Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В Київських духовних школах відкрилась ХІІІ щорічна студентська конференція «Студентська наука в духовній школі»


З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, 2 квітня, в Актовій залі Голосіївського монастиря (академічного корпусу) відбулось відкриття ХІІІ щорічної студентської конференції «Студентська наука в духовній школі», організована Київською духовною академією і семінарією.

До президії на пленарному засіданні увійшли: Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, голова Учбового комітету при Священному Синоді Української Православної Церкви митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор, проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій.

Після молитви «Царю Небесний», пленарне засідання конференції відкрив ректор КДАіС архієпископ Сильвестр. Владика ректор привітав присутніх з початком роботи конференції та оголосив регламент роботи. Високопреосвященніший владика зауважив, що цьогоріч конференція присвячена 10-літтю упокоєння Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана, 1935–2014) та 100-літтю з дня народження протоієрея Петра Влодека (1924–2017). Владика ректор наголосив: «Ми маємо зберігати історичну пам’ять і знати, що історія – це не тільки минуле, історія – це майбутнє. В нас є минуле, яке стало великим фундаментом і ми будемо далі стояти на цьому фундаменті і прямувати для того, щоб залишатися вірними Богу і нашій Українській Православній Церкві під молитовним покровом нашого Предстоятеля Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія»

Відкриваючи форум владика ректор привітав присутніх з відкриттям щорічної студентської конференції та запросив до слова Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Блаженніший владика, в свою чергу, підкреслюючи роль Київських духовних шкіл в формуванні майбутніх служителів нашої Церкви в сьогоднішній непростий період історії, сказав: «Хочу висловити щиру подяку усім, хто прибув до Київської духовної академії в цей непростий час. Вже третій рік триває героїчний спротив українського народу російській військовій агресії. Але і в цих надскладних умовах Українська Православна Церква здійснює своє спасительне служіння. Ми намагаємося нести народу України слово Боже, долучати наших співвітчизників до повноти життя у Христі Ісусі.

Для Церкви є вкрай важливим, що наші духовні школи продовжують діяти, незважаючи на усі випробування. Київська духовна академія і семінарія, вимушено переїхавши до нових приміщень, зберегла як повноцінний навчальний процес, так і виховну роботу. Викладачі Академії діляться своїми знаннями та досвідом з вихованцями духовних шкіл, зберігаючи безперервність традиції освіти та виховання. Академія готує до друку навчальні посібники та наукові праці. Тому, користуючись нагодою, я хочу знову і знову подякувати всім викладачам та співробітникам Київський духовних шкіл за їхню жертовну працю на благо нашої Святої Церкви. Хочу подякувати і всім вихованцям, які, незважаючи на випробування, через які зараз проходить і наша Батьківщина, і наша Церква, намагаються підготувати себе до гідного служіння на ниві Господній»

Далі, відповідно до регламенту конференції, із доповіддю на тему: «Блаженніший Митрополит Володимир (Сабодан): “Українська Православна Церква — в ній моє життя”» виступив архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор. Владика Віктор підкреслив велич і глибину духовної спадщини Блаженнішого Митрополита Володимира, його невтомну працю на благо Церкви та народу України. У своїй доповіді архієпископ особливо зосередив увагу на тому, як Митрополит Володимир розумів і втілював у життя ідею Церкви як духовного осередку українського народу, місця, де кожен вірянин може знайти підтримку, втіху та наставлення.

Наступну доповідь на тему: «Колекція Блаженнішого митрополита Володимира (Сабодана) в Церковно-археологічному музеї КДАіС» виголосив викладач КДАіС ієромонах Рафаїл (Мосунов). У своїй доповіді ієромонах Рафаїл зосередив увагу на важливості і значенні допомоги, яку Блаженніший Митрополит Володимир надавав Київським духовним школам на протязі свого життя. Він розповів про численні подарунки, які Предстоятель дарував академії, включаючи цінні релігійні артефакти, стародруки, ікони та літературу, що становлять основу експозиції Церковно-археологічного музею при КДАіС.

Далі з доповідями виступили: ієродиякон Ієрофей (Богданов) «Служіння протоієрея Петра Влодека на Патріарших парафіях в Канаді» та студенти ІІ курсу магістратури КДА: Григанич Сергій «Новий Єрусалим як образ прославленої Церкви (Одкр. 21:1–22:5)», Віхастий Віталій «Відношення уряду ІІ Речі Посполитої до православної духовної освіти на прикладі Кременецької семінарії».

Після завершення пленарного засідання конференція продовжила роботу на 8-ми секціях:

Секція 1 – «Київські духовні школи: наукова спадщина та визначні представники»
Секція 2 – «Біблійна екзегеза, герменевтика та ісагогика»
Секція 3 – «Богослов’я та апологетика»
Секція 4 – «Питання патрології, аскетики й етики»
Секція 5 – «Історичний шлях Православ’я в Україні: персональний та регіональний виміри»
Секція 6 – «Православна Церква в Україні: досвід минулого та виклики сучасності»
Секція 7 – «Літургіка та літургічне богослов’я»

Секція 8 – «Церковно-практичні дисципліни»

Сайт КДАіС