Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Найбільше храмів, які постраждали внаслідок воєнних дій в Україні, належать УПЦ – Інститут релігійної свободи

Наприкінці березня 2024 року український Інститут релігійної свободи оприлюднив доповідь «Вплив російського вторгнення на релігійні громади в Україні», яка містить відомості про наслідки війни в Україні для релігійних конфесій, які діють на її території, станом на 1 грудня 2023 року. Серед іншого, працівники інституту навели в ній дані про знищення та пошкодження релігійних споруд за час збройного протистояння. Про це повідомляє сайт ІРС.

Як зазначають автори доповіді, «Інститут релігійної свободи (ІРС) – правозахисна громадська організація, заснована 2001 року в Києві, Україна. Цілями ІРС є захист і популяризація релігійної свободи та інших прав людини, сприяння міжконфесійному діалогу та співпраці, розвиток державно-церковної взаємодії, зміцнення демократичних засад і громадянського суспільства в Україні».

У третьому розділі доповіді, який має назву «Руйнування релігійної інфраструктури України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії», зауважується, що «впродовж 21 місяця повномасштабного вторгнення російські війська повністю знищили або пошкодили щонайменше 630 релігійних об’єктів в Україні», а також звернено увагу на те, що «деякі релігійні споруди були навмисно розграбовані російськими військовими, закриті або перепрофільовані в адміністративні будівлі окупаційною владою». За даними ІРС, найбільше релігійних споруд постраждали від обстрілів чи розграбування в Донецькій, Луганській і Херсонській областях: сто сорок шість, вісімдесят три і сімдесят вісім відповідно. Також значною стала шкода для них на Київщині, де постраждали сімдесят три споруди.

Автори доповіді вказують на те, що більшість релігійних споруд, зруйнованих або пошкоджених внаслідок таких дій, належать Українській Православній Церкві. Станом на 1 грудня 2023 року постраждали щонайменше сто вісімдесят сім її храмів, і цей показник є більшим, ніж у інших конфесій України. Однією із обставин, які на це вплинули, став підрив греблі Каховської ГЕС, що відбувся 6 червня минулого року і призвів до затоплення низки храмів.