Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Слово на вручення жезла єпископу Клименту (Шмигельському), вікарію Київської Митополії

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА
ПРЕОСВЯЩЕННОМУ КЛИМЕНТУ (ШМИГЕЛЬСЬКОМУ),
ЄПИСКОПУ БОРІВСЬКОМУ, ВІКАРІЮ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ

Дорогий собрате, Преосвященний єпископе Клименте!

Благодаттю Всесвятого и Животворящого Духа, обранням Священного Синоду Української Православної Церкви і покладанням рук архієрейських, сьогодні ти отримав ні з чим не зрівнянну благодать Апостольського служіння.

Віднині ти стаєш на особливий шлях, який уготований тобі Премудрим Промислом Божим – пасти стадо словесних овець Христових, яких Господь стяжав Собі Своєю Пречистою Кров’ю (див.: Діян. 20:28). Цей шлях – шлях архієрейського хреста – ти зможеш гідно пройти лише тоді, коли у твоєму серці оселиться смиренність, кротість і довготерпіння (див.: Єф. 4:2), які здатні побороти усе нечисте і гріховне, що є в людині.

Виконуючи волю Великого Архієрея, Господа нашого і Спасителя Іісуса Христа, і отримуючи нове для себе служіння у винограднику Христовому, уникай гордовитості і честолюбивих устремлінь, бо, як каже святитель Григорій Богослов, єпископ покликаний завжди носити у собі божественний образ, чистий і не змішаний ні з чим земним та оманливим, і який є віддзеркаленням Самого Бога.

Дорогий собрате і сослужителю! Благодаттю Божою ти долучаєшся до найвищої ступені священства у нелегкі для нашої Церкви часи. Але пам’ятай, що для справжнього служителя Христового легких часів немає і бути не може. Кожен з нас покликаний вести боротьбу: боротьбу не проти плоті і крові, а проти духів злоби піднебесної (див.: Єф. 6:12). І така боротьба триває кожну мить нашого життя. Але не бійся і не засмучуйся від цього, пам’ятаючи слова, з якими Господь звертається до Свого обраного сосуду, святого первоверховного апостола Павла: «сила Моя вершиться в немочі» (2 Кор. 12:9).

Пам’ятай, що єпископське покликання величне і відповідальне. Але разом з тим – воно благодатне і втішне можливістю бути співробітником Самому Господу Христу у лоні Його Святої Церкви, яка є «стовпом і утвердженням істини» (1 Тим. 3:15). В наш час, коли на людину обрушується величезний потік інформації, який легко може замулити її свідомість, досить важко проповідувати слово Боже. Хибні ідеали і цінності дезорієнтують сучасну людину і тим самим налаштовують її проти справжньої істини – істини Божественної. Саме тому ми не маємо права полишати піклування про тих, хто ще досі блукає у темряві незнання, пам’ятаючи, що наш Господь бажає, аби «усі люди спаслись і прийшли у пізнання істини» (1 Тим. 2:4). Це стосується усіх: і тих, хто ставиться до нас добре, і тих, хто ставиться до нас погано. І тих, хто готовий почути нас, і тих, хто на дух не переносить нашого слова.

Прийми ж сьогодні, у день твоєї особистої П’ятидесятниці, цей жезл і пам’ятай, що він – символ не лише твоєї влади, а, перш за все, символ твоєї відповідальності за ту боголюбиву паству, яку сьогодні Господь вручив у твої руки. Піднеси цей жезл і благослови православний люд першим архієрейським благословінням. І нехай Господь Бог допоможе тобі у твоєму майбутньому апостольському служінні.