественної літургії відбувся чин вручення архієрейського жезла. Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до нового архієрея зі словом. Насамкінець єпископ Аліпій подав вірянам своє перше архіпастирське благословення.