Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив святкове богослужіння в день Собору всіх преподобних Києво-Печерських


31 березня, у Неділю 2-гу Великого посту, день памʼяті Собору всіх преподобних отців Києво-Печерських, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив урочисте богослужіння у храмі в імʼя преподобного Агапіта Печерського у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Перед Літургією Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив чин хіротесії у чтеці над студентами 4-го курсу Київської духовної семінарії.

Чтець – перший чин кліру Православної Церкви, перший ступінь церковнослужителя. В чтеці посвячує єпископ через хіротесію – священнодійство, яке звершується архієрейським благословенням та покладанням рук на знак затвердження на церковній посаді. Обов’язком того, хто прийняв це служіння, є читання богослужбових текстів та Священного Писання (окрім Євангелія) у храмі. У давнину чтеці не лише читали Священне Писання, але й тлумачили його і перекладали на місцеву мову, що вимагало значної освіченості. У чині чтеця розпочинали своє служіння Церкві великі святі отці: свт. Григорій Богослов, свт. Василій Великий та свт. Іоанн Златоуст. У Київських духовних школах традиційно постриг звершують над студентами випускного курсу семінарії в одну з неділь Великого посту.

За Божественною літургією Предстоятелю співслужили голова Відділу зовнішніх церковних звʼязків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополити, архієпископи та єпископи Української Православної Церкви, духовенство Києво-Печерської Лаври та гості у священному сані.

На малому вході Предстоятель відзначив богослужбовими нагородами насельників Лаври у священному сані.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

На сугубій єктенії піднесли до Господа особливі прохання про мир на українській землі і позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив дві хіротонії студентів Київських духовних шкіл. Священником став диякон Вадим Сварчевський, студент І курсу магістратури Київської духовної академії. На диякона висвячений студент ІІ курсу Віталій Борківський.

За Літургією причащалися новопострижені чтеці.

Богослужіння завершилось чином славлення з молитвою преподобним отцям Києво-Печерським.

Після відпусту Предстоятель привітав паству зі святом та прикликав Боже благословення на усіх, хто приходить до преподобних у Києво-Печерську обитель з вірою та любовʼю.